Förbjudet att säga grattis till mamma

Eftersom den politiska nätcensuren i Ryssland bara är ett par veckor gammal har få hunnit lära sig hur man kringgår den. Därför har Navalnyjs anhängare snabbt skapat en enkel omväg.

NavalnyjHäromdagen fyllde den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs mamma sextio år. Navalnyj hade i god ordning skickat en ansökan till Myndigheten om att få besöka henne.

Svaret var som väntat: nej. Aleksej Navalnyj sitter i husarrest, och ett besök hos mamma skulle störa den pågående brottsutredningen mot honom, meddelade Myndigheten.

Aleksej Navalnyj får inte heller använda telefonen, så han kunde inte ringa sin mamma. Och han får inte använda internet, så han kunde inte heller skicka e-post till henne.

I stället bad han sin fru Julia koppla upp sig på nätet och skriva en gratulation på hans blogg. ”Mamma, grattis på födelsedagen!” står där nu.

Fast det finns ett litet problem. Sedan ett par veckor är Aleksej Navalnyjs superpopulära blogg förbjuden och blockerad, precis som flera andra Putinkritiska webbplatser.

När Aleksej Navalnyjs mamma försöker gå in på sin sons blogg får hon därför bara se Myndighetens meddelande om ”olagligt innehåll”. Ingen gratulation, och inget av sonens många inlägg om korruption i maktens korridorer.

Det finns många sätt att komma runt internetcensur, men eftersom den politiska censuren i Ryssland bara är ett par veckor gammal har de tekniskt mindre bevandrade nätanvändarna ännu inte hunnit lära sig hur man ska göra. Därför har Navalnyjs anhängare snabbt skapat en enkel omväg för alla som vill läsa födelsedagsgratulationen.

Den som går in på sajten navalny.us får se en stor röd knapp med texten ”tryck”. Den som trycker på knappen blir omgående dirigerad till en slumpmässigt vald kopia av Navalnyjs blogg, som Myndigheten ännu inte hunnit blockera.

Den som kommer in på sajten från den statliga internetblockeringsmyndighetens datorer får dock i stället för knappen bara se ett foto på en söt kattunge.

Om några hos Myndigheten ändå skulle lyckas ta sig förbi den vaktande kattungen, finns det en varningstext för dem längst ner på sidan: ”Vi vill uppmärksamma er på att denna sida innehåller inget förutom Röda Knappen, som skickar besökaren till en slumpmässigt vald sajt på internet.”

Eftersom det inte finns något förbjudet innehåll på sidan kan den enligt lag inte blockeras, menar Navalnyjs anhängare. Återstår att se vad Myndigheten tycker om det.

För att vara på säkra sidan har Navalnyj nu öppnat en helt ny blogg, helt rensat från det gamla innehållet. Myndigheten har nämligen vägrat att berätta exakt vad som är förbjudet i det tidigare innehållet, så att han skulle kunna stryka det.

En version av texten publicerades i Sydsvenskan 2014-04-07

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

12 svar på ”Förbjudet att säga grattis till mamma”

Undrar varför kunde inte Navalnyj be sin fru att ringa eller maila hans mamma om han nu verkligen ville gratta henne? Det ser ut som att han ville åter igen utmana myndigheterna. Det ju är så han gör. Hela tiden utmanar han igen. Trotsar förbud och skryter om det. För egen vinning eller för att skaffa sig några, ganska billiga poäng. Det är ganska barnsligt och väldigt oseriöst. Han är riktig bra som en bloggare men så fort han försöker att ge sig ut i politiken eller affärer så misslyckas han gång på gång.

Var i Moskva i augusti och september förra året under borgmästarvalet. Skulle gå nån kväll och handla mat på Semenovskij-gallerian på Semenovskaja torget och mitt på torget ser jag “Navalnyjs fyrkant” och honom själv kliva ur en bil för ett samtal med väljare. Jag trängde mig fram bland hans tonårsanhängare och frågade honom “hur han tror att han blir en bra borgmästare och driva en gigantisk metropol om han inte en enda gång kunde tidigare lyckas med ett enda av sina företag?”. Jag fick inget svar. Istället blev jag nästam misshandlat av hans tonårsväljarteam. De knuffade mig bort, skrek och hotade, även tjejer. Det var väldigt fullt och aggressivt.

