Var tredje familj betalar mutor

5.000 rubelLäraren tar betalt för bra betyg, polisen för att inte låsa in dig och läkaren för att ge dig bra vård.

Var tredje rysk familj har betalt en muta senaste året. Siffran ökar trots Dmitrij Medvedevs antikorruptionskampanj.

Det verkade för jobbigt att tenta av kursen i förvaltningsrätt. Det tyckte en grupp studenter vid universitetet i staden Tjita, ett par hundra kilometer norr om gränsen mot Mongoliet.

I stället samlade studenterna ihop pengar till läraren. 45 500 rubel skulle räcka till godkänt betyg för alla, tyckte de. Tolv tusen kronor. Det tyckte även läraren Olga Avdejeva lät bra.

Det är inget speciellt med att läraren i förvaltningsrätt tog pengarna. Inte heller med det att Olga Avdejeva också är överstelöjtnant inom polisen. Lärare, läkare och poliser är de yrkesgrupper som tar mest mutor i Ryssland. Det har Rysslands överåklagare Jurij Tjajka slagit fast i en rapport till parlamentet.

Ryska trafikpoliser berättar i anonyma intervjuer att de regelbundet tjänar motsvarande 40 000 svenska kronor i mutor varje månad. Att slippa åtal för rattfylla kostar 8 000 kronor. Företagare måste betala mutor både till polisen, brandinspektionen och skatteverket för att slippa trakasserier.

Systemet med mutor är så allmänt accepterat att en sociologisk undersökning om mutor i affärslivet i nätbokhandeln hamnar på avdelningen “Böcker för framgångsrika affärer”.

Det enda ovanliga med fallet i Tjita var att Olga Avdejeva åkte fast. Den 29 maj åtalades hon.
Ryska inrikesministeriets statistik visar att sammanlagt 5 500 fall av bestickning avslöjats under årets första fyra månader. Det är bara toppen av isberget.

Det finns 140 miljoner invånare i Ryssland. 31 procent av tillfrågade i organisationen Transparency Internationals senaste undersökning säger att antingen de själva eller någon i deras hushåll betalat en muta under det senaste året. Siffran har nästan fördubblats jämfört med motsvarande undersökning för två år sedan.

– Det är klart att korruptionen ökar. Ingen kontrollerar byråkratin, därför jobbar den bara i sina egna intressen, säger Georgij Satarov.

Han var tidigare rådgivare för Rysslands första president Boris Jeltsins. Nu är han ordförande för demokratifonden Indem.

De flesta före detta sovjetrepublikerna är hårt drabbade av korruption. Exempelvis i Armenien säger 41 procent av de tillfrågade att familjen betalat mutor det senaste året.

I grannlandet Georgien är motsvarande siffra 2 procent. För varje år sedan 2004 har Georgien fått allt bättre betyg i internationella korruptionsundersökningar.

Något av det första Georgiens president Micheil Saakasjvili gjorde när han kom till makten var att sparka alla trafikpoliser. Det var enda sättet att bli av med korruptionen, menade han.

De nya trafikpoliserna blev en tredjedel av det tidigare antalet. De fick bra löner, nya uniformer och tyska patrullbilar. De fick också en gedigen utbildning där de lärde sig att de förlorar jobbet direkt om de tar emot minsta lilla muta.

Men det är inte bara fina nya polisuniformer som gjort att korruptionen minskat i Georgien, tror Georgij Satarov.

– I Georgien finns en stark opposition, fri press, det finns riktig politik där, och därför finns det också kontroll över byråkratin.

De nya antikorruptionslagar som ryska duman klubbar på löpande band har han inte mycket till övers för.

– De har ingen som helst betydelse. Det är helt oseriöst att försöka få bort korruptionen utan att avlägsna orsakerna.

Nya antikorruptionsmyndigheter och lagparagrafer är bara bländverk. I stället behöver Ryssland fria val, fria massmedier, fria medborgarorganisationer och oberoende domstolar som kan hålla tummen i ögat på byråkratin, menar Georgij Satarov.

– Så länge vi inte har detta spelar det ingen roll vad makthavarna säger.

Har du betalat mutor?

Så här står andel tillfrågade svarade “ja” på frågan “Har du eller någon annan i din familj betalat en muta i någon form under senaste året?”

Danmark 1%
Georgien 2%
Sydkorea 2%
Polen 4%
Hongkong 7%
Indien 9%
Tjeckien 11%
Grekland 18%
Ukraina 21%
Venezuela 28%
Litauen 30%
Ryssland 31%
Armenien 43%
Irak 44%
Uganda 55%
Liberia 87%

Källa: Transparency International Global Corruption Barometer 2009. Sammanlagt tillfrågades 73.132 personer. Sverige var inte bland de 69 undersökta länderna.

