Storebror och skärmtid: internet är stängt för i dag

Oppositionens presidentkandidat Svetlana Tichanovskaja skulle lämna in ett klagomål på det omfattande valfusket i helgens presidentval. Då tvingades hon spela in en video där hon erkände Lukasjenkos seger, gå ut bakvägen och lämna Belarus. Och så har storebror stängt av nätet.

Oppositionens presidentkandidat Svetlana Tichanovskaja skulle lämna in ett klagomål på det omfattande valfusket i helgens presidentval. Då tvingades hon spela in en video där hon erkände Lukasjenkos seger, gå ut bakvägen och lämna Belarus. Och så har storebror stängt av nätet.

Bild: Tichanovskajas uttalande. Lukasjenko: ”Mycket bra. Men bättre utan pistol i bild.” (Sergej Jolkin/DW)

Först skyllde myndigheterna som vanligt på yttre fiender. Det var nätattacker från utlandet som var anledningen till att internetuppkopplingen i Belarus (Vitryssland) plötsligt ströps efter det så kallade presidentvalet.

Men ingen trodde på det så klart, och på tisdagseftermiddagen slutade även statliga monopolbolaget Beltelecom att låtsas. ”Internet stängs klockan 18” meddelade bolaget.

Efter den tredje natten med fredliga protester och extrem polisbrutalitet på gatorna började sociala medier återigen fungera i Belarus klockan 6.50 på onsdagsmorgonen, kanske för att skapa någon sorts känsla av normalitet.

Fast ingenting är normalt i Belarus. Det som ägde rum i söndags var inget presidentval, utan en ceremoni som syftade till att förlänga diktator Aleksandr Lukasjenkos mandatperiod med ytterligare fem år.

Det officiella valresultatet har ingenting med folkets vilja att göra, utan verkar handla mest om att Lukasjenko vill ha en snyggare siffra än storebror Putin. (För den som undrar: de två hatar varandra.)

I senaste presidentvalet 2018 uppgavs Putin ha fått drygt 76 procent av rösterna. Lukasjenko tilldelade sig själv 80,08 procent medan huvudmotståndaren Svetlana Tichanovskaja uppgavs ha fått 10,09 procent.

Valfusket verkar till stor del ha genomförts med hjälp av förhandsröstning. Redan när vallokalerna öppnade på söndagsmorgonen uppgavs 42 procent av väljarna ha röstat i förväg. En väktare har berättat att antalet förhandsröster i protokollen var flera gånger högre än antalet väljare som faktiskt kom in i lokalen för att förhandsrösta.

Tichanovskajas anhängare hade uppmanats rösta sent, vilket bör ha lett till att en del vallokaler plötsligt fick för många väljare och ett valdeltagande som hade visat sig vara över 100 procent, om man hade redovisat siffrorna korrekt. Det kan ha varit anledningen till att valförrättare i en vallokal i Minsk klättrade ut bakvägen med säckar som förmodligen innehöll överflödiga valsedlar. En polis höll i stegen.

En ljudinspelning från en lokal valnämnd i Vitebsk visar hur medlemmarna i nämnden pressas skriva under ett förfalskat protokoll. Men även äkta protokoll har läckt ut. Enligt Tichanovskajas kampanjarbetare fick hon 60-70 procent av rösterna i de vallokaler där rösterna räknades ärligt, på vissa ställen ännu mer. Det är fullt möjligt, och i alla fall betydligt mer sannolikt än att det officiella valresultatet är korrekt.

Fast det spelar ingen roll. Att Lukasjenko skulle utses till segrare var förutbestämt. I Belarus ordnas sedan 1994 inga val innan man har bestämt vem som ska vinna. Och den som ska vinna är alltid Lukasjenko. Efter valet blir det ibland protester som slås ner med brutalt våld, några oppositionella låses in och så är allt som vanligt till nästa val.

Denna gång har de folkliga protesterna blivit mer omfattande och långdragna än vanligt, och utgången är inte helt förutbestämd, även om stalltipset fortfarande är att Lukasjenko helt enkelt trappar upp våldet tills han lyckas skrämma alla till lydnad igen. Men kanske har han varit lite för slug för sitt eget bästa.

Ingen av de tre kandidater som bedömdes utgöra ett reellt hot tilläts ställa upp i valet. Men Svetlana Tichanovskaja, som är gift med en av de stoppade kandidaterna, slank igenom och hamnade på valsedeln. Hon bedömdes förmodligen ofarlig, speciellt eftersom hennes man Sergej Tichanovskij sedan maj är fängslad, på Lukasjenkos order.

