Märket på trädet fick henne att se rött

Hon väntade sitt andra barn när hon på sin vanliga skogspromenad såg ett rött märke på ett träd. Nu är Jevgenija Tjirikova känd i hela världen, kvinnan som stoppade grävskoporna.

Att protestera mot makthavare är varken lätt eller ofarligt i Ryssland.

– Det var inte jag som fick presidenten att ändra sig, vi är många. Och ingenting är avgjort än, kampen fortsätter, säger Jevgenija Tjirikova, när hon svarar i sin mobiltelefon hemma i Chimki. Hennes treåriga dotter Sasja hörs i bakgrunden och telefonen ringer i ett.

Nej, hon är inte ensam, och det är hennes lilla tvåa med Ikeamöbler i ett grått trevåningshus som har blivit centralpunkten i kampen för att bevara skogen.

Familjen hade flyttat från centrala Moskva till förorten Chimki för att slippa bilar och vara nära skogen. Det var i den Jevgenija och hennes man Michail åkte skidor på vintern, och det var där hon promenerade med dottern Liza när hon var gravid med Sasja. Det var då hon såg det röda märket.

– Jag undrade vad det var, så gick jag ut på nätet och hittade guvernörens beslut om vägbygget. Och gick i taket. Det var ett helt barbariskt beslut. På ritningarna fanns ingen skog kvar, den var helt borta!

Skogen måste räddas, tänkte Jevgenija Tjirikova. Hon skrev ihop ett upprop med sitt telefonnummer, hängde upp lappar längs promenadvägarna i skogen, och snart hade de upprörda Chimkiborna sitt första möte.

Då var de nio. För ett par veckor sedan samlade en demonstration för skogen flera tusen personer i centrala Moskva, och nu har president Dmitrij Medvedev tillfälligt stoppat vägbygget.

– Vi var många. Flera kända personer som gav oss sitt stöd, och dessutom har röken från sommarens bränder påmint Moskvaborna om hur viktigt det är att bevara skogarna som ger oss luft att andas.

Presidentens beslut är bara en delseger. Det finns starka kommersiella intressen för att bygga vägen genom skogen, eftersom ytterligare skogsområden då lätt kan tas i anspråk för lönsamma byggen som köpcentra och bostadshus. Dessutom skulle en motorväg genom skogen göra transporter till storflygplatsen Sjeremetievo enklare.

Kommunanställda i Chimki har tvingats skriva på namnlistor till stöd för en motorväg genom skogen och guvernören Boris Gromov har meddelat att det samrådsmöte med de boende som ska avgöra skogens öde precis har hållits.

– När vi gick ut på vår webbplats och skrev att guvernören försöker lura både presidenten och befolkningen ändrade han sig och sade att mötet ska hållas i morgon, trots att ingen har kallats till något möte. Och så kom det en internetattack som stoppade vår webbplats.

Internetattacken är inte den första, och inte heller det värsta som har drabbat skogens försvarare. Flera personer har misshandlats, bland dem Jevgenija Tjirikovas man.

Journalisten Michail Beketov, som anklagade de lokala makthavarna för korruption, sitter i rullstol och har förlorat talförmågan efter brutal misshandel. Andra har fått motta hotelser. Jevgenija Tjirikova har blivit bortförd av kravallpolis två gånger i sommar.

– Ena gången höll de mig inlåsta i fjorton timmar trots att jag inte hade gjort något. Jag fick inte ringa barnen, och de tvingade mig att klä av mig.

Jevgenija Tjirikovas lilla företag som projekterar åskledare till byggnader har plötsligt fått problem med sin bank.

– Banken hade fått en förfrågan från myndigheterna. Den skulle kolla om jag använde pengarna för att finansiera extremistisk verksamhet. Nu vill de inte ge mitt företag lån längre.

Trots problemen har Jevgenija Tjirikova ingen tanke på att ge upp, tvärtom. Nu måste Chimkiborna sätta press på Medvedev, säger hon.

– Presidenten måste antingen låtsas att det regnar när guvernören försöker lura folk, eller ge honom sparken.

Det råder ingen tvekan om vilket alternativ Jevgenija Tjirikova föredrar.

Bakgrund: Våldsam strid kring motorvägsbygget

2003 – En ny motorväg mellan Moskva och S:t Petersburg börjar planeras.
2006 – Moskva läns guvernör, den förra Afghanistangeneralen Boris Gromov, godkänner vägens sträckning genom skogen.
2007 – Jevgenija Tjirikova inleder sin kampanj mot avverkning av skogen.
2008 – Journalisten Michail Beketov, som har kritiserat vägplanen och anklagat de lokala makthavarna för korruption, misshandlas svårt utanför sitt hus.
Januari 2009 – Ett diskussionsprogram med Jevgenija Tjirikova censureras i det lokala kabel-tv-nätet i Chimki. I programmet berättar en kritisk journalist från Chimki att han har blivit misshandlad tre gånger.
Mars 2009 – Jevgenija Tjirikova deltar i borgmästarvalet i Chimki. Den sittande borgmästaren Vladimir Streltjenko lovar att hindra avverkningen och vinner med 50,5% av rösterna efter en ovanligt smutsig valkampanj.
Juli 2009 – Två okända varnar antikorruptionsaktivisten Albert Ptjelintsev i Chimki för att blanda sig i sådant som inte berör honom. Sedan skjuter en av dem honom rakt i munnen med en gummikula.
Mars 2010 – Högsta domstolen kommer fram till att vägbygget genom skogen är lagligt.
Juli 2010 – Maskerade män som är inhyrda av byggbolaget angriper miljöaktivisternas läger i skogen. Några dagar senare stenar unga anarkister stadshuset i Chimki och kräver att vägbygget stoppas.
22 augusti 2010 – Flera tusen demonstranter i centrala Moskva kräver att vägbygget stoppas.
26 augusti 2010 – President Dmitrij Medvedev meddelar på sin videoblogg att vägbygget stoppas provisoriskt, i väntan på samrådsmöte och utredning.
1 september 2010 – Ett blixtinkallad samrådsmöte ordnas i Chimki. Allmänheten informeras inte om mötet, i stället bussas kommunanställda som uppmanas stödja vägprojektet till möteslokalen. Jevgenija Tjirikova deltar inte i mötet, som enligt henne inte är ett lagenligt samrådsmöte.

Sydsvenskan 2010-09-04

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Märket på trädet fick henne att se rött”

Stängt för kommentering.