Ett år sedan Natalija Estemirova mördades

Natalja EstemirovaI dag har det gått ett år sedan mordet på människorättsaktivisten Natalija Estemirova.

Hon hade redan långt tidigare väckt president Ramzan Kadyrovs vrede bland annat med sina kritiska uttalanden i rysk tv angående det slöjtvång som Kadyrov planerade att införa på allmänna platser i Tjetjenien. Droppen som fick bägaren att rinna över verkar ha varit hennes engagemang i ett mord där den lokala polisen uppenbarligen var inblandad.

Formellt har den skyldige till mordet på Natalija Estemirova hittats – Alchazur Basjajev, en rebell som uppges ha dödats av säkerhetsstyrkorna, har utpekats som gärningsman. Verkligheten är mer komplicerad.

De tekniska förutsättningarna för att hitta de skyldiga är ovanligt bra, eftersom det finns dna-spår att gå efter. Natalija Estemirova kämpade emot männen som rövade bort henne, och i den rättsmedicinska undersökningen hittades hudfragment från gärningsmännen under hennes naglar. En dna-analys visade att hudfragmenten kom från tre olika personer, berättar Novaja Gazeta som följt fallet noga. Troligen är dessa tre samma tre män som förde bort henne i en vit Lada.

Där slutar spåret. Det har inte gjorts någon jämförande analys mellan dessa dna-prover och dna från Alchazur Basjajev som enligt myndigheterna stod bakom mordet. Det är inte ens helt klart om Basjajev verkligen har dödats. Inte heller har proven jämförts med dna från någon annan person som skulle kunna misstänkas för delaktighet, exempelvis från de tjetjenska poliser på polisstationen i Kurtjaloj vars kopplingar till försvinnanden och mystiska dödsfall Natalija Estemirova undersökte när hon själv blev bortförd och ihjälskjuten.

I stället för att se till att mordet på Natalija Estemirova klaras upp fortsätter Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov att skälla ut människorättsaktivister i tv och kalla dem för folkfiender, precis som han gjorde inför mordet på Natalija Estemirova och ytterligare två människorättsaktivister. Det här sade han i en tv-intervju för två veckor sedan:

Den där Orlov, den där kvinnan och mannen från Memorial i Gudermes, eller någon annan, vad har de gjort för republiken? De får sin stora lön från väst och för att rapportera om sin verksamhet skriver de alla sorters nedrigheter och strunt på nätet. Därför är de inte mina motståndare… de är folkfiender, fiender till lagen, fiender till staten.

Oleg Orlov är aktiv i människorättsorganisationen Memorial, och han har vågat säga att Kadyrov i grund och botten bär ansvaret för mordet på Estemirova. För det har Kadyrov stämt honom för förtal, och han lär vinna processen.

En annan president, Dmitrij Medvedev, uppmanades i dag av Tysklands förbundskansler Angela Merkel att se till att sanningen om mordet på Estemirova kommer fram. På den gemensamma presskonferensen svarade Medvedev att det redan är känt vem mördaren är, och att denne är efterlyst. Han klargjorde aldrig huruvida han talade om Alchazur Basjajev eller någon annan, hittills okänd person.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.