Oppositionen kräver omräkning

Minst tiotusen anhängare till den fängelsedömda oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj samlades på måndagskvällen på Bolotnajatorget i centrala Moskva för att kräva en omräkning av rösterna i söndagens borgmästarval.

demonstrationMinst tiotusen anhängare till den fängelsedömda oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj samlades på måndagskvällen på Bolotnajatorget i centrala Moskva för att kräva en omräkning av rösterna i söndagens borgmästarval.

Enligt de officiella siffrorna vann den sittande borgmästaren Sergej Sobjanin valet med ett par procents marginal, men Aleksej Navalnyjs anhängare misstänker att Sobjanin egentligen fick mindre än hälften av rösterna, vilket skulle innebära att det krävs en andra valomgång om två veckor.

Irina Borisova och hennes dotter Sofija var två av de tusentals Navalnyjanhängare som hade tagit sig till Bolotnajatorget för att visa sitt missnöje. Som många andra fotograferade de varandra med mobiltelefonen för att lägga ut bilden på nätet och visa alla sina vänner att de varit på plats.

– Vi följde rösträkningen hela natten, eftersom vi har erfarenhet av val som inte går rätt till. Det är flera saker som verkar suspekta. Därför vill vi göra våra röster hörda och visa att vi är många som tvivlar på detta resultat, säger Irina Borisova.

Någon större förhoppning om att demonstrationen ska tvinga myndigheterna att räkna om rösterna har hon inte.

– Det kan vara så att det är meningslöst att komma hit. Men vi måste visa att vi finns, och att stanna hemma i dag hade varit omoraliskt.

En stor del av dem som kommit till torget är unga vuxna med dyra mobiltelefoner och surfplattor i högsta hugg. En del unga män har kostym på sig – de har uppenbarligen kommit direkt från ett välbetalt jobb. Det finns också många äldre deltagare, de flesta verkar tillhöra Moskvas välmående men inte stormrika medelklass.

När en rocklåt med orden ”Döda slaven i dig själv” dånar från scenen sjunger de yngre med. De äldre stoppar i stället fingrarna i öronen. Men alla viftar med sina Navalnyjskyltar mot himmeln varje gång någon av de två polishelikoptrarna som svävar i området närmar sig.

Polisuppbådet både kring Bolotnajatorget och kring Kreml på andra sidan Moskvafloden är enormt. Röda torget har stängts för allmänheten och på flera håll står övertäckta militärlastbilar parkerade. Myndigheterna är beredda att slå ner med kraft om demonstranterna skulle försöka ta sig ut från det inhägnade området på torget.

Enligt oberoende observatörer gick söndagens val i huvudsak korrekt till, men eftersom Sobjanins segerresultat ligger bara en liten bit över 50 procent har även ett fåtal bortkomna röster stor betydelse. Kritiken från Navalnyjlägret handlar om misstänkta oegentligheter vid hemmaröstning för äldre och handikappade, samt misstänkt höga siffror för Sobjanin i några av Moskvas ytterområden där det saknades oberoende observatörer.

Sydsvenskan 2013-09-10

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.