Staten stödjer hot mot journalister

Förrädarjournalisterna måste straffas! Det är budskapet från maktpartiet Enade Rysslands ungdomsförbund. Förrädare är den som inte hyllar regeringens politik.

Folkets enhetsdag heter den nya helgdag som har ersatt oktoberrevolutionens årsdag i den ryska kalendern. Dagen har blivit en extra julafton för ryska högerextremister. Gästarbetare i Moskva får rådet att hålla sig inomhus den 4 november.

I år bussade den Putintrogna ungdomsorganisationen Nasji tusentals ungdomar från olika städer till en välregisserad manifestation intill Kremls murar. Den avslutades med att ungdomsaktivisterna trampade på skyltar med bilder av Rysslands fiender, bland dem den 83-åriga människorättsaktivisten Ljudmila Aleksejeva.

Att peka ut enskilda personer som fiender, förrädare och köpta agenter är något de statligt finansierade ungdomsorganisationerna har sysslat med länge. Maktpartiets ungdomsförbund Unga gardet har ordnat prickskytte mot bilder av oppositionella.

På det statligt finansierade ungdomslägret vid sjön Seliger ställde ungdomsaktivister i år ut bilder av journalister, oppositionspolitiker och människorättsaktivister, iklädda fascistmössor. Lägret besöktes av både president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

De aggressiva ungdomsorganisationerna skapades efter den orangea revolutionen i Ukraina. Makthavarna i Ryssland ansåg att protesterna var sponsrade av västmakter, och befarade att något liknande kunde inträffa i Ryssland. Några organisationer har avdelningar som specialiserar sig på att störa och motarbeta oppositionella opinionsyttringar.

När två angripare förra veckan slog sönder journalisten Oleg Kasjins hand, ben och skalle med ett metallrör hamnade Unga gardet i rampljuset. Det visade sig att Kasjin i augusti på Unga gardets hemsida hade pekats ut som en “förrädarjournalist” som måste straffas.

Unga gardet tog snabbt avstånd från anfallet, men fortsätter att tala om färrädarjournalister.

– Förrädarjournalister är de som är motståndare till den nuvarande utvecklingsvägen, som kritiserar makthavarna och som uppmanar till inte alltid lagliga handlingar för att ändra systemet, förklarade organisationens representant Kirill Sjtjitov i en radiodiskussion med den kända journalisten Jevgenija Albats, två dagar efter attacken mot Kasjin.

Albats själv anser att Kremls ideologer arbetar hårt för att skapa en atmosfär av hat och misstro mot alla som inte instämmer i den officiella partilinjen. I det arbetet är ungdomsorganisationerna en viktig pusselbit, menar hon.

– Man skapar helt medvetet ett aggressivt samhällsklimat och målar upp en fiendebild. Fienderna är liberalerna, demokraterna, alla som talar om att Ryssland bör bli en del av Europa, av den europeiska civilisationen. Därför finns det ingen anledning att bli förvånad när journalister och medborgaraktivister angrips.

Varför behöver makthavarna fiendebilden?

– Därför att de är rädda.

Dessutom är det förmånligt för militären och säkerhetstjänsten att måla upp en farlig fiendebild – då blir det mer pengar i budgeten, påpekar Jevgenija Albats.

Anfallet mot journalisten Oleg Kasjin har belysts ovanligt opartiskt i de rikstäckande tv-kanalerna, kanske för att göra det klart att staten inte står bakom det inträffade.

Men fiendebilden är välplanterad och i dagarna har en ny teori börjat få fart på ryska bloggar: egentligen är det illasinnade krafter i USA som står bakom den brutala misshandeln. Syftet skulle vara att öka misstron mot Ryssland.

Sydsvenskan 2010-11-16

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

12 svar på ”Staten stödjer hot mot journalister”

Jag tror personligen att idén om rapporteringen kring Kasjin som “opartisk” är dels rätt men också dels fel. Det är sant att journalister på exempelvis NTV talat öppet om samhällsklimatet och journalisters situation sista veckan. Men denna kampanj upplever jag som lika regisserad som allt annat på stats-tv, och därför har jag svårt att se den som helt “opartisk”. Visst, de vill “två sina händer”, men frågan är varför just nu. De har ju skapat denna situation under flera års tid, så ingen blir lurad.

Ja, du har rätt, att kalla bevakningen för “opartisk” är lite onyanserat. “Mångsidigt”, kunde man eventuellt sagt, fast de kremlvänliga ungdomsorganisationernas roll i skapandet av det rådande hatiska samhällsklimatet har nog tonats ner riktigt ordentligt i de statsstyrda massmedierna. I NTV-programmet var en unggardist med för att bli lite utskälld, men det var ganska ofarligt – kanske klipptes de farliga bitarna bort?

