Paintball för tjetjenska kvinnor

Paintball på PutinavenynDet är en varm dag i juni och kvinnan på trottoaren är klädd i en knälång, blåblommig klänning med halvlånga ärmar. Hennes väninna bär en lång vit klänning.

Plötsligt stannar en bil, en gevärspipa sticks ut genom sidorutan och tre snabba skott brinner av. Kvinnorna försöker fly undan medan någon i bilen ropar efter dem:

– Ta på huvudduken! Klä er ordentligt!

Det är på Putinavenyn, den centrala gatan i Tjetjeniens återuppbyggda huvudstad Groznyj. Män i svarta bilar skjuter röda färgkulor ur sina paintballgevär, filmar med mobilen och lägger ut filmen på nätet.

Ett antal liknande attacker ägde rum i Groznyj i juni. Polisen i en av världens mest hårdbevakade stadskärnor säger sig inget veta om uniformerade män som åker runt och skjuter på folk.

– Jag vet inte vem det är som skjuter. Men när jag hittar dem kommer jag att tacka dem, sade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov själv i en intervju i tjetjensk tv förra veckan.

Att skrämma folk till lydnad är en beprövad metod i Tjetjenien, och islamisk klädstil är en viktig symbolfråga för Ramzan Kadyrov. Han måste visa att han inte är Moskvas nickedocka, utan alla tjetjeners rättmätige ledare. Då får inte rebellerna som slåss mot honom i islams namn framstå som bättre muslimer än han.

Efter kommunismens fall har religionen blivit ett viktigt sätt att legitimera makten i Ryssland och den ortodoxa kyrkan en stöttepelare för makthavarna.

Nya soldater, atomubåtar och presidenter välsignas av präster i guldbroderade kaftaner. Kristet ortodox moraluppfattning saluförs som en lämplig ersättning för den kommunistiska tvångströjan. Det är inte längre KGB utan kyrkan som stoppar olämpliga konstutställningar.

För de Moskvatrogna makthavarna i Tjetjenien är det ännu viktigare att visa att Gud är på deras sida. På Putinavenyn har Ramzan Kadyrov låtit bygga Rysslands och kanske hela Europas största moské.

Det officiella islamiska prästerskapet kontrolleras hårt, och måste predika det som kallas för traditionell islam, vilket framför allt innebär att de troende måste lyda makthavarna. Och islams lagar står över Rysslands lagar, har Ramzan Kadyrov låtit förstå.

Sedan flera år måste kvinnor och flickor bära huvudduk i skolor, högskolor och på statliga kontor. Alkoholhaltiga drycker har försvunnit från butikshyllorna i stora delar av Tjetjenien efter det att butiksägarna fått besök av ihärdiga moralpredikanter, men i övrigt är det mest kvinnor som drabbas av den krypande islamiseringen.

– Om en kvinna springer runt med en man, då dödas de båda, förklarade Ramzan Kadyrov förra året.

Det var hans förklaring till att sju unga kvinnor men inga män hittades skjutna i huvudet vid en vägkant i Tjetjenien. Enligt honom hade kvinnorna dödats eftersom de var lössläppta. Enligt Moskvatidningen Novaja Gazeta hade några av kvinnorna arbetat på bordeller som ofta besöktes av Kadyrovs män. Ingen har gripits för mordet.

Den tjetjenska människorättsaktivisten Natalja Estemirova drog på sig Kadyrovs vrede när hon för två år sedan offentligt motsatte sig hans förslag att tvinga kvinnor att bära huvudduk på offentliga platser.

För ett år sedan förde uniformerade män bort Estemirova från hennes bostad i Groznyj. Hon hittades skjuten i en skogsdunge. Olydiga kvinnor skjuts inte bara med paintballkulor i Kadyrovs rike.

Sydsvenskan 2010-07-09

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.