Babusjki för Putin

För två år sedan kämpade babusjkorna från Buranovo för Ryssland i Eurovision Song Contest. Nu går de till attack i Ukraina, tillsammans med president Vladimir Putin.

Buranovskie Babusjki. Foto: Larisa Gorbunova (CC BY-SA 3.0)
Buranovskie Babusjki. Foto: Larisa Gorbunova (CC BY-SA 3.0)

För två år sedan kämpade babusjkorna från Buranovo för Ryssland i Eurovision Song Contest. Nu går de till attack i Ukraina, tillsammans med president Vladimir Putin.

Gruppens mest kända medlem, den 78-åriga Natalja Pugatjova, ytterligare sju babusjkor samt hundratals andra kända och mindre kända ryska kulturpersonligheter har skrivit under ett offentligt brev till stöd för ”Ryska Federationens Presidents politik i förhållande till Krim”.

Brevet publiceras på ryska kulturministeriets hemsida, och bland namnen återfinns såväl världsberömda regissörer och dirigenter som andra rangens schlagerstjärnor.

Så här lyder texten, som hittills drygt 500 anhängare av Putins Ukrainapolitik skrivit under:

Ryska kulturpersonligheter stödjer Presidentens politik i Ukraina och Krim
I dessa dagar, då Krims och våra landsmäns öde avgörs, kan representanter för Rysslands kulturliv inte förbli likgiltiga åskådare med kalla hjärtan.
Vår gemensamma historia och gemensamma rötter, vår kultur och dess andliga källor, våra grundläggande värderingar och språk har förenat oss för alltid.
Vi vill att våra folks och våra kulturers gemenskap ska ha en säker framtid.
Därför deklarerar vi bestämt vårt stöd till Ryska Federationens Presidents position gällande Ukraina och Krim.

Eftersom Vladimir Putin hittills inte har sagt om Krim efter söndagens folkomröstning kan komma att ingå i Ryssland eller inte, måste man förmoda att de som skrivit under brevet stödjer Putins politik på Krim oavsett vad den innebär i praktiken. Putin får göra bäst han vill, helt enkelt.

Kollektiva brev till stöd för den högsta statsledningens kloka politik har en lång, sovjetisk tradition. Syftet är att försäkra sig om att kultureliten åtminstone på pappret är lojal mot den officiella partilinjen, och framför allt är beredd att delta i en offentlig demonstration av denna lojalitet.

På Sovjettiden riskerade den intellektuell som inte skrev under ett kollektivt brev ett hårt öde. Då publicerades breven med de långa raderna av underskrifter i partitidningen för att bevisa att alla som har betydelse helhjärtat stöttade invasionen av Tjeckoslovakien, fördömde Aleksandr Solzjenitsyns antisovjetiska verk, eller vad det nu var för tillfället som krävdes.

Nu är den sovjetiska sedvänjan tillbaka. Återigen lusläser kultureliten både i Ukraina och i Ryssland namnlistorna för att se vem som vågat vägra.

Men till skillnad från Sovjettiden är det i dag inte livsfarligt att skriva under alternativa namnlistor mot regeringens politik. Den som ansluter sig riskerar kanske att inte få statliga anslag eller statlig anställning, men knappast fängelsestraff som förr i världen. Och i går publicerade den regeringskritiska tidningen Novaja Gazeta ett Upprop mot krig, mot Rysslands självisolering och mot totalitarismens återuprättande.

Bland de som skrivit under det alternativa brevet finns många kända människorättsaktivister, men också stora kulturpersonligheter, exempelvis Boris Akunin, Andrej Bitov, Dmitrij Bykov, Vladimir Vojnovitj, Veronika Dolina, Viktor Jerofejev, Jelena Kamburova, Andrej Makarevitj, Irina Prochorova, Eldar Rjazanov, Ljudmila Ulitskaja och många andra.

I dessa dagar är det viktigt att komma i håg att det finns ett annat Ryssland bortom Putins.

En kortversion av texten publicerades i Sydsvenskan 2014-03-14

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Babusjki för Putin”

Stängt för kommentering.