Tyvärr, har inte denne man framtid varken inom affärer eller politiken. Men jag hoppas att någon gång förstår han spelets regler och blir äntligen en vass bloggare eller journalist.

Navalnyj “provocerar”, utmanar och trotsar med all rätta eftersom det är helt absurt rättsvidrigt att hålla honom i husarrest avskuren från omvärlden.

Att du blev bortknuffad från ett valmöte efter att ha trängt dig fram och ställt en provocerande fråga tror jag inte förvånar någon. Det händer nog i de flesta demokratier också. Jag rekommenderar dig att försöka tränga dig fram till Putin för att ställa en provocerande fråga när han håller valmöte nästa gång… (obs ironi).

Om du tycker att Navalnyjs borgmästarvalkampanj (första gången han tilläts kandidera till något på senare år) var ett misslyckande får det stå för dig. Resultatet där (nästan 30% stöd) talar dock sitt tydliga språk om att han inte bara på internet utan också i verkligheten klivit fram som den ledande oppositionspolitikern i Ryssland.

Jag tror inte vi kan komma överens Mattias. Att trotsa, utmana och provocera hör inte till min uppfattning av politiken. Detsamma gäller fysisk våld när jag under frågestunden efter hans tal till väljare ställde min fråga när turen kom till mig. Han har inte fått min röst och kommer förmodligen inte får det framöver så länge han inte mognar som en man och politiker.

Kalle, btw, om din “mer på temat”. Jag vill inte kommentera varken BBC eller Guardians artiklar som du har länkat till för att det är deras åsikter men länken till “Lista över alla webbplatser som är förbjudna i Ryssland” är en officiell och den kommenterar jag gärna. Har du sett listan själv? De flesta av de förbjudna sajterna är onlinespel eller narkotikarelaterade sajter. Där finns det till och med telefoner i olika ryska städer, dagsfärska priser samt tips på hur man kokar själv diverse rök- och injiceringsblandningar. En annan, men betydligt mindre del är direkta uppmaningar till våld mot till och med konkreta personer samt racistisk propaganda.

Jag har suttit ett litet tag med listan och har inte hittad en enda annars “regimkritiska” länk, förutom naturligtvis racistiska sajter men där framställs Putin och “regimen” som svag och som inte klarar av hårdare tag mot invandrare.

Det är bra att en sådan lista finns! Önskar att man hade det i Sverige också!

Artiklarna på BBC:s och Guardians sajter är inte några “åsikter”, utan vanliga nyhetsartiklar.

Navalnyjs blogg, Grani.ru, Ej.ru och Kasparov.ru är regimkritiska sajter som inte har något med knark, porr, rasism, våld eller annat otrevligt att göra. De finns alla på spärrlistan som alla internetleverantörer i Ryssland måste följa för att inte förlora licensen. Därutöver har ett antal speglar för Navalnyjs blogg redan lagts på spärrlistan.

Säg gärna till om du hittar något du själv menar är olagligt på Navalnyjs sajt. Enligt rysk domstol var det alltså olagligt att skriva följande:

“Это не митинг против войны – это шествие против беспредела”

“Det är inte en demonstration mot krig – det är en demonstration mot laglöshet”

Detta ansågs vara uppmaning till deltagande i olaglig demonstration. Trots att den aktuella demonstrationen hade fått tillstånd. Formellt var det alltså därför sajten spärrades. Eller inte. För sedan vägrade rätten säga vad det egentligen var som var olagligt på bloggen. Den var olaglig, och därmed basta.

Det finns förresten en spärrlista med barnporrsajter i Sverige, en sådan som du efterlyser, framtagen av Rikspolisstyrelsen. Det är frivilligt för internetleverantörer att ansluta sig till den.

Men du kan väl avsluta diskussionen om tv-kanaler innan du inleder en ny?

Vad är “nyhetsartiklar”? DN till exempel är ju också “nyhetsartiklar”, men varje gång jag läser det så skäms jag av att det är en svensk och “oberoende liberal” tidning som dessutom framställer sig som landets mest seriösa.