Tichanovskaja läser upp texten där hon godkänner det officiella valresultatet. Videon är inspelad i Centrala valkommissionens byggnad.

Men i stället blev hon en symbolfigur som alla kunde ställa sig bakom, eftersom hennes valprogram bestod av att Lukasjenko skulle bort och att nya, demokratiska val därefter skulle ordnas. Och efter valet, som hon mycket möjligt hade vunnit om rösterna hade räknats ärligt, drog hon sig tillbaka och deltog inte i protesterna – det här handlade ju inte om henne.

Problematiskt för Lukasjenko, för då kunde man ju svårligen låsa in henne för våldsamt upplopp, som man brukar göra med oppositionella i Belarus. I stället fick det bli KGB:s gamla favorittaktik: utpressning och hot mot familjemedlemmar. Och ja, KGB heter fortfarande KGB i Vitryssland.

Klockan 16.10 på måndagseftermiddagen gick Svetlana Tichanovskaja in till Centrala valkommissionens byggnad i Minsk för att överklaga resultatet av rösträkningen. Hon bjöds in till kommissionens ordförande Lidija Jermosina, som dock snart lämnade sitt arbetsrum. I stället för henne fick Tichanovskaja tala med ”två högt ställda företrädare för säkerhetsstrukturerna”, enligt en medlem i hennes stab.

Vad dessa KGB-bossar sade till Tichanovskaja vet vi ingenting om, eftersom de låste in sig i rummet med henne. Det vi vet är att samtalet pågick i nästan tre timmar och att okända män med videoutrustning tog sig in i rummet. När det förtroliga samtalet var slut hade Tichanovskaja spelat in en video där hon uppmanar alla att sluta med protesterna och godkänner det officiella valresultatet. ”Belarusierna har gjort sitt val”, läser hon upp från en papperslapp hon håller i famnen, utan att titta upp.

Efter att ha spelat in videon gick Tichanovskaja ut bakvägen och försvann. På tisdagsförmiddagen släppte hon en annan video där hon sade att hon var tvungen att tänka på sina barn och att hon därför hade lämnat landet:

Videon där Tichanovskaja meddelar att hon lämnat landet eftersom hon måste tänka på barnen.

Jag vet att många kommer att förstå mig, många kommer att fördöma mig, att hata mig. Men vet ni, gud bevare er från att hamna inför ett sådant val som jag gjorde. Ta hand om er. Inte ett enda människoliv är värt det som händer nu. Barnen är det viktigaste som vi har i vårt liv.

Innan hon gick in till ordföranden för valkommissionen hade hon enligt kollegerna inga planer på att lämna landet. Den enda rimliga slutsatsen är att de två KGB-killarna idkade utpressning för att tvinga henne att läsa upp texten och sedan lämna landet. Och det är uppenbart att det KGB-männen sade fick Tichanovskaja att tänka på sina barns säkerhet.

Nu befinner Tichanovskaja sig i Litauen, där familjens barn redan tidigare fanns. Tichanovskajas kampanjchef Marija Moroz, som greps strax före valet, tilläts lämna landet tillsammans med Tichanovskaja, men många andra kampanjarbetare ”hålls fortfarande gisslan”, säger Olga Kovalkova, en känd oppositionspolitiker som deltog i Tichanovskajas valkampanj.

Utpressningen som makthavarna idkar mot Tichanovskaja kommer dock knappast att få de missnöjda medborgarna att stanna hemma – protesterna har aldrig handlat om henne, utan om motstånd mot Lukasjenkos diktatur, vars brutalitet blir allt tydligare med varje repressiv åtgärd som myndigheterna nu vidtar.

Fotnot: Belarus har två officiella språk (ryska och belarusiska), och alla belarusiska namn har två officiella former, en rysk och en belarusisk. Det ryska språket och de ryska namnformerna är de som till vardags används klart mest i Belarus, och ryska är det språk som Svetlana Tichanovskaja nästan uteslutande har använt under sin kampanj. Det är också ryska hon talar i de två videorna. Svenska medier använder i huvudsak de ryska namnformerna (Aleksandr Lukasjenko, Svetlana Tichanovskaja) men även den belarusiska formen Svjatlana Tsichanouskaja har synts i rapporteringen – dock inte den likaså belarusiska formen Aljaksandr Lukasjenka.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.