Vandrande demonstrationen ger inte upp

Det är något helt nytt, och polisen i Moskva vet inte riktigt hur det ska tacklas. Att beslagta maten är senaste taktiken. Sitter man på parkbänken och äter en smörgås kan en kravallpolis komma och sno mackan, trots att det knappast kan vara brottsligt att äta medhavd matsäck i parken.

Den vandrande demonstrationen har gått runt i Moskva sedan Vladimir Putins installation som Rysslands nygamla president den 7 december. Den dagen var hela staden i belägringstillstånd och alla som såg oppositionella ut greps innan de ens försökte att demonstrera. Polisen gick till och med in på kaféer i centrum och haffade besökare som såg suspekta ut, men inte ens det hjälpte. De som ville demonstrera mot Putin hittade ändå ett sätt.

När polisen spärrade av ett torg var de aktivister som inte gripits redan på väg till nästa samlingsplats som meddelades på Twitter. Gripna som släpptes fria anslöt sig återigen till den vandrande demonstrationen. Till slut tröt polisens tålamod. Två av de mest aktiva demonstranterna, antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj och vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov greps ännu en gång och dömdes till 15 dygns administrativ arrest för ”obehörsamhet mot ordningsmakten”.

Det hjälpte föga, den vandrande demonstrationen gav inte upp, och till slut gjorde polisen det. Demonstrationen slog läger i parken vid Tjistye prudy och höll till där i en vecka. Vissa kvällar var det flera tusen demonstranter i parken, på nätterna var deltagarna så klart betydligt färre.

Vid femtiden på morgonen den 16 maj slog polisen till och skingrade lägret. Ett tjugotal demonstranter som vägrade att lämna platsen frivilligt greps. Parken spärrades av “för renhållningsarbete”. Men lägret försvann inte, det bara vandrade vidare, nu till parken vid tunnelbanestationen med det symboliska namnet Barrikadnaja.

Här har polisen försökt bli av med demonstrantlägret med hjälp av en ny taktik: att beslagta deras mat. Det räckte inte att kravallpolis tog hand om den gemensamma matlådan och grep ett antal personer misstänkta för “osanktionerad utdelning av matvaror”. Kravallpoliser har till och med snott smörgåsar ur händerna på folk som suttit på parkbänken och ätit.

På torsdagseftermiddagen dömdes oppositionsledaren Ilja Jasjin, som grepvs vid Barrikadnaja, till tio dagars administrativ arrest, även han för “ohörsamhet mot ordningsmakten”.

Ungefär samtidigt greps miljöaktivisten Jevgenia Tjirikova som med några anhängare kommit till Barrikadnaja för att tala om försöken att stoppa motorvägsbygget genom Chimkiskogen norr om Moskva.

Gripandet skedde när miljöaktivisterna vecklade ut en karta över motorvägsbygget – då förvandlades deras närvaro enligt polisen till en “osanktionerad demonstration”. Tjirikovas hand skadades i samband med gripandet, hon fick besöka en vårdcentral för omplåstring men låstes sedan in på polisstationen i väntan på beslut om huruvida även hon ska dömas till arreststraff.

Men den vandrande demonstrationen verkar inte ge upp. Senaste beskedet är att demonstranterna tänker hålla på till midsommar den 12 juni, när nästa stora protestmarsch planeras. Att gripa “ledare” hjälper föga, eftersom den spontana demonstrationslägret inte har några ledare. “All makt i lägret utgår från Twitter och Facebook”, står det i lägrets tidning som har det passande namnet Добрый лагерь – Det snälla lägret.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Vandrande demonstrationen ger inte upp”

Stängt för kommentering.