Spionaffär sopad under mattan

De tio världsberömda ryska spionerna är som uppslukade av jorden sedan de förra veckan landade i Moskva. Det är så beslutsfattarna i Moskva och Washington vill ha det. Helst vill de inte låtsas om spionaffären alls, utan fortsätta på den försonliga linje som länderna styrt in på sedan Barack Obama flyttade in i Vita huset.

De avslöjade ryska agenterna var inte ens i närheten av några viktiga hemliga uppgifter, och FBI hade kunnat följa dem ett bra tag till om inte nykomlingen Anna Chapman den 26 juni hade fått för sig att ringa sin pappa i Moskva. Hon hade fattat misstankar när en amerikansk agent som utgav sig för att vara rysk agent bad henne lämna över ett falskt pass till en annan person.

Chapman köpte en ny mobiltelefon och för att be sin far om råd. Samtalet fick de amerikanska myndigheterna att dra i nödbromsen, och nästa dag greps de tio misstänkta ryska spionerna.

Gripandet kom olägligt för Barack Obama och Dmitrij Medvedev, som under det senaste året har försökt återupprätta en fungerande relation mellan de två länderna. USA vill ha Rysslands samtycke till operationerna i Irak och Afghanistan samt till påtryckningarna mot Iran. Ryssland i sin tur vill att USA ska hålla sig borta från länderna i före detta Sovjet.

Tidigare spionavslöjanden har lett till höjt tonläge och utvisningar av diplomater. Denna gång sopades allt under mattan, dels därför att de gripna faktiskt inte hade diplomatstatus, men framför allt därför att ingen vill ha bråk.

De upprörda rösterna i ryska medier tystnade blixtsnabbt. I stället erkände ryska utrikesministeriet officiellt att de gripna var ryska medborgare. Ett utbyte organiserades snabbt, och vips var problemet borta från den internationella dagordningen.

En som kan glädjas åt utbytet är den pensionerade ryska underrättelseofficeren Aleksandr Zaporozjkij, som greps 2001 och dömdes till 18 års fängelsestraff. Han anses ha avslöjat Aldrich Ames, en högt uppsatt CIA-officer som spionerade för Ryssland. Nu är han tillbaka i USA dit han redan för tio år sedan försökte flytta.

Inte fullt så glad är den ryska kärnvapenspecialisten och historikern Igor Sutiagin. Han hade suttit misstänkt och sedan dömd för spioneri sedan 1999, men hela tiden intygat sin oskuld.

Nu är han frisläppt och utbytt, vilket många i Ryssland ser som bevis på att han faktiskt var en spion. Det är oklart om han kan återvända hem från England, där han nu sitter med sitt splitternya ryska pass och brittiska uppehållstillstånd.

Anna Chapman, som utlöste spionskandalen, har å andra sidan fått veta att hennes brittiska medborgarskap är indraget.

En tidning i hennes födelsestad Volgograd har utlyst en tävling för den bästa sången till hennes ära. Dessutom har det börjat spekuleras i att hon som den mest kända av de ryska spionerna kanske skulle kunna bli invald i ryska parlamentet.

I så fall är hon i gott sällskap. Före detta KGB-mannen Andrej Lugovoj som är internationellt efterlyst för mordet på Aleksandr Litvinenko sitter redan i parlamentet. Det gör också Adam Delimchanov som är internationellt efterlyst för mordet på Sulim Jamadajev, en ovän till Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

Sydsvenskan 2010-07-16

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Spionaffär sopad under mattan”

Bra artikel! Och tack för länken till de officiella anklagelserna mot Chapman och Semenko. Mycket intressant läsning! Som en spionroman, fast på riktigt!

Vilken tramsig historia detta var! Slöseri av tidningspapper eller elektroner…

Antingen det, eller så återhåller både rysskarna och amerikanarna något väldigt stort.

Hade de inte ens lärt “Anna” på spionskolan om risken med mobiltelefoner! Varenda fjortis vet väl att om man skall vara anonym måste man köpa en “begagnad” mobil med pay-as-you-go, och betala kontant. Om hon hade tänkt på saken i en minut hade hon ringt krypterad Skype över proxy, eller från en telefonkiosk.

Hon verkar inte politikermaterial tycker jag!! Eller kanske hon är perfekt i Ryssland, beroende på vad man har för synvinkel.

Stängt för kommentering.