6 frågor om misshandeln av Oleg Kasjin

I går fick jag några frågor om misshandeln av Oleg Kasjin från Viktor Hedlund, en journaliststudent på Södertörns högskola som ska skriva om situationen för journalister i Ryssland. Frågorna var bra och konkreta, och efter att ha skrivit ner mina svar kom jag på att dessa kanske skulle kunna vara intressanta även för andra. Med Viktor Hedlunds tillstånd lägger jag därför ut frågorna och mina svar.

1. Vem ligger bakom misshandeln av Oleg Kasjin?

Två kraftigt byggda unga män som gömde ett järnrör eller ett liknande tungt tillhygge i en blomsterbukett och väntade på honom utanför grinden till hans gård. En tredje man misstänks ha väntat i en bil i närheten. Huruvida någon skickade dem, och i så fall vem, vet vi inte. Det är inte omöjligt att de är aktivister i någon aggressiv, extremistisk organisation, men det också möjligt att de inte alls är det.

2. Vad har ungdomsförbundet till Enade Ryssland för skuld eller roll i det här?

Enade Rysslands ungdomsförbund Unga gardet har ett visst ansvar för det inträffade, eftersom förbundet på sin hemsida pekat ut Oleg Kasjin som en “förrädarjournalist” som måste straffas. Ungdomsförbundet har inte uttryckligen uppmanat till våld mot Kasjin eller andra utpekade motståndare, men förbundet deltar i den sedan länge pågående, Kremlinspirerade hatkampanjen mot oppositionella, liberala eller generellt för frispråkiga och kritiska journalister och medborgaraktivister. Denna kampanj har bidragit till att skapa ett hatiskt samhällsklimat, där vilsna individer kan uppfatta att de har makthavarnas stöd om de fysiskt angriper personer som utpekats som fiender.

3. Har regeringen något intresse av att tysta journalister som Kasjin och kan de ha varit inblandade i det?

Att prata om “regeringen” är vanskligt, eftersom många av ministrarna i praktiken inte har stor makt, förutom premiärministern Vladimir Putin och några till. Andra, dolda makthavare sitter inte i regeringen. Presidenten Dmitrij Medvedev har på pappret större makt än Vladimir Putin, men under sina två år har han inte lyckats visa att detta också gäller i verkligheten.

För att komma runt problemet pratar man ofta om “Kreml”, men även det är vanskligt, eftersom Medvedev har sitt kontor i Kreml, medan Vladimir Putin sitter i det så kallade Vita huset, det gamla sovjetryska parlamentshus som Boris Jeltsin lät beskjuta 1993 när parlamentet gjorde uppror.

Vi kan tala om “makthavarna”, om vi syftar på maktens högsta kretsar kring Vladimir Putin, några av hans närmaste män samt Dmitrij Medvedev. Många av dessa makthavare har visst intresse av att alltför kritiska journalister tystnar, om dessa i sitt arbete berör känsliga områden. Ett typiskt exempel var när journalisten Natalia Morari förklarades ett hot mot nationella säkerheten och bannlystes från Ryssland efter artiklar om Kremls hemliga valkassa.

Däremot kan makthavarna knappast ha någon nytta av att en ur deras synpunkt relativt harmlös journalist på en av landets bästa och även internationellt mest kända dagstidningar misshandlas på detta sätt, snarare är det inträffade en stor propagandaförlust.

Detta innebär givetvis inte att det inte kan finnas kretsar nära makthavarna som av en eller annan anledning ändå skulle kunna tänkas genomföra en operation av detta slag.

4. Vad betyder det att Medvedev har gått ut och sagt att de skyldiga ska straffas, jämfört med tystnaden från Putin vid mordet på Politkovskaja?

Det betyder framför allt att Medvedev och Putin är två olika personer, med helt olika framtoning, och olika roller i maktspelet. Putin har mig veterligen fortfarande inte uttalat sig specifikt om fallet. Medan Medvedev redan dagen efter attacken kom med minst två uttalanden i ämnet passade Putin på att ha roligt och köra runt i en formel 1-bil i S:t Petersburg iklädd en hjälm med ryska flaggan och statsvapnet.

