Mediecirkus kring ryska barns öde

Komsomolskaja Pravda om rysk kvinna vars barn omhändertagits i Finland.Viktor Tatarintsev är avdelningschef på ryska utrikesministeriet. Egentligen var hans besök i Finland ett rutinmöte.

Men eftersom ryska medier med Johan Bäckmans hjälp grävt fram ännu ett fall där en rysktalande kvinna i Finland påstår att hennes barn omhändertagits helt utan anledning måste Ryssland visa handlingskraft. Därför meddelade ryska utrikesministeriet att Tatarintsev skulle ta upp frågan under sitt besök i Finland.

Medan Tatarintsev äter efterrätt med sin finska kollega Nina Vaskunlahti stannar en taxi med tjänstemän från utrikesministeriet intill pressuppbådet.

– Jaha, det är tydligen den lätta avslutningen till tians nyheter som förbereds här, säger en av dem till sin kollega.

De ryska journalister som Hufvudstadsbladet talar med vill inte ha sina namn i tidningen. De hade också helst sluppit rapportera om alla finsk­ryska vårdnadstvister.

– Jag tycker det blir en ganska sned bild som man visar. Men jag kan inte bestämma själv vad jag rapporterar om, beställningen kommer från Ryssland, säger en.

– Hade jag fått bestämma själv hade vi inte haft en rad om detta, säger en annan. Det är familjeangelägenhet, smutstvätt ska man inte tvätta offentligt, säger en annan.

Hemmaredaktionen i Ryssland har skickat färdiga frågor:

– Varför blir det så ofta konflikter om barn just i finsk-ryska familjer?

Viktor Tatarintsev tittar rakt in i den ryska tv-kameran och svarar:

– Det kan handla om kulturskillnader i kulturerna, det kan till och med ha med generna att göra. Men det viktiga är att vi diskuterar dessa frågor i konstruktiv anda, annars kan de få häftiga följder.

Nina Vaskunlahti påpekar att varje omhändertagande av ett barn är ett svårt beslut, och betonar att alla ärenden behandlas individuellt.

– Jag skulle inte vilja säga att det finns fler omhändertaganden bland den ena eller andra språkgruppen. Samma lagar gäller för varje familj.

Finland vill att Ryssland ansluter sig till Haagkonventionen mot olaga bortförande av barn. Ryssland vill ha ett bilateralt avtal. Diskussionerna ska fortsätta i konstruktiv anda., heter det.

Mikrofonen skakar lite när en finsk journalist ställer dagens hetaste fråga till Viktor Tatarintsev:

– Vad vet ni om Johan Bäckman?

Den ryske diplomaten undvek diplomatiskt att svara på frågan.

Hufvudstadsbladet 2010-06-10

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.