Mördarens huvud på silverfat

tjajka.jpgRyske riksåklagaren Jurij Tjajka sprängde en ordentlig bomb när han på måndagen förkunnade att mordet på Anna Politkovskaja är löst. Tio missänkta sitter bakom galler i Moskva. Tre tjetjenska bröder (som genom sin advokat bestrider all delaktighet), tre före detta anställda inom ryska polisen, ytterligare tre tjetjener, samt en anställd i KGB:s efterföljare FSB.

För att minimera skadorna gick FSB blixtsnabbt ut med namnet på sin gripne agent och meddelade att han redan var föremål för internutredning eftersom man misstänkte honom för samröre med kriminella ligor.

Den gripne och anhållne agenten är en överstelöjtnant inom FSB:organisation i Moskva-området, berättade en representant för FSB:s interna säkerhetstjänst. Hans bekanta var på måndagen ytterst förvånade över anklagelserna, skriver tidningen Kommersant.
De före detta poliserna och FSB-mannen ska enligt uppgift ha skuggat Politkovskaja. Den äldste och den yngste av de tjetjenska bröderna ska ha tagit hand om själva mordet, medan mellanbrodern, en nyutbildad jurist, misstänks för att ha varit med och organiserat mordet. Minst en av tjetjenerna ska enligt hans försvarsadvokat ha misshandlats med en flaska för att få honom att erkänna.

Den som fick den första rapporten från Jurij Tjajka först var givetvis Vladimir Putin – nyheten spreds ut i världen när Tjajka till synes oberörd berättade den stora nyheten för presidenten inför tv-kamerorna. När Jurij Tjajka senare under måndagen höll en presskonferens förstörde han det fina intrycket av ryska åklagarmyndighetens kompetenta och professionella agerande, på två sätt.

För det första hävdade han att samma kriminella grupp mycket väl kan stå bakom morden på andra kända, namngivna personer. Kanske det, men knappast något en riksåklagare bör gå ut med inför samlad världspress utan tunga bevis.

För det andra, och mer allvarligt, gjorde han ett politiskt uttalande, som dessutom på ett kusligt sätt påminde om Vladimir Putins kommentarer tre dagar efter mordet: skotten mot Politkovskaja var egentligen riktade mot Putin själv.

Putin den 10 oktober 2006:

Det kallblodiga mordet på en kvinna, en moder, är i sig riktat både mot vårt land, Ryssland, och mot de nuvarande makthavarna i Ryssland… det här mordet orsakar de nuvarande makthavarna betydligt större skada och förlust än hennes artiklar.

Riksåklagare Jurij Tjajka den 27 augusti 2007:

Vi har kommit till slutsatsen, att bara personer som befinner sig utanför Ryska Federationens territorium kan ha ett intresse att bli av med Politkovskaja. Hennes likvidation är till fördel framför allt för de personer och strukturer som syftar till att destabilisera situationen i landet, se till att Ryssland hamnar i kris, återföra Ryssland till det gamla förvaltningssystemet där pengar och oligarker bestämde allt, som önskar att misskreditera den ryska statens ledarskap.

Uttalandet har inte mycket med verkligheten att göra, sade den välunderrättade chefredaktören för Politkovskajas tidning Novaja Gazeta enligt radiostationen Echo Moskvys rapport senare på måndagskvällen:

Tjajkas förklaringar om motiven för mordet på Politkovskaja är enligt min mening politiska uttalanden, som det inte finns mycket fog för i förundersökningsmaterialet.

Tjajkas märkliga uttalanden behöver ändå inte betyda att allt bara är hittepå, och att de tio gripna ingenting har med mordet att göra – för troligen har de det, eller åtminstone en del av dem. En FSB-officer anhåller man i alla fall inte utan tunga bevis.

De som näst efter ryska åklagarmyndigheten vet mest om mordutredningen är redaktionsledningen på Politkovskajas tidning Novaja Gazeta, och en artikel underskriven av hela redaktionen lät under måndagen förstå att de litar på förundersökningen. Samtidigt uttryckte tidningen oro för att den verkliga beställaren aldrig kommer att hittas:

Det är ännu för tidigt att tala om beställaren. Det finns en stor risk att politiska, valberedande specialoperationer kommer att äga rum kring omständigheterna för mordet på Politkovskaja. Vi har inte heller några garantier för att de verkliga beställarnas namn kommer att sammanfalla med de namn, som i slutänden skrivs i den fällande domen. Och det kommer inte att vara förundersökningens fel…

Uppdatering 2007-08-28: Moskvatidningen Tvoj Den har publicerat namnen på alla anhållna. Det finns sammanlagt 11 namn i listan, 6 tjetjenska namn och 5 ryska.

Uppdatering 2007-09-01: Mordet på Politkovskaja långt ifrån löst

Mer kring anhållandena i Moskva:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.