Sydsvenskan 2009-06-19

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

15 svar på ”Var tredje familj betalar mutor”

Gav en burk Nescafe till en rysk inrikestjänstekvinna en gång för att hon skulle ha vänligheten att registrera mig. En annan gång betalade vi enligt klassiskt mönster böter direkt till en ukrainsk trafikpolis. Samma på Kyivs flygplats en gång, när jag hade övervikt i bagaget. En gång kom vi in i Vooruzjejnye palaty eller vad det heter i Kreml bakvägen via betalning direkt till en anställd som erbjöd sig.

Svårt ibland som utlänning att inte spela enligt spelets regler, även om man vet att det inte gagnar utvecklingen i stort.

Jag kan inte minnas att jag skulle ha betalat mutor någon gång. Inte för att jag skulle veta hur man gör heller, minns att vi en gång väntade länge i en kö utanför en restaurang i Leningrad och till sist gav upp. Det hade väl räckt med en finsk tia för att komma in. Vid ett tillfälle betalade jag dock en mellanhand för att få en intervju med Zjirinovskij, men det var ändå någon sorts betalning för en tjänst.

Nej, Nescafeburken på OVIR gav jag enligt stränga instruktioner från ryska bekanta, själv hade jag inte kommit mig för. De såg det som kutym, de hade någon slags blat där genom en annan bekant och menade att man borde göra så. I Kreml var det också en anställd som erbjöd sig, annars hade det inte blivit något.

Vad gäller din intervju så beror det väl på om mellanhanden stoppade pengarna i egen ficka eller om det faktiskt var en officiell avgift. Annars är det väl samma sak som min eskapad i Vooruzjejnye palaty, med skillnaden att det senare var fritid och ditt gällde jobb.

Tja, mellanhanden som förmedlade kontakten jobbade på en nyhetsbyrå, men huruvida han gjorde detta i tjänsten har jag svårt att säga. Det är i alla fall preskriberat nu, detta hände väl 1992.

9 % i Indien? Siffran där border vara mer än 100%!
Man kan knappt få något gjort där utan att muta – hemskt svårt om man inte kommer därifrån och vet hur det funkar och vad som är en rimlig muta. Inga priser verkar fasta där, allt beror på omständigheterna.

Sydkoreas siffra verkar lite låg också men jag vet inte av personlig erfarenhet, bara av vad jag hört.

Många är nog ovilliga att uppge att de givit mutor.

Men systemet med mutor är naturligtvist vedervärdigt och hemskt orättvist.

Jag tror att förekomsten av mutor beror mer på allmän levnadsstandard och lite tradition än på demokrati vs diktatur.

Tänk på Singapore tex – mutfritt men inte precis någon demokrati. Hemskt bra standard för folket och hårda straff för korrumption.

Georgiens bedrift är verkligen intressant, jag skulle gärna vilja veta vad mer de har gjort för att förbättra samhället i allmänhet.

I Ryssland har alla tjänsteman låga löner. 4000-7000 rubel i månaden. Så tvingas de överleva på att råna folket.Studenterna tänker inte att utveklas inom sitt yrke i framtiden. De vill ha bara plats där de kan ta mutor. Det är mer lönsamt. Eftersom poliser eller dumare tar mutor så är det inte farligt att ta mutor på alla arbetsplatser. Folket accepterar att alla tjensteman tar mutor.

Ja, många betalar och inte bara de som har nagon affaren (sitt eget företag). Ibland det händer i skolan. Jag har hört en historia från en kvinna som brukar tar promenad nära till mitt hem. Min hund lekar med hennes hund väldigt ofta men jag vet inte kvinnas nanm. Vi pratade en gång och hon berättade att hennes dotter är i fara med slutbetyg som hon ska ha när hon ska bli slut från skolan. Och det är betyg för gymnastik! Gym läraren fick veta att hennes dotter ska gå till polisakademi efter skolan (det var den punkt när allt händer) och där kravs bra gymnastik betyg från skolan. Nu ge han henne bara dåligt betyg tröts att hon är bra med idrott. Han vill ha mutor, han sa det inte direkt men han har ingen rädd. Mamma vet inte vad att göra, det är sista avgörande år i skolan och om hon klagar till direktör (hon redan provade) hon kan göra allt sämre för dotter. Polis ska inte hjälpa på grund att det finns inga bevis. Jag kan inte ge hennes någon råd och jag bara sa – ingen ska tro på mig om jag ska berätta om detta utomlands (i.e. i Sverige). Och ingen skulle tror på mig i gamla Sovet Union – det var bara omöjligt.

