Kasianov som gubben i lådan

kasjanov.jpegTurerna i den ryska oppositionen blir allt krångligare. I juli hoppade före detta ryske premiärministern (numera oppositionspolitikern), Michail Kasianov, av oppositionsalliansen Drugaja Rossija (Ett Annat Ryssland) Anledningen till hans avhopp var att han inte var nöjd med den planerade proceduren för att komma fram till en gemensam presidentkandidat. Det kunde ju ha blivit någon annan än han.

Nu ser det ut som om Kasianov skulle kunna bli Drugaja Rossijas presidentkandidat trots att han hoppat av. Den superdemokratiska procedur som Drugaja Rossija använder för att komma fram till en gemensam presidentkandidat går ut på att vem som helst får delta i de sammanlagt 44 regionala konferenser som ska förbereda beslutet. I de fyra konferenser som hittills ägt rum har anhängare till Kasianov varit med, och han har klarat sig bra.

I Astrachan den 5 augusti och i Voronezj den 11 augusti tyckte majoriteten av konferensdeltagarna att Kasianov var den bäste kandidaten. I Vladimir den 8 augusti och i Stavropol den 11 augusti vann ingen i första omgången, men i båda städerna gick Kasianov vidare till andra omgången som första namn, berättar Denis Bilunov från Drugaja Rossija i webbtidningen Jezjednevnyj Zjurnal.

Drugaja Rossija hade inte tänkt gå ut med några resultat överhuvudtaget så här tidigt i processen, men verkar har tvingats tänka om, eftersom några stora tidningar redan uppmärksammat framför allt röstsiffrorna från Voronezj, där Kasianov enligt tidningen Kommersant fick hela 70 procent av rösterna. Nu heter det att röstsiffror ska publiceras efter Drugaja Rossijas styrelsemöte som äger rum torsdagen den 16 augusti.

Det slutliga beslutet om vem som blir Drugaja Rossijas presidentkandidat fattas på en rikskonferens i Moskva på hösten. Det märkliga är, att Michail Kasjanov samtidigt håller på att grunda ännu ett nytt parti.

En helt annan fråga är att Drugaja Rossijas kandidat, oavsett om det blir Kasianov eller någon annan, enligt de senaste opinionsmätningarna i bästa fall kan räkna med 7 procent av rösterna, och troligen inte ens hälften av det, eftersom han (inga kvinnor här) kommer att ha konkurrens av en eller flera andra liberala kandidater.

De två inofficiella Putin2-kandidaterna, Sergej Ivanov och Dmitrij Medvedev, har båda ett stöd på uppemot 30 procent. Men det är fortfarande möjligt att en svart häst dyker upp före presidentvalet som hålls i mars 2008.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.