Sluträkningen för Sotji

Nu ska Ryssland stängas av från OS i Tokyo 2020, fotbolls-VM i Qatar 2022 och andra stora internationella idrottstävlingar de närmaste fyra åren. Detta är sluträkningen på den storskaliga dopningsskandalen i samband med OS i Sotji samt ryska myndigheters fortsatta försök att dölja fusket genom att manipulera dokument.

Nu ska Ryssland stängas av från OS i Tokyo 2020, fotbolls-VM i Qatar 2022 och andra stora internationella idrottstävlingar de närmaste fyra åren. Detta är sluträkningen på den storskaliga dopningsskandalen i samband med OS i Sotji samt ryska myndigheters fortsatta försök att dölja fusket genom att manipulera dokument.

OS i Sotji var ett enormt prestigeprojekt för Vladimir Putin. Allt skulle bli perfekt och pengarna var inget problem. Räkningen landade på en summa som motsvarade Sveriges försvarsutgifter under sju år. Inget otillbörligt bråk fick störa OS i Sotji – till och med annekteringen av Krim fick vänta ett par dagar.

Och ändå gick det åt skogen.

I sin iver att leverera de bästa resultaten gick den statligt styrda dopningsorganisationen på högvarv. Den avhoppade chefen för ryska antidopningslaboratoriet Rusada, Grigorij Rodtjenkov, berättade senare att ett hundratal förseglade flaskor med ryska idrottares dopningsprov smugglades ut genom ett hål i laboratorieväggen. De specialtillverkade säkerhetsflaskorna öppnades på okänt sätt för att byta ut innehållet.

Detta var bara toppen av isberget på det statliga dopningsprogrammet i Ryssland. När fusket upptäcktes tvingades Ryssland lämna tillbaka 15 OS-medaljer från Sotji och 33 ryska idrottare stängdes av från OS på livstid. Ryssland fick inte delta i vinter-OS 2018 under egen flagga. Hösten 2018 upphävde dock den internationella antidopningsbyrån Wada avstängningen.

Villkoret för att Ryssland i fortsättningen skulle få delta i internationella tävlingar var att ryska Rusada, nu under ny ledning, skulle lämna ut en omfattande databas över testresultat från åren 2012-2015. Wada har sedan tidigare tillgång till en läckt kopia av databasen som visar vilka prover som har manipulerats och hur. Detta skulle bli beviset på att Ryssland nu upphört med det systematiska fusket.

Tanken var att den ursprungliga databasen skulle användas för att verifiera uppgifterna och straffa de berörda idrottarna, varefter Wada skulle vända blad och glömma bort skandalen. Och så hade det blivit, om inte ryska myndigheter hade passat på och manipulerat databasen för att gömma undan komprometterande fakta. Det är nästan som om de berörda myndigheterna inte kan låta bli att fuska.

Efter att det nya fusket upptäcktes har ryska myndigheter och Kremltrogna medier gjort allt för att övertyga allmänheten om att alltihop bara är en enorm, politiskt motiverad konspiration mot Ryssland. Det kanske övertygade en och annan i hemmapubliken, men uppenbarligen inte Wada.

Nu är alltså Ryssland avstängt från internationella idrottstävlingar i ytterligare fyra år. Inte ett helt lyckat resultat av Rysslands största pr-satsning genom tiderna, Sotjiolympiaden.

Sergej Jolkin, DW.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Sluträkningen för Sotji”

Tjena Kalle. Det är så kul att du skriver igen, började bli orolig. Att det du skriver är så deprimerande är en annan femma. Ser fram emot fler inlägg, och hoppas på fler böcker.

Stängt för kommentering.