Fyra års arbetsläger för Beljatskij

Fyra och ett halvt års arbetsläger och konfiskering av all egendom blev straffet för Vitrysslands mest kända människorättskämpe Ales Beljatskij (vitr. Bjaljatski). Formellt döms han för skattebrott, men enligt internationella bedömare är domen politisk.

Rättssalen i Vitrysslands huvudstad Minsk var fullsatt när domaren Sergej Bondarenko läste upp domen över Ales Beljatskij, ordförande i människorättsorganisationen Vjasna som är förbjuden av myndigheterna sedan 2003. Förutom människorättsaktivister och kända oppositionspolitiker var även diplomatiska representanter för flera EU-länder närvarande.

Trots att Vjasna formellt likviderades av myndigheterna för flera år sedan har människorättsorganisationen fortsatt med sitt arbete att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och ge stöd till gripna och fängslade demokratiaktivister.

I februari fick Ales Beljatskij därför en officiell varning om att han kan dömas för brott mot paragraf 193 i den vitryska brottsbalken, som gör det olagligt att arbeta i en organisation som inte är officiellt registrerad.
Hotet fick internationell uppmärksamhet, och myndigheterna valde att inte åtala Beljatskij för brott mot paragraf 193. I stället greps han i augusti, nu misstänkt för skattebrott. Brottet består i att Beljatskij använt bankkonton i Litauen och Polen för att ta emot motsvarande 3,9 miljoner kronor i stöd från internationella organisationer.

De utländska kontona användes eftersom en likviderad organisation inte har rätt att ha ett eget bankkonto i Vitryssland. Åtalet blev möjligt eftersom i Litauen och Polen i våras lämnade långa listor med vitryska medborgares kontouppgifter till Vitryssland utan att närmare reflektera över vad uppgifterna skulle kunna användas till.

Martin Uggla på Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har regelbundna kontakter med Vjasna. Enligt honom är det uppenbart att domen är politiskt motiverad.

– Myndigheterna vill inte använda sig av paragraf 193, eftersom det är en politisk lag. Därför är det ett bekvämt val för dem att framställa detta som ett ekonomiskt brott. Det är ett försök att undgå internationell kritik.

Under rättegången kunde Ales Beljatskijs försvarsadvokat visa att pengarna hade använts i Vjasnas verksamhet, och alltså inte borde räknas som privat inkomst. Pengarna finansierade bland annat rättshjälp till de många oppositionella som ställts inför rätta och dömts till långa fängelsestraff efter protesterna kring förra årets manipulerade presidentval.

– Jag anser att Carl Bildt borde kalla till sig Vitrysslands ambassadör och fördöma den här domen i tydliga ordalag, säger Martin Uggla.

Vjasnas aktivister har meddelat att den förbjudna organisationen fortsätter sitt arbete trots domen, men arbetet försvåras av att ordföranden sitter i fängelse. Det har också blivit betydligt mer riskfyllt att ta emot utländskt stöd, och troligen kommer Vjasnas kontorslokaler att beslagtas av staten, säger Vjasnas Tatiana Revjako till radiostationen Euroradio.fm som sänder på vitryska från Polen:

– Lägenhten är formellt Ales Beljatskijs egendom. Och enligt domslutet ska hela hans egendom konfiskeras. Jag tror att lägenheten kommer att konfiskeras först av allt. Detta gör man avsiktligt, så att vi inte ska ha någonstans att arbeta. Förut blev vi ju av med registreringen, organisationens ledare är bakom galler, det som är kvar är att ta vårt kontor.

En version av texten publicerades i Sydsvenskan 2011-11-25

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Fyra års arbetsläger för Beljatskij”

Stängt för kommentering.