Oväntat besök i Nizjnij Novgorod

novajagzt.jpgDatorerna på tidningen Novaja Gazetas lokalredaktion i Nizjnij Novgorod beslagtogs av ryska polisen den 30 augusti. Polisen misstänker att det kan finnas piratkopierad programvara i datorerna som nu ska hållas i beslag under en månad, medan polisen undersöker all programvara – och förmodligen allt annat innehåll – i datorerna.

Det är inte alls omöjligt att det finns piratkopierad programvara i Novaja Gazetas datorer – det finns det i nästan alla datorer i Ryssland. Det intressanta är varför polisen valde att kontrollera just Novaja Gazetas datorer. Polisen säger att kontrollen var “planenlig” och att det var befogat att beslagta alla fem stationära datorer och en laptop, efterom det fanns misstanke om användning av olicensierade program.

Tidningens lokalredaktör Jevgenij Lavlinskij menar att beslaget snarast har att göra med den kritik tidningens kolumnister riktat mot byggplanerna för Nizjnij Novgorods gamla stadsdelar och förstörelsen av kulturminnesmärken.

Novaja Gazeta är en av de mest konsekventa kritikerna av Rysslands nuvarande makthavare. Den mördade journalisten Anna Politkovskaja arbetade på Novaja Gazeta i Moskva. Ett intressant sammanträffande är att också vissa medborgarorganisationer i Nizjnij Novgorod fått påhälsning.

Redan den 27 augusti besökte polisen Tsentr pomosjtji migrantam, en organisation som hjälper invandrare i Nizjnij Novgorod. Datorernas hårddiskar samt hela arkivet beslagtogs. Den 29 augusti beslagtog polisen fyra datorer hos Fonden för tolerans (efterträdare till förbjudna Rysk-tjetjenska vänskapsföreningen).

Den 30 augusti besökte polisen också en lokal människorättsorganisation för att kontrollera datorerna där, men lyckades konstigt nog inte hitta några piratprogram och lät datorerna stå kvar.

Mer på ryska finns här och här.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.