Putin med sin tuffa framtoning har inte heller något att vinna på att ta upp fallet, medan Medvedev som jurist och (visserligen mycket överreklameerad, med tanke på resultaten) förespråkare av laglighet och öppenhet passar bra i rollen som den upprörda demokraten och anhängaren av pressfrihet.

5. Vem har ekonomiska intressen i motorvägen genom Chimki och skulle kunna tänkas störas av Kasjins kritiska artiklar?

Troligen har Chimkis borgmästare Vladimir Streltjenko, samt eventuellt en del företagare som sitter i stadsfullmäktige, stora intressen i byggprojektet. Samma sak gäller säkerligen flera företag som borgmästaren har kontakter med, och även byggföretag som direkt sysslar med vägbygget. Vid ett tidigare tillfälle har ett byggföretag hyrt in huliganer (eventuellt högerextremistiska fotbollshuliganer, men detta är inte säkerställt) för att skrämma bort miljöaktivister som försökte stoppa avverkning av skog. Den gången användes dock inte grovt våld.

Till skillnad från journalisten Michail Beketov, som misshandlades grovt för två år sedan, skrev Oleg Kasjin enligt min uppfattning inte mycket om korruptionsmisstankarna mot Streltjenko. Hans mest uppmärksammade artiklar kring vägbygget i Chimki handlade i stället om den protestaktion som unga “antifascister” (eller “vänsteraktivister”, eller “antiglobalister”, hur man nu väljer att kalla dem) ordnade i Chimki. Det var en e-postintervju med en efterlyst aktivist, efter protestaktionen, som ledde till att Kasjin hängdes ut som “förrädarjournalist” på Unga gardets hemsida. Han borde ha sett till att aktivisten greps i stället för att intervjua honom, tyckte Unga gardet.

Jag har svårt att se att Kasjins artiklar direkt kunde beröra någons ekonomiska intressen, och i alla fall var den grova misshandeln snarast till deras nackdel, eftersom den riktar uppmärksamheten mot alla eventuella oegentligheter kring bygget.

Det är möjligt att högerextremister/nazister uppfattade Kasjin som fiende, eftersom han gav deras motståndare “antifascisterna” mycket publicitet i en stor kvalitetstidning, och det är inte omöjligt att de kan ha stått bakom misshandeln.

Det är inte heller totalt omöjligt att medlemmar i någon av de mer obskyra, aggressivt Putintrogna ungdomsgrupperna uppfattat Kasjin som fiende, kanske under intryck av artikeln om “förrädarjournalister” på Unga gardets hemsida, kanske därför att Kasjin på sin blogg hängt ut Nasjis grundare Vasilij Jakemenko som “pedofil”.

Vi vet helt enkelt inte vem som ligger bakom misshandeln. Det vi vet är att de Putintrogna ungdomsorganisationerna gjort sitt bästa för att stämpla alla kritiskt tänkande journalister som fiender samt för att skapa en atmosfär av hat mot dessa “förrädare”.

6. Hur mår Kasjin nu?

Han har återfått medvetandet men andas fortfarande med hjälp av respirator och kan därför inte prata. Han har fått besök av sin fru och sin far och bevakas ständigt av polisen. Han kommer att stanna på intensivavdelningen i ytterligare en vecka, men uppges inte ha fått några hjärnskador. Chimkiaktivisten Konstantin Fetisov, som två dagar tidigare misshandlades på liknande sätt, har svåra skallskador och kommer att vara nersövd i ytterligare minst en vecka.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”6 frågor om misshandeln av Oleg Kasjin”

Det kan vara för tidigt för att säga något, men reaktionen såväl från officiellt håll som från media, har varit oöverträffad vad jag vet i fallet Kasjin. Just nu på NTV är det en jättedebatt där ledande journalister fullkomligen smular sönder Unga gardets företrädare. Eventuellt skulle jag lägga detta till punkt 5 ovan, som en marginell men hoppingivande händelse.

Nu har jag sett sändningen på NTV. Den var ganska bra. Unga gardets företrädare fick iofs inte säga så mycket, och ingen gav honom speciellt mycket uppmärksamhet, men det var han ju inte heller värd.

Dock var detta uppbenbarligen inte direktsänt, och jag kan inte hitta någon video på programmets hemsida. Programmet finns redan på youtube, här är första delen:

http://www.youtube.com/watch?v=jjAvNpEjFUo

Stängt för kommentering.