Lukasjenko letar efter ny jultomte

Lukasjenko och jultomten. Eller Farfar Frost, som han heter i Vitryssland, och Ryssland.Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko har inte glömt det förlorade oljekriget mot den stora grannen i öst. När Rysslands premiärminister Vladimir Putin häromdagen åkte till Vitryssland för att delta i ett möte inom ramarna för den nya tullunionen visade det sig att Lukasjenko händelsevis inte var i landet.

Han hade i stället hoppat på sitt eget presidentflygplan och åkt på blixtbesök till Venezuela. Uppenbarligen är han fortfarande sur över att tullunionen inte ledde till att Vitryssland kan fortsätta att importera rysk olja tullfritt och sedan återexportera den med stor vinst.

Putin fick nöja sig med att träffa Vitrysslands premiärminister, vilket formellt givetvis är helt i sin ordning, Putin är ju trots allt bara en premiärminister. På pappret.

Det är ingen hemlighet att Putin och Lukasjenko har svårt att stå ut med varandra. Lukasjenko sägs ha speciellt svårt för Putins labrador Koni. Kanske därför brukar hunden ofta synas till just när Lukasjenko är på besök i Ryssland.

I Venezuela lovade Lukasjenko att Vitryssland ska ge landet militärt bistånd, oklart i vilken form. Venezuelas president Hugo Chavez har tidigare visat intresse för att köpa radarutrustning och luftvärnsmissiler från Vitryssland.

I sin tur lovar Chavez nu att Venezuela från början av maj ska sälja 80 000 fat olja per dag till Vitryssland. Oljan ska enligt planerna raffineras i Vitryssland och säljas vidare till Västeuropa. Återstår att se hur oljan ska transporteras till Vitryssland som av förståeliga skäl inte har någon oljehamn. Presidentplanet lär inte rymma så många oljefat.

Putin lockar nu Vitryssland med att eventuellt införa tullfri olja i ledningarna från 2012. Då krävs förmodligen att Lukasjenko blir snäll igen och gör som storebror säger.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Lukasjenko letar efter ny jultomte”

Stängt för kommentering.