Fjädern blev en höna när ryska sjögränsen hamnade på löpen

Provokation, hybridkrig, påverkansoperation, skicka örlogsfartygen till gränsen! Nyhetssajterna nästan exploderade när det upptäcktes att Ryssland vill justera sina sjögränser i Östersjön. Men mycket tyder på att det mest handlar om en nyhetsanka.

En rysk ubåt i Sankt Petersburg i maj 2017. Foto: Kalle Kniivilä
En rysk ubåt i Sankt Petersburg i maj 2017. Foto: Kalle Kniivilä

Vad är det egentligen som händer? Tänker Ryssland glufsa upp en bit av Finland också? Många blev oroliga när uppgiften om Rysslands planer på att justera sina sjögränser i Finska viken samt vid Kaliningrad fick stor spridning under onsdagen.

De plötsligt uppdagade ryska planerna beskrevs som ännu ett exempel av rysk hybridkrigföring. Litauens president Gitanas Nausėda beskrev uppgifterna som ett bevis på en attack mot väst för att testa Natos enighet.

I Finland var de officiella reaktionerna mycket mer lågmälda och gick ut på att det nog till en början skulle kunna vara bra att veta vad det hela handlar om. Det enda som hade hänt var ju att den exilryska tidningen Moscow Times på en officiell rysk webbplats för juridiska dokument hade upptäckt ett halvfärdigt lagförslag som skickats på remissrunda.

Förslaget handlade om justeringar som enligt det ryska dokumentet var nödvändiga eftersom geografin i området förändrats sedan 1985, då de exakta koordinaterna för gränslinjernas utgångspunkter fastställdes. Sådana korrigeringar kan ske exempelvis som en följd av landhöjning 0ch kan vara helt rutinmässiga om det handlar om marginella förändringar.

Om Ryssland å andra sidan hade velat lägga beslag på några nyupptäckta skär för att väsentligt utvidga sina territorialvatten hade saken varit mer allvarlig, särskilt i det nu rådande spända läget. Allt tyder dock på att så inte var fallet.

Finska diplomater i Moskva fick beskedet att det ryska utrikesministeriet inte kände till några planer på att ändra sjögränsen. Det ryska dokumentet som hade skickats ut på remissrunda raderades omgående från den officiella webbplatsen.

Ryska statliga nyhetsbyråer citerade anonyma ”militärdiplomatiska” källor, som slog fast att Ryssland inte har några planer på att justera gränsen i Östersjön.

Dessutom visade det sig att lagförslaget som nu upptäcktes ingår i ett paket som började behandlas för flera år sedan, innan Ryssland inledde det fullskaliga kriget i Ukraina. Motsvarande justeringar av sjögränsen i Norra Ishavet godkändes av den ryska regeringen i november 2021 utan någon större uppmärksamhet i medierna.

Att lagförslaget omedelbart raderades från den ryska officiella webbplatsen tyder på att den stora uppmärksamheten inte var önskad.

Den mest sannolika förklaringen till incidenten är därför att ett rutinmässigt ärende från 2021 vandrat fram i den ryska byråkratin och till slut seglat upp på den officiella webbplatsen – utan tanke på hur ”justering av gränser” låter när Ryssland samtidigt för ett anfallskrig och annekterar stora delar av Ukraina.

Det kan naturligtvis ändå inte helt uteslutas att det handlar om en hybridoperation som syftar till att skapa oro eller sondera reaktionerna. Natten mot torsdagen plockade ryska gränsvakter bort ett antal navigationsbojar i Narvafloden vid gränsen mot Estland, vilket inte direkt tyder på att man på den ryska sidan vill minska spänningen.

Men oavsett om det handlar om en medveten provokation eller ett vanligt olycksfall i arbetet gäller den gamla sanningen från Finlands president Mauno Koivisto: man bör inte låta sig provoceras när man utsätts för en provokation.

Särskilt om det faktiskt inte är en provokation.

Sydsvenskan 2024-05-23

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Lämna ett svar