Bombdådet är löst – på presidentens order

Ett dygn tog det för den vitryska säkerhetstjänsten att lösa måndagens bombdåd i tunnelbanan i Minsk. Två unga vitryska män är gripna, och minst en av dem har erkänt att han är skyldig inte bara till måndagens bombdåd, utan också till de hittills olösta bombdåden 2005 och 2008. Starkt jobbat. Nästan för bra för att vara sant.

Enligt uppgift kunde männen hittas med hjälp av bevakningskamerorna på tunnelbanestationen. Videoupptagningen visar hur en man med en tung väska stiger av ett tunnelbanetåg, lägger väskan vid en bänk och sedan fumlar med något i fickan. Snart därefter går den radiostyrda bomben av.

Det kan mycket väl stämma att mannen är den skyldiga. Det kan till och med vara sant att han faktiskt står bakom de andra två bombdåden. Vi får väl se vilket bevismaterial som kan visas upp. Men lite suspekt är det att allt löstes på ett dygn när presidenten röt till, när inga misstänkta tidigare kunde hittas för bombdåden.


Enligt president Lukasjenko är det enda som nu återstår att ta reda på varför någon ville spränga ihjäl folk och vem som hjälpte till. Han vet redan i vilken riktning man ska leta:

Мы сегодня ищем соучастников и заказчиков. Может быть эти, так называемые политики от пятой колонны, нам раскроют карты и покажут, кто же заказал, может кто-то и из властей. Все допросить, в рамках уголовного дела, не глядя ни на какую демократию, вой и стоны зарубежных страдателей.

I dag letar vi efter medbrottslingar och beställare. Kanske dessa så kallade politikerna i femte kolonnen öppnar sina kort och visar vem det var som beställde, kanske till och med någon av makthavarna. Alla ska förhöras inom ramarna för förundersökningen, helt oavsett alla sorters demokrati, oavsett skrik och stön från utländska martyrer.

Att de skyldiga ska hittas i utlandet och bland oppositionspolitiker (“femtekolonnare”) är ingen överraskning, inte heller att man ska strunta i demokratin, vad det än ska betyda i Vitryssland. Lite mer överraskande är att Lukasjenko även nämner “någon av makthavarna” som ett möljigt spår att följa. Vi får väl se vad det betyder i förlängningen. Hårda tag är i alla fall att vänta.

Lukasjenko är också uppenbart irriterad över att Europarådets parlamentariska församling inte ställde in tisdagens möte kring mänskliga rättigheter i Vitryssland med anledning av bombdådet i tunnelbanan:

Дошло до откровенного кощунства, весь народ переживает трагедию, скорбит о погибших. А наши европейские, так называемые, партнеры в Страсбурге рассуждают о неких правах человека. Более того, приехавшие туда наши доморощенные из пятой колонны призывают ввести санкции против народа. Это вчерашний-позавчерашний день – пляска на костях, пляска на костях – иначе не назовешь такое поведение.

Det här är ren likskändning, hela folket lider av tragedin och sörjer de döda. Men våra europeiska så kallade partners i Strasbourg överlägger om så kallade mänskliga rättigheter. Och inte bara det, våra egna hemodlade femtekolonnare som åkt dit uppmanar dem att införa sanktioner mot folket. Det här är något från gårdagen, från i förrgår – en dans på människoben, dans på människoben – något annat ord finns det inte för ett sådant uppförande.

Han är så upprörd att man nästan kan få för sig att det är oppositionspolitikerna som är det stora problemet, inte bombdådet i tunnelbanan. Återstår att se vilka bevis som nu kommer fram i de förhör av “alla” som han beordrat. Hur sådana förhör går till har Ales Michalevitj redan berättat. Det kanske inte är så konstigt att någon redan har erkänt allt och lite till.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Bombdådet är löst – på presidentens order”

Stängt för kommentering.