En sak till – om nationala frågen i mutor. Det har en stort betidelse nu i Ryssland. Folk som kommer från söder, Kavkasen, muslimska länder och även ryssar som bodde hela livet där – de alla acceptera den här principen för livet – betala mutor för alt från makthavaren. De har våna för det, de instinktiv vet hur att ge mutor, vem att ge, hur mycket, hur gör man detta osv. Därför dem är välkomna för alla makthavaren som gillar tar mutor. De är ju bättre för dem än vänliga gamla ryssor som vill inte muta, som har inga pengar för det, som klagar till polis eller åklagaren. Därför makthavare står för detta immigration frå söder, välkomma invandrare från söder.
Jag kommer ihåg att även muslimska invandrare i Sverige tycker att svenska polis ta mutor. Vi har en samtal i språkskolan i Lund och två arabiska killar insestera en gång att deras kompisar som cyklar en natt utan lampor blev överkörde av polisbil och polis körde paralelt och krävde mutor (jag tror inte först och framst att polis ska prata utan att stoppa bil och cykel). Alla andra (västlander, östeuropeiska, ryska, ukrainska, kinesiska folk) i klassen tror inte på den här historien men araberna insistera att det var så. Det är i deras hjärna från barndomsben och man kan inte ignorera det. Men “politisk korrekhet” förbjuder att skriva om det eller hur, Kalle?

Vaddå, politisk korrekthet förbjuder vad?

Blir man stoppad utan lyse i Sverige får man betala böter, inte mutor. Skulle det finnas minsta belägg på att en polis tagit mutor så skulle alla tidningar skriva om det.

Nej, nej Kalle! Jag menar det är förbjudet i Sverige att skriva att arabiska folket från barndomsben har våna till att ge och ta mutor. Det är förbjdet inte några nyheter om svensk polis.

Bara prova att skriva artikel “Vilka nation har våna att ta mutor”. Gör anonimt folket omröstning i Lund eller Malmö – det ska visa att araber, albaner, kosovar och andra muslimer ska bli i toppen med det. Och sen försöka att publicera det, i SydSvenskan för examplet. Då ska du se om det förbjudet eller inte. Och berrätta om resultatet i den här bloggen.

Trams. Det är vält helt uppenbart att en del folk som vuxit upp i länder där korruptionen är utbredd kan ha tvingats lära sig hur man ger mutor. Att skriva det kan knappast uppfattas som hets mot folkgrupp, om det nu är det du menar med att det skulle vara “förbjudet”. Däremot är det väldigt konstigt att som du hävda att detta skulle ha något med religion att göra.

Men nu tycker jag att vi avslutar den här diskussionen innan den urartar totalt.

Själv försökte jag att betala muta för en flicka (i stempel rum) i sjukhuset/vårdcentral i min hemstad i Ryssland för att ha stempel på en jätteviktig för mig dokumentet som jag ska visa för att har arbeta utomlands. Ingen kan göra beslut om detta dokumentet delvis på grund att det var på engelska, ingen vill ta ansvar trotts att jag var (och är nu) frisk, så jag blev riktig besviken. Men flicka vill inte ta muta och gjörde en skandal trots att vi var ensama i rumet och jag gick ut snabbt men utan resultat. Men jag blev delvis nöjd att det finns unga folk som inte ta mutor. Senare har jag förfalskad lärarens underskrivt när jag kommde ihåg att stempel är inte så viktig i Europa. Och det fungerade bra – en problem mindre!
En gång jag betalade muta 100 USA dollar i Ukrainen, Simferopol. Jag blev stoppad av lokal polis på järnvagstationen och de sökte min bagaget i polisstantion. De hittade lång och stor kniv i baggaget och jag var i riktig fara för att ha straff och typ 15 dagar arest (mer än min semester). En polis frågade mig om jag vill har mindre problem, jag sade – ja, visst. Han be att gå ut från andra folk i toalletten och där han fick 100 dollar fran mig – han vet att det är allt jag kan ge för att han sökte i planboken också – han även frågade kan jag klarade mig med mina rubler till Moskva och jag sade att jag kan.
Många ryssar glömmer att knivlagen är (eller var?) mycket hårdare i Ukrainen. Därför lokala polis jäga avsläppna ryska turister-backpacker (som jag) på järnvagstationen efter semester och göra baggaget räskan. Jag tror dem har mer pengar från detta än från deras lön.

Kalle

Jag tror Islam i princip förbjuder t.o.m.ränta, vilket definitivt borde leda till att mutor är extremt förbjudna. Att mutor däremot förekommer på vardagsnivå inom islam, är naturligtvis lika mänskligt som överallt annanstans.

Stängt för kommentering.