Grani, Ej, och Kasparov är bara en mycket liten del av all putinkritisk media på nätet, det vet du själv mycket väl om. Du är väl själv en klok människa och tar säkert folk som Kasparov, baba Lera och andra liknande gestalter för de som de egentligen är. Till och med SVT har visat live deras rop på militärt ingripande mot “Putin och hans Ryssland” och uppmanat öppet till rensningar bland “tjernozjopye” och landets “bydlo” (vet inte vad det heter på på svenska, men det vet du säkert vad det betyder). Jag är faktiskt förvånad att du seriöst refererar till dessa resurser.

Vad det gäller din fråga om Navalnyj så var så god http://3.bp.blogspot.com/-bLu-gvghx78/UhOXYU9TwXI/AAAAAAABeD4/Dm6bhVVxyAw/s1600/000803pr.jpg Han var ju en kandidat till borgmästarposten i Moskva. SD ligger i lä.

Det gick inte avsluta tv-diskussionen. Det fanns ingen “svara” knapp

Att inte alla Putinkritiska sajter (ännu) blockerats är väl knappast någon särskilt bra ursäkt för att blockera några av de mest framträdande. Kasparov är så vitt jag kan bedöma, efter Navalnyj en av de mest populära (riktiga) oppositionspolitikerna i landet.

“[…] deras rop på militärt ingripande mot ”Putin och hans Ryssland” och uppmanat öppet till rensningar bland ”tjernozjopye” och landets ”bydlo”” Ganska mycket svepande anklagelser där. Är det Kasparov eller Novodvorskaja (eller båda) som du menar har “ropat” och “uppmanat” till detta? Har du någon länk som bekräftar dina anklagelser?

Att Navalnyj har en nationalistisk ådra är väl känt sedan många år så din inlänkade bild chockar knappast någon, men det motiverar varken husarresten eller att hans blogg (som du för övrigt berömde) ska blockeras.

Angående TV-diskussionen så förklarade väl Kalle i sitt sista inlägg där hur du skulle göra för att svara.

Mattias, jag har redan svarat Kalle om att varken jag eller majoriteten av ryska väljare tar dessa människor på allvar som politiker.

http://mtdata.ru/u30/photo55EA/20429425005-0/big.jpeg

Bilden talar för sig själv. Dessa människor har under de senaste åren har inte en enda gång lyckats presentera någon politik. Inte ens tillsammans. De kan inte ens komma överens med varandra och det enda de gör är protesterar, framförallt mot Putin och varje gång med allt mer och mer sofistikerade “aktioner” som typ en dans på ett altaret i en kyrka.

Kalle har tydligen uppdaterat sitt TV-inlägg sedan jag var där sist. Den beskrivningen saknades då.

Tyvärr Kalle, min bild är äkta och dina är bara billiga parodier inspirerade av originalet ovan. Den här bilden har många år på nacken nu och har lett till en uppsjö av diverse skämt och parodier. Konstigt att du inte visste det.

Har du förresten läst hur Exler själv kommenterar det?

“На этот раз в сети спецов с Dirty.ru попала наша милейшая, хотя и заметно крейзанутая борчиха со всевозможными антинародными, народными и гипернародными режимами – Валерия Ильинична Новодворская, собственной персоною!”

Du får komma med något mer substantiellt än ditt egna påstående.

Kalle demonstrerar att hon har fått sina skyltar photoshoppade förut, och med den vetskapen blir det uppenbart att den du länkade till är falsk.

Främst ser texten ut ungefär som text brukar göra när den skrivs för hand i photoshop (jämför med typ hur många bilder på katter och text som helst). Sedan ser den i vilket fall inte ut som om den är skriven av samma person som i den omodifierade på Exler:s sida. Dock en eloge till artisten som faktiskt tänkte på att texten på den ljusaste delen av skylten skulle ses sämre, även om illusionen av satueringseffekten försvinner om man faktiskt tittar efter den. Av någon anledning kunde dock vecket på vänster sida inte fortsätta till höger sida, så det fick klonas bort.

Slutligen har texten på skylten en mjukhet i kanterna som står i kontrast med det skarpa fokus bilden i övrigt har: i den här bilden borde texten ha mer detaljer än det som syns. Min gissning är att texten är från pensellvektyget med standardmjukheten inställd.

Nu har jag förstås inte förstått vad som står på skyltarna, så om det står något som antyder att hon tycker om att göra skyltar i photoshop och sedan skriva ut dom på sin A2 färgskrivare så kan jag ha fel och skylten så faktiskt ut så när hon bar den.

Stängt för kommentering.