Lenin får ny rumpa i 140-årspresent

Esperanto

Lenins rumpa mäts på restaureringscentret.Tidigt på morgonen den 1 april 2009 apterade någon en sprängladdning högt upp mellan benen på Leninstatyn som stått framför Finlandsstationen i S:t Petersburg sedan 1926.

Bomben sprängde ett mindre hål i Lenins byxor och ett stort hål över rumpan i hans överrock. Statyn täcktes snabbt över och transporterades senare bort. Sedan dess har den inte synts till, men till Lenins födelsedag den 22 april har myndigheterna lovat att Sovjetstatens grundare åter ska stå på sin stiliserade pansarbil.

Kanterna av det en meter breda hålet i Lenins överrock har redan jämnats till och hålet har därefter stoppats med måttillverkade bronsskivor. När skarvarna har svetsats igen och rumpan patinerats till rätt nyans av gammal brons kommer det inte synas att där har funnits ett hål, försäkrar de ansvariga på restaureringscentret där statyn nu hänger i taket.

Reparationsarbetet uppges kosta ungefär 6 miljoner rubel (1,4 miljoner kronor) och betalas av S:t Petersburgs stad. Representanter för minst två kommunistpartier har besökt restaureringscentret för att kontrollera hur arbetet med Lenins rumpa går.

Enligt planerna ska statyn transporteras tillbaka till sin gamla plats framför järnvägsstationen först natten mot den 20 april. Förmodligen vill myndigheterna minimera risken att någon hinner spränga statyn en gång till dagarna före världsproletariatets ledares 140-årsdag.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Lenin får ny rumpa i 140-årspresent”

Stängt för kommentering.