USA konspirerar mot nyktra ryssar

Ingen har väl missat att det ryska juniorlandslaget i hockey häromdagen vann VM-tävlingen i USA. I finalmatchen ledde Kanada först 3-0, men till slut vann ryssarna 5-3, vilket givetvis firades ordentligt både av tränare och spelare.

Många har säkert också lagt märke till att flygbolaget Delta därefter kastade ut lagmedlemmarna från flyget i Buffalo på grund av deras beteende. Killarna fick åka tillbaka till hotellet för att lugna ner sig, och kom i väg hem till Moskva först i dag.

Man kunde ju ha trott att några av lagmedlemmarna var aningen överförfriskade, så som ögonvittnen berättat i lokaltidningen. Men allt detta är givetvis bara lögn och förbannad dikt, det förstår var och en som följt händelseförloppet i rysk stats-tv.

Anledningen till att ryssarna kastades ut från flyget var i stället att amerikanerna var sura eftersom de inte själva vann. Det förklarade bland andra tränaren Valerij Bragin:

Какой алкоголь может быть? Мы из победного кубка выпили по глотку шампанского – и всё! Все прошли регистрацию, сели в самолет. Ситуация непонятная. Все искали какую-то причину, чтобы нас уколоть.

Vad skulle det kunna vara för alkohol? Vi drack en klunk champagne var ur vinstpokalen, och det var allt. Alla checkade in, alla satte sig på flyget. Det var en obegriplig situation. Alla försökte hitta någon förevändning för att trakassera oss.

Man kan givetvis undra varför den amerikanska flygkaptenen i delstaten New York skulle vara sur på ryssarna för att de vann, när USA inte ens var med i slutspelet. Men ur ryskt perspektiv är det väl ingen större skillnad mellan USA och Kanada, båda tillhör den stora västliga konspirationen mot Ryssland.

Den alltid lika ironiska journalisten Leonid Radzichovskij hittade dock förklaringen i en intervju på radiostationen Echo Moskvy: själva den ryska vinsten i finalmatchen mot Kanada var en raffinerad konspiration mot Ryssland. Det var någon uppifrån som ringde och stoppade kanadensarna när de höll på att vinna:

Л. РАДЗИХОВСКИЙ – И они выигрывали 3:0, а потом они специально проиграли исключительно для того, чтобы наши на радостях напились и наших показать. Потому что смотри, для мировой закулисы для профессиональных русофобов что такое проигрыш канадцев. Ничто. Потому что мировой закулисе по большому счету на канадцев тоже глубоко наплевать.
С. БУНТМАН – Они безвестные властители называются.
Л. РАДЗИХОВСКИЙ – Правильно. У безвестных властителей цель одна – опозорить русских и Россию.

L. Radzichovskij: De ledde med 3-0, men sedan förlorade de med flit enbart för att få våra killar att bli glada och dricka sig fulla, för att sedan kunna visa upp dem. Därför att för den världsomfattande sammansvärjningen, för professionella russofober, vad betyder det att Kanada förlorar? Ingenting alls. Därför att den världsomfattande sammansvärjningen struntar ju i princip i kanadensare.
S. Buntman: De kallas för “de hemliga härskarna”.
L. Radzichovskij: Just det. De hemliga härskarna har en enda målsättning: att skämma ut ryssar och Ryssland.

Den som kan ryska bör lyssna på hela sändningen, det är riktigt svårt att hålla sig för skratt.

Nu ska man inte tro att Radzichovskij menar allvar, han är ironisk som alltid. Men det han säger skiljer sig inte speciellt mycket från det både galna ryska nationalister och ryska myndigheter ofta kör med. Det går helt enkelt alltid bra att skylla på USA, det går hem i de ryska stugorna.

Den mest talande förklaringen till vad som egentligen hände på flygplatsen i Buffalo kom dock i rysk stats-tv, från en av medlemmarna i juniorlaget, när de på lördagsmorgonen väl var framme i Moskva:

– Allt är lögn. Fast vi får inte prata om det.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”USA konspirerar mot nyktra ryssar”

Russofober, det är aldrig ett nytt kodord för duvetvem? Alltså de som brukar kontrollera världen.

Tja, att det är duvetvem som kontrollerar världen, det är givetvis en av flera populära konspirationsteorier. Det finns många varianter av galenskap. Förresten är nog även Leonid Radzichovskij av judisk härkomst, om det nu skulle spela någon roll. Det finns ju galna ryska nationalister som hävdar att även Putin och Medvedev är judar vars uppgift det är att hålla de verkliga ryssarna i armod och maktlöshet. Ho-ho ja-ja.

Men rent generellt är väl “russofober” personer som lider av rysskräck, oavsett etnisk härkomst. Och till denna kategori kan man lätt räkna vem som helst som har kritiska synpunkter på saker som pågår i Ryssland. Ungefär som “antisemit” är en etikett som en del gärna vill använda om envar som uttalar sig kritiskt om Israels politik.

eller islamofob som används mot alla som ogillar terrorism och islamisk fundamentalism!

Bra delta airlaines inga fribrev till ryssar eller andra samma regler för alla. för det andra tål ej ryssar kritik,dom gör alldrig fel bara andra särkilt korkade amerikaner. skrämmande.

Stängt för kommentering.