Det goda kriget finns inte

Det finns regler för vad som är förbjudet i krig – men i krig bryter man mot alla regler. Även i Ukraina har båda sidor troligen gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Blodfläckar, bagage och en barnvagn utanför stationen i Kramatorsk.
Bild: Volodymyr Zelenskyjs Telegramkanal.

Ryssland har angripit ett grannland och de ryska styrkorna har gjort sig skyldiga till fruktansvärda övergrepp. Hela städer håller på att jämnas med marken, med tusentals dödsoffer. Invånare vittnar om plundring, förnedring, våldtäkter och summariska avrättningar av civila. Lik som upptäcks i Butja utanför Kiev efter den kortvariga ryska ockupationen bär tydliga tecken av tortyr.

Invånare i östra Ukraina har nu börjat fly undan de förväntade hårda striderna – efter det som hänt i Butja vill ingen riskera att hamna under rysk ockupation. På fredagsmorgonen hade flera tusen människor samlats vid järnvägsstationen i Kramatorsk i östra Ukraina, bara ett par mil från fronten, för att vänta på ett evakueringståg. Då träffades stationsområdet av två missiler.

Den ryska sidan hävdar nu att det var ukrainarna som attackerade sig själva, något som ryska talespersoner regelmässigt påstår. Direkt efter attacken skröt ryska Telegramkanaler dock om att ukrainska militärer vid stationen hade träffats.

Minst 35 människor dödades, närmare hundra skadades, många av dem barn. Det finns svårt skadade utan armar och ben. Och på en av missilerna hade angriparna klottrat de ryska orden ”Za detej” – ”För barnen”.

De som sköt iväg missilerna hade knappast tänkt att de skulle döda barn. De ville hämnas de oskyldiga barn vars död den ukrainska, ”nazistiska” staten enligt den ryska propagandan är skyldig till. Många på den ryska sidan av fronten är helt övertygade om att Ukraina är under ondskans makt och måste befrias av det goda Ryssland.

I verkligheten är det så klart inte Ryssland som är den goda sidan i kriget. Ryssland är angriparen, Ukraina försvarar sig med stor framgång. Men det innebär inte automatiskt att allt den ukrainska sidan gör är rätt och riktigt.

För två veckor sedan spreds de första trovärdiga uppgifterna om misstänkta ukrainska krigsbrott. En film som lokaliserats till ett mejeri strax öster om Charkiv uppgavs visa ukrainska militärer som sköt på hjälplösa ryska krigsfångar. Ukrainska myndigheter förnekade kännedom om övergreppen men inledde en undersökning.

Nu visar en ny video från byn Dmytrivka strax söder om Butja hur ukrainska militärer dödar en sårad rysk soldat som ligger på marken. Minst en av de döda ryska soldaterna som syns i videon har bakbundna händer. Videon har verifierats både av New York Times och BBC.

Ukrainska myndigheter har lovat att undersöka incidenten men hänvisar samtidigt till den stora upprördhet som händelserna i Butja har skapat i det ukrainska samhället och även inom den ukrainska försvarsmakten.

– Ryssland angriper barn, kvinnor och åldringar på bred front, och det är oundvikligt att det leder till en motreaktion hos ukrainska militärer, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelenskyj, i en kommentar till BBC.

Så är det säkert – övergrepp leder till övergrepp, hämnd leder till hämnd och den onda cirkeln går inte längre att bryta. Krig tar fram det värsta i människan, krig är absolut ondska – och därför kan det aldrig finnas en absolut god sida i något krig.

Sydsvenskan 2022-04-08

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.