Bombmannen från Minsk på bild

Visst är vitryska polisen ett viktigt verkgyt i Lukasjenkos förtryck, men det betyder inte att all de gör är fel. Troligen har myndigheterna i Minsk verkligen lyckats gripa mannen som sprängde bomben i tunnelbanan på måndagseftermiddagen. Än så länge tyder ingenting på annat än att den 25-åriga vitryska mannen från staden Vitebsk är en enstöring som gillar sprängmedel. Teorierna om alla sorters konspirationer, däribland också om motsättningar inom den vitryska säkerhetsapparaten som jag skrev om häromdagen, verkar falla på sin egen orimlighet.

På torsdagen visade representanter för den vitryska åklagarmyndigheten upp en del av bevismaterialet på en presskonferens i Minsk. Bombmannen och hans tunga, svarta väska kan ses tydligt på stillbilder från bevakningskameror på stationen Oktiabrskaja, där bomben sprängdes och från den angränsande stationen Kupalovskaja.

Enligt åklagarmyndighetens utredning anlände mannen med ett tunnelbanetåg till stationen Kupalovskaja och bytte sedan till stationen Oktiabrskaja genom den underjordiska gången. På Oktiabrskaja steg han inte på något tåg, utan gick omkring med sin väska, ställde den intill en bänk, och gick sedan uppför en trappa intill den underjordiska gången. Han stannade på ett ställe där han kunde ha uppsikt över hela stationen, och sprängde sedan den radiostyrda bomben när ett tåg hade stannat och mycket folk fanns i närheten.

Genom att titta på filmerna från övervakningskameror på alla tunnelbanestationer räkna ut på vilken tunnelbanestation mannen hade stigit på. Stationens omgivningar hårdbevakades, och civilspanare upptäckte snart mannen som var på väg till sin lägenhet. Spanarna skuggade honom, och senare kunge specialstyrkor gripa honom och ytterligare två personer som fanns i den hyrda lägenheten.

Mannen ska ha erkänt att han också stod bakom två mindre explosioner som inträffade i staden Vitebsk i oktober 2005. Den första bomben som exploderade den 14 september var placerad i en blomsterplantering intill en busshållplats, och skadade två personer. Den andra bomben exploderade den 22 september, också den i en blomsterplantering, och skadade ett femtiotal personer. Dessutom ska mannen ha erkänt att han placerade ut bomben som den 3 juli 2008, under firandet av Vitrysslands självständighetsdag, exploderade i centrala Minsk. Även den gången skadades ett femtiotal personer. Vid alla tillfällen var bomberna fyllda med metallskrot, precis som veckans bomb i tunnelbanan.

Detta är den officiella versionen, och den verkar relativt trovärdig. Det som eventuellt skulle kunna tala mot denna version är, att de vitryska myndigheterna några veckor efter bombdåden år 2005 grep två bröder Vitesk, misstänkta för delaktighet. Några månader senare släpptes båda två på fri fot, eftersom deras skuld inte kunde bevisas.

Rent teoretiskt skulle även den nu gripne mannen kunna vara en person som inte har något med bomberna att göra, utan som har gripits för att visa handlingskraft. Myndigheterna har inte publicerat bevakningsbilder som gör det möjligt att identifiera bombmannen, men enligt uppgift ska sådana bilder finnas. Om så är fallet styrker det åklagarmyndighetens version.

Utifrån de uppgifter som hittills kommit fram är jag benägen att tro att den vitryska polisen faktiskt har gripit rätt man, och att mannen mycket väl kan ha agerat på egen hand. Det finns uppgifter som tyder på att någon kan ha hjälpt honom att tillverka bomben, men huruvida medhjälparen i så fall vetat vad det var för föremål det handlade om är än så länge oklart. Sammanlagt fem personer är nu misstänkta för delaktighet.

Det faktum att bombmannen uppenbart inte har något att göra med den politiska oppositionen eller utländska säkerhetstjänster kommer dock inte att förhindra Aleksandr Lukasjenko från att använda bombdådet för att ytterligare öka förtrycket av oppositionen, människorättsaktivister och de kvarvarande minimala resterna av fri press

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Bombmannen från Minsk på bild”

Ryska tidningar säger att han syns ringa på sin mobil i övervakningskamerorna. Han skall ha ringt till sin flickvän innan sprängningen. Samtalet skall så ha spårats och förövaren identifierats.

Ja, Komsomolskaja Pravda skriver det i dag. Där står också att polisen ska ha tagit hans fingeravtryck i samband med en rutinkontroll för några dagar sedan, och att han då gissat att han snart skulle åka fast för de tidigare bombdåden. Men Komsomolka är inte världens mest tillförlitliga tidning. Här är länken i alla fall:

http://kp.ru/daily/25669.4/830491/

Nyhetsvärdering är svårt. Längst upp på webbversionen av Komsomolkan står “Hela sanningen i din browser!” (Вся правда в твоем браузере!). Ett meddelande i tiden, djärvt men falskt, vem som än hävdar det. Det vi emellertid lärt av Wikileaks är att nyhetsfältet inte är svart och vitt. Därtill är det alltför öppet för politisk smitta från olika håll. Av det skälet misstror jag stora delar av journalistiken. Och därför behövs också många olika röster i mediabruset. Du, Kalle, är en sådan röst, troligen den bästa när det gäller Ryssland. Mycket av den svenska rapporteringen från Ryssland består av återgivande av andras nyheter utan nämnvärd redigering. En sådan journalistik är förutsägbar intill leda. Очередное очернение России, det har vi läst ända sedan medeltidens Erikskrönika.

Ja, “hela sanningen” låter ungefär lika anspråkslöst som att döpa en tidning till Pravda…

Tack för beröm, fast jag brukar ju också regelbundet anklagas för svartmålning av Ryssland. Eller vitmålning,det varierar, beroende på vad jag skrivit och fem som anklagar. Så kanske är det ett bra betyg.
;-)

Inget ont om Erikskrönikan för det, även om oberoende journalistik ännu inte var påtänkt. Mustig svenska på knittel. När skall det förbjudas i Finland?

“Ok huggo sik gönom thz hedna vthet
swa at marger rytz fik rödhan swet
ok komo alle thädhan vtan skadha
alle hem til thera mäio stadha”

»De höggo sig igenom det hedna packet
så att mången ryss fick rödan svett”
etc.

Stängt för kommentering.