Stora framgångar för Navalnyj

Söndagens borgmästarval i Moskva blev en storseger för den fängelsedömde oppositionskandidaten Aleksej Navalnyj, trots att han inte vann valet. Segern väntas göra det svårt för myndigheterna att verkställa fängelsedomen

navalnyjSöndagens borgmästarval i Moskva blev en storseger för den fängelsedömde oppositionskandidaten Aleksej Navalnyj, trots att han inte vann valet. Segern väntas göra det svårt för myndigheterna att verkställa fängelsedomen.

Resultatet blev en stor överraskning. Redan det är en nyhet i ett land där man vant sig vid att det inte är väljarna som avgör resultatet, utan de som räknar rösterna.

En vallokalsundersökning från statliga FOM gav Navalnyj hela 29 procent av rösterna. Enligt samma vallokalundersökning skulle den sittande borgmästaren Sergej Sobjanin ha fått 53 procent av rösterna och med nöd och näppe blivit vald i första omgången. Kommunisternas Ivan Melnikov ska ha fått 8 procent.

En annan vallokalsundersökning, som Navalnyjs valstab organiserat, ger Navalnyj 36 procent av rösterna, och den sittande borgmästaren bara 46 procent. Ett sådant resultat skulle vara helt sensationellt, eftersom den skulle innebära att det blir en andra valomgång.

Inga större oegentligheter rapporterades under röstningen, och valdeltagandet verkade lägre än i presidentvalet för två år sedan, vilket tyder på att offentliganställda denna gång inte har tvingats ut för att rösta. Enligt åtskilliga bedömare var valet det ärligaste i Ryssland på många år.

balotejoSydsvenskan följde röstningen och rösträkningen i vallokal på en bakgata i centrala Moskva, tillsammans med tre observatörer som representerade tre olika borgmästarkandidater. Allt gick korrekt till, och resultatet blev till Navalnyjs fördel: han fick hela 42 procent av de giltiga rösterna. Den sittande borgmästaren Sergej Sobjanin fick bara 37 procent.

Sent på söndagskvällen var det slutgiltiga valresultatet forfarande okänt, men redan det faktum att en tredjedel av väljarna i Moskva trots en långvarig smutskastningskampanj i de statsstyrda medierna gett sitt stöd till antikorruptionsaktivisten och Putinkritikern Aleksej Navalnyj är en jordbävning i rysk politik.

I Aleksej Navalnyjs stab på en bakgata i centrala Moskva var stämningen spänd. Lokalerna räckte inte till på långa vägar, och Navalnyj mötte pressen på en improviserad scen på innergården. När han strax efter tio på kvällen dök upp bröt spontana applåder ut.

– De ska inte få en enda röst av oss! ropade Navalnyj, omringad av närmare tjugo tv-kameror och långt över hundra ryska och utländska journalister.

Han klagade på att centrala valkommissionen fortfarande varken släppt exakta siffror för valdeltagandet eller resultat från de distrikt där elektroniska urnor använts, vilket gör att räkningen inte tar speciellt lång tid.

Navalnyj uppmanade myndigheterna att inte tillåta fusk i rösträkningen. Om rösterna räknas rätt blir det utan tvekan en andra valomgång, menade han.

Navalnyj har sammankallat en demonstration till måndagskvällen. Om den officiella räkningen ger den sittande borgmästaren mer än hälften av rösterna är det sannolikt att Navalnyjs anhängare kommer att kräva en omräkning av rösterna. Men även om det inte blir en andra valomgång är söndagens resultat en riktig tankeställare för makthavarna i Kreml.

Sydsvenskan 2013-09-08

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.