Isbjörnar på Tjukotka väntar på isen

I dag skriver Sydsvenskan om isbjörnar som hotar boende i den “östsibiriska” byn Vankarem. Förra gången den lilla byn på Tjukotka nämndes i världsnyheter var 1934. Då användes byn som bas för de sovjetiska polarflygare som skulle rädda ekipaget på forskningsfartyget Tjeljusjkin som hade fastnat i drivis och sjunkit.

De 111 överlevande från skeppet byggde kojor på isen och räddades till slut. Expeditionen var årets mediehändelse i Sovjetunionen. Till och med Marina Tsvetajeva skrev en dikt om Tjeljusjkin-ekipaget.

Efter räddningen föreslog expeditionens ledare Otto Sjmidt (eller Schmidt), att en internatskola skulle byggas i Vankarem som tack för lokalbefolkningens hjälp, berättar tidningen Izvestija som hävdar att skolan fortfarande finns. Kanske det, men i så fall inte i Vankarem. Där finns bara en kombinerad förskola och småskola. En internatskola för 175 elever, varav 145 är tjuktjer, finns i stället i byn Amguema, tio mil inåt landet. Väldigt nära, med andra ord.

För första gången saden 1934 är byn Vankarem nu aktuell igen, denna gång därför att isen på Norra Ishavet lägger sig allt senare. Den lilla byn, där det mest bor tjuktjer, ligger på en smal halvö, på isbjörnarnas vandringsrutt. När isen är sen måste de hungriga isbjörnarna vänta på stranden.

Förra året skapade invånare i byn med Världsnaturfondens stöd en björnpatrull som ska försöka hålla isbjörnarna på behörigt avstånd från människor och se till att de får något annat att äta. New York Times var på plats redan i våras. Ryska medier har inte varit lika intresserade, utan har mest rapporterat utifrån andrahandskällor.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Isbjörnar på Tjukotka väntar på isen”

Ha, la teksto temas pri tio, ke unuafoje post 1934 la vilaĝo Vankarem aperas en mondaj novaĵoj. Pasintfoje ĝi ja famiĝis pro la ekspedicio por savi la ŝipanojn de Ĉeljuŝkin. Ĉi-foje pro polusaj ursoj, kiuj atendas la glacion.

La rakonto pri vivo en Ĉukotko estas interesa, mi legis ĝis nun nur la komencon.

> La rakonto pri vivo en Ĉukotko estas interesa

La vere interesaj pecoj komenciĝas tie ekde la dua paĝo. Ĝi enhavas i. a. faktojn de la lingvo.

Stängt för kommentering.