Hamra snabbare, storebror ser er!

Webbkamerorna på Putins sajt.Några byggnadsarbetare står och viftar med armarna när kranbilen lyfter ett stort, fyrkantigt och suddigt paket in i den halvfärdiga husgrunden. En svartklädd man går med bestämda steg från höger till vänster och försvinner utanför bildrutan. Sedan hänger sig webbkameran.

Filmen kommer från en av de övervakningskameror som premiärminister Vladimir Putin låtit sätta upp på ett trettiotal byggarbetsplatser för att visa att han bryr sig om de katastrofala skogsbrändernas offer.

Putins regering har lovat att bygga nya hus i alla förstörda byar. Kamerorna behövs, eftersom premiärministern inte kan vara överallt samtidigt. Nu kan han hålla koll så att byggnadsarbetarna inte latar sig och ingen stjäl byggmaterial.

Nu vet vi också vad president Dmitrij Medvedev säger till Vladimir Putin när de två talar i telefon. Den största statliga tv-kanalens nyhetsteam råkade nämligen vara på plats både i presidentens pampiga arbetsrum i Kreml och i en vacker björkskog där premiärministern svarade i sin mobiltelefon.

– Vladimir Vladimirovitj, hej igen! Tja, alltså, hur är läget där? undrar presidenten.

Medvedev ringer Putin– Situationen är allvarlig. Allvarlig, ja, och det är den i fjorton regioner. Fast här är det värre än på andra ställen.

Men nya hus ska byggas upp i de eldhärjade byarna, och snabbt ska det gå. Motsvarande mer än en miljard kronor har ju redan anslagits till katastrofhjälp och återuppbyggnad. Fast det finns ett litet problem, medger premiärministern:

– Jag ska säga det här öppet, folk är rädda för att pengarna kan bli stulna på vägen.

Presidenten lovar att hålla koll på pengarna och avslutar samtalet.

Alla vet att den ryska statsbudgeten läcker som ett såll, även Dmitrij Medvedev.

– Det här är inte längre korruption, det är fräck och cynisk stöld av statens pengar, sade han för en vecka sedan när ännu en korruptionsaffär uppdagades.

Putin släcker skogsbränder.Medvedevs antikorruptionskampanj liknar Putins inhopp som andrepilot i ett släckningsflygplan förra veckan. Han tryckte på knappen och två skogsbränder släcktes. Bara fyrahundra kvar.

Sommarens extrema torka är givetvis inte ryska regeringens fel, även om Vladimir Putin för några år sedan sade att global uppvärmning kan vara av godo för Ryssland, eftersom klimatet är lite väl kallt.

Däremot är det regeringen som har avskaffat den centraliserade skogsvården och brandskyddet i de statsägda skogarna. Storföretag med bra kontakter i regeringskretsar får förmånliga kontrakt för att exploatera skogarna, men har sluppit satsa på brandskydd.

Det saknas infrastruktur och utrustning för att begränsa lokala bränder, och när elden väl tagit fart räcker ryska räddningsverkets resurser inte till. Men ett släckningsflygplan kan räddningsverket alltid låna ut om Vladimir Putin vill visa tv-publiken hur en slipsten ska dras. Nepotismen, korruptionen och oredan stannar utanför webbkamerornas synfält.

Sydsvenskan 2010-08-24

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.