Ryska filmer i hyllan

filmoj.jpgDet går inte längre att titta på rysk tv. Det tycker i alla fall den oppositionella tidningen Novaja Gazeta, som utlyst en tävling om vem som skickar in bästa bilder på hur man demolerar en tv-apparat. Första pris är ett års prenumeration.

Huvudnyhet på den ryska tv-kanalen Rossija i dag var att Vladimir Putin hängde medaljer på milischefer som utmärkt sig. Han lade speciellt märke till den enda kvinna som var närvarande – hon hade gripit en brottsling när hon var gravid.

Det kanske skulle vara ett skämt när presidenten påpekade att hon uppfyllde sina skyldigheter dubbelt: hon deltog både i kampen mot brottsligheten och i det demografiska programmet. Andra nyheten i sändningen var ett möte som Vladimir Putin hade med de viktigaste ministrarna. Så var det dags för lite elände från utlandet: stormen som drabbade Storbritannien och norra Tyskland.

I dag är det ju den sovjetiska milisens dag, för den 10 november, tre dagar efter revolutionen, skapades arbetarmilisen som skulle “försvara den revolutionära ordningen”. Nåväl, nu heter det bara “milisens dag”. Just nu visar samma tv-kanal därför en festkonsert från kongresspalatset i Kreml, i publiken sitter en massa miliser i uniform. En miliskör och Aleksandr Rozenbaum sjunger. I bakgrunden visas soldater som skjuter med automatvapen, pansarfordon som rycker fram och helikoptrar som sjuter missiler. Och jag gillade ju Rozenbaum i slutet på 80-talet.

Efterom rysk tv är som den är har det blivit ett av mina helgnöjen att titta på ryska filmer och tv-serier på DVD. Då kan man ju välja det bästa, och titta när man själv vill.

Men efter att man sett filmerna samlar de mest damm på hyllan. Därför tänkte jag att jag gärna skulle låna ut filmer till andra intresserade, helst i utbyte mot andra ryska filmer som jag själv ännu inte sett.

Här under är en lista av de ryska filmer jag hittade i min hylla. Skicka e-post om du är intresserad av att låna någon av dem, och om du själv har någon film som inte finns i listan. Jag skulle gärna se exempelvis någon av Aleksej Germans filmer. Jo, och jag kan även tänka mig att se den nya patriotiska filmen 1612. Helst får det ju vara i Malmö-Lund-regionen, men jag kan fundera även på andra förslag. Det är ju inte alltför dyrt om man bara skickar skivan, utan omslag.

 1. Американская дочь
 2. Бандитский Петербург (телесериал)
 3. Благословите женщину (фильм Станислава Говорухина)
 4. В круге первом (телесериал)
 5. Военно-полевой роман (телесериал)
 6. Гибель империи (телесериал)
 7. Громовы (телесериал)
 8. Двенадцать стульев – Золотой теленок (Гайдай – Швейцер)
 9. Дневник его жены (фильм Алексея Учителя VHS)
 10. Днвевной дозор
 11. Дети Арбата (телесериал)
 12. Доктор Живаго (телесериал)
 13. Есенин (телесериал)
 14. Жена Сталина (телесериал)
 15. Женская собственность (фильм Дмитрия Месхиева)
 16. Зависть богов (фильм Владимира Меньшова VHS)
 17. Золотой теленок (режиссер Ульяна Шилкина)
 18. Иван Васильевич меняет профессию
 19. Изображая жертву
 20. Идиот (телесериал)
 21. Ирония судьбы или С легким паром
 22. Кин-дза-дза (фильм Георгия Данелия VHS)
 23. Космос как предчувствие (Фильм Алексея Учителя)
 24. Кукушка (фильм А. Рогожкина)
 25. Ленинград (телесериал)
 26. Любовник (Фильм Валерия Тодоровского, mpg4)
 27. Мастер и Маргарита (телесериал)
 28. Место встречи изменить нельзя (телесериал)
 29. Мой сводный брат Франкенштейн (Фильм Валерия Тодоровского, mpg4)
 30. Московская сага (телесериал)
 31. Охота на изюбря (телесериал)
 32. Пятый ангел (телесериал)
 33. Свои (фильм Дмитрия Месхиева)
 34. Тихие омуты (фильм Эльдара Рязанова VHS)

Samligsskivor

 1. Казароза – Полумгла – Противостояние
 2. Собачье сердце – Бег – Дни Турбиных
 3. Иван Васильевич меняет профессию – Бриллиантовая рука – Кавказская пленница – Операция Ы

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ryska filmer i hyllan”

Bra idé med att cirkulera film, men det enklaste är väl att rippa skivorna och lägga upp torrents kanske? Min favoritfilm just nu är Återkomsten. Brända av solen har jag sett otal gånger, men efter Michailkovs “öppna brev till Putin” i oktober nu i år så vet jag inte om jag klarar av att se den mer. Inga jätteokända filmer men jag vet heller inte så värst mycket om film överlag. Deti Arbata tyckte jag om, och multfilmerna Nu Pagadi och den om brevbäraren som blir trackad av alla små djur (Potjtalon?) ;-) . På Badlands.se finns en hel del rysk film.

Jo, fast jag vill nog inte sprida upphovsrättsskyddade filmer på nätet hur som helst.

Nikita Michalkov är en vindflöjel, tar efter sin pappa Sergej Michalkov som skrev om texten till sovjethymnen tre gånger. Senast år 2000, när Putin ville ha tillbaka den gamla fina hymnen. Då ströks Lenin, Stalin var redan struken. I stället fick det bli Gud.

Stängt för kommentering.