Europeiska universitetet i Sankt Petersburg stängs

De ryska myndigheterna har dragit in tillståndet för Europeiska universitetet i Sankt Petersburg. Det innebär i praktiken att all undervisning på denna högborg för fritt tänkande stoppas.

Rosobrnadzors emblem.

De ryska myndigheterna har dragit in tillståndet för Europeiska universitetet i Sankt Petersburg. Det innebär i praktiken att all undervisning på denna högborg för fritt tänkande stoppas. I alla fall på måndag blir det inga föreläsningar, det har studenterna nu fått veta. I stället ska rektorn informera om läget.

Europeiska universitetet är inte stort – studenterna är färre än trehundra – men viktigt. Som ett oberoende lärdomssäte skiljer det sig från de statliga ryska universiteten, som allt oftare tvingas underställa sig det rådande systemet och undvika obekväma ämnen.

Vid Europeiska universitetet verkar exempelvis Ella Panejach, som har studerat korruptionen i Ryssland genom djupintervjuer med företagare, och Vladimir Gelman, som i sina verk har undersökt den nuvarande auktoritära regimens tillkomst i Ryssland. På engelska finns hans bok Authoritarian Russia.

Nu får de alltså inte längre undervisa vid Europeiska universitetet, eftersom tillsynsmyndigheten Rosobrnadzor (“Utbildningsinspektionen”) dragit in tillståndet. Beslutet fattades redan den 7 december, men blev känt först två dagar senare, på fredagskvällen. Varken Rosobrnadzor eller Europeiska universitetets ledning har kommenterat det än – universitetsledningen har lovat att uttala sig på måndag – men oavsett vilka formella skäl som kommer att redovisas är det uppenbart att beslutet är politiskt motiverat.

Det är inte heller första gången Europeiska universitetet är i blåsväder. Redan år 2008 stängdes universitetet genom ett domstolsbeslut på grund av påstådda brister i brandsäkerheten, men den gången lyckades universitetet få beslutet upphävt. I våras förlorade Europeiska universitetet rätten att utfärda statligt godkända utbildningsbevis, men efter en omfattande pappersexercis lyckades universitetet få tillbaka examinationsrätten.

I somras genomförde Roskomnadzor en inspektion av Europeiska universitetet och upptäckte flera nya brister. Kritiken handlade denna gång bland annat om att studenterna inte har tillgång till en idrottsanläggning och studenthälsovård. En fullständig lista av alla åtgärder som vidtagits för att uppfylla Roskomnadzors krav finns på Europeiska universitetets webbplats.

Universitetets tillstånd har återkallats tillfälligt, men enligt den regimtrogna tidningen Komsomolskaja Pravda ska Roskomnadzor inom kort begära ett rättsligt beslut om att tillståndet annulleras för alltid, eftersom bristerna är mycket allvarliga. Bland annat har lärarna inte genomgått en läkarundersökning, påpekar tidningen. På andra regimtrogna sajter, även på (dålig) engelska, utpekas Europeiska universitetet nu som ett träningscentrum för oliktänkande.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Europeiska universitetet i Sankt Petersburg stängs”

Herregud. Enligt lärosätets egen hemsida är detta det rikaste universitetet i hela landet, räknat i tillgångar per student. Och enligt Wikipedia finansieras de av följande amerikanska organisationer: McArthur Foundation, Ford Foundation, Soros Foundation, Spencer Foundation samt Carnegie Foundation. Med andra ord har amerikanska stiftelser med skumma politiska motiv kunnat ösa in mängder av pengar i ett universitet som uppenbart haft som uppdrag att träna dissidenter inför en planerad “regime change”.

Obegripligt att de fått syssla med detta så länge. Stängningen kommer inte en dag för tidigt. Om det hade funnits lärosäten i Sverige som utnyttjats av främmande makt för att undergräva den svenska staten så hade jag argumenterat för deras stängning också.

Tja, om eftersom universitetet bara har några hundra studenter så är “rikast räknat i tillgångar per student” inte speciellt intressant. Tillgångarna i universitetets fond var vid förra årsskiftet 382 miljoner rubel (56 miljoner kronor).
https://eu.spb.ru/images/endowment/Reports_2015/Godovoy_otchet_CK4_April.pdf

Universitetet har tidigare fått anslag från utländska fonder, men har nu helt avstått från dem eftersom utländsk finansiering nu innebär en risk att bli stämplad som utländsk agent. Universitetet vågar inte längre ens ta emot utländska studenters terminsavgifter direkt från utländska finansiärer, utan studenterna måste själva betala in pengarna från sina egna bankkonton, för att inte riskera att universitetet råkar illa ut.

Men myndigheterna kan nu alltid hitta något annat universitetet har gjort fel. Exempelvis att någon lärare saknar läkarintyg.

Tja, det är ju intressant att räkenskaperna visar ett substansvärde på 282 miljoner, samtidigt som deras engelskspråkiga hemsida påstår att fonden innehåller 1,5 miljarder och är “en av de största i universitetsfonderna i landet”. Du får gärna reda ut hur det hänger ihop.

“In terms of volume, the EUSP Fund is one of the largest university endowments and holds the leading position in the country in terms of endowment per student (on a par with the world’s leading universities). At the beginning of the 2016 year, the Fund has accumulated more than 1.5 billion rubles.”

https://eu.spb.ru/en/eusp-fund

Dumt av mig, det var ju fyra olika fonder som man ska räkna ihop.

https://eu.spb.ru/images/endowment/Reports_2015/Godovoy_otchet_CK1_Paribas.pdf
https://eu.spb.ru/images/endowment/Reports_2015/Godovoy_otchet_CK2_GPB.pdf
https://eu.spb.ru/images/endowment/Reports_2015/Godovoy_otchet_CK3_GPB.pdf
https://eu.spb.ru/images/endowment/Reports_2015/Godovoy_otchet_CK4_April.pdf

Men hur som helst, universitetet får inte längre någon utländsk finansiering. Universitetet avbröt en EU-finansierad valövervakningsstudie 2008 på grund av de ryska myndigheternas missnöje. Det var i samband med detta brandskyddsmyndigheterna stängde universitetet vintern 2008.

Den formella anledningen till att universitetets tillstånd nu har dragits in har ingenting med finansieringen att göra.

Märklig inställning, Tjorvar, till tankefrihet. Skall man stänga ett lärosäte bara för att den har utländsk finansiering? Utan att visa att man bedriver någon olaglig verksamhet? Det framgår här ovan att det inte har rests några anklagelser för att man skulle brutit mot lagen, inte ens utbilda “dissidenter” eller regimmotståndare. Stängningen sker med diverse svepskäl, brist på gymnastiksal(!), lärare har inte hälsoundersökts(!).

Här är universitetets information om det hela på engelska:
https://eu.spb.ru/en/news/17166-situation-regarding-the-suspension-of-the-educational-license-of-the-european-university-at-saint-petersburg

Universitetets rektor uttalar sig i Kommersant (på ryska):
http://kommersant.ru/doc/3168792

Bra text om turerna kring universitetet av Dmitrij Butrin: Нападение бумажного тигра
http://www.inliberty.ru/blog/2451-Napadenie-bumazhnogo-tigra

Stängt för kommentering.