Det är en kampanj som vill ge sken av att bevakningen är opartisk och månsidig, ja. Och det är väl “ovanligt opartiskt”, som jag skriver, på sätt och vis…

Förresten undrar jag om det snart kommer en ordentlig kampanj mot Chimkis borgmästare Streltjenko, för häromdagen var en reporter från NTV där och försökte mucka gräl. Så här blev programmet:

http://www.youtube.com/watch?v=eBdXuNgQi-Q

Och så här såg det ut när en reporter från Chimkis egen tv-kanal filmade NTV-reporterns besök:

http://www.youtube.com/watch?v=QBIoHmBxH1o

Jag såg också mucket på TV, och borgmästarens reaktion (“tror du jag är idiot?”). Nu har fö kampanjen börjat på Fru Luzjkovas Inteko, som tydligen inte haft alla papper i ordning visar det sig…

“i dagarna har en ny teori börjat få fart på ryska bloggar: egentligen är det illasinnade krafter i USA som står bakom den brutala misshandeln. Syftet skulle vara att öka misstron mot Ryssland.”

Vilka bloggar syftar du på? Är det någon framstående bloggare som framfört sådant trams? Att representanter för Putinjugend ständigt skriver sådant på sina egna bloggar och i kommentarerna hos mer framstående bloggare förvånar mig inte det minsta eftersom de gör det hela tiden, men det skulle jag inte kalla “en ny teori börjar få fart”.

Jag säger inte att USA-spåret är den dominerande förklaringen, men den cirkulerar. Kolla exempelvis här:

http://sodom-perigno.livejournal.com/3070759.html

Den här texten skrev jag förresten förra veckan, men på grund av andra nyhetshändelser fick den inte plats i tidningen förrän i går. Under tiden är det en annan teori som blivit mer populär bland de kremlvänliga bloggarna: det måste ha varit ryska liberaler som beställt misshandeln (om det nu inte var Kasjin själv…) eftersom det är liberalerna som tjänar på detta. Suck.

Det var ju också populärt att hävda att Politkovskaja förgiftade sig själv på flyget till Beslan, för att få mer uppmärksamhet. Och så klart var det USA eller i alla fall Berezovskij som stod bakom mordet på henne, för att ge Ryssland dålig PR. Dubbelsuck.

Nasji-grundaren Jakemenkos bloggpost under titeln “Kasjin är Lenin i dag” är värd att läsa och begrunda:

http://vg-vg.livejournal.com/4857.html

Кашин – вроде живой, но товарищи точно знают, что умер. На митингах оппозиции в его поддержку о нем говорят в прошедшем времени – «был». Итого: «Кашин – зомби».

Kasjin verkar vara vid liv, men hans kamrater vet med säkerhet att han är död. På oppositionsdemonstrationer till hans stöd talar man om honom i förgången tid – “var”. Alltså är Kasjin en zombie.

Och så vidare, i en mycket otrevlig tonart. “Oppositionen utnyttjar Kasjin”, menar Jakemenko. Och därmed finns problemet inte, allt är reducerat till den vanliga skuggboxningen.

om man i vissa kretsar i ryssland ser alla som har en annan åsikt en regimen inom och utom landet som fiender till ryssland. hur har dom då tänkt sig bra relationer med EU USA NATO med flera. det är rysslands val att avgöra.

Ja, men har folket något att säga till om? Och vad menar du med “vissa kretsar”? Det är väl i grunden maktens ansvar, vilken bild av sina “motståndare” de ger åt folket? Varför har man bättre syn på USA i ex. Ukraina? Det är väl inte så att folket från början bestämde sig för att USA är bra, utan för att makten har förmedlat en positiv bild av USA (och inte en bild av usa som ett hot)…
Det är väl i och för sig sant att många uppfattar oppositionella som banditer, men det är ju makten som har gjort den bilden…

dessa kretsar är de som lider av sovjetnostalgi.president jeltsin sa att ryssland skulle bli en fri demokratisk marknadsekonomi med normala relationer till eu och usa. men tyvär hade han många fiender inom sitt eget land.och med nån sovjetstat kan ej västvärlden ha normala relationer.

Tycker det är lite väl överdrivet att kalla Ryssland sovjetstat eftersom Ryssland är betydligt friare och har en marknadsekonomi.
Sedan är det som jag sa så att makten vill bygga upp en hotbild där nato tränger in mot Rysslands gränser, och det gör att gemene ryss också får den bilden vilket försvårar samarbete med väst.

Stängt för kommentering.