Televizor syns inte i rysk tv

Esperanto Suomi

Rockgruppen Televizor från S:t Petersburg fyller en kvarts sekel i dagarna.

Till skillnad från den sovjetiska superstjärnan Alla Pugatjovas jubileum häromveckan kommer inte Televizors årsdag att synas i rysk tv, trots att gruppens namn betyder just television. Gruppen Televizor och dess ledare Michail Borzykin gör nämligen inga kompromisser med makthavarna. De sjunger vad de vill. I dagens Ryssland innebär det att de är helt osynliga i de officiella massmedierna.

På 80-talet var Televizor en av Sovjetunionens absoluta toppgrupper, men redan då var Borzykin bångstyrig. 1986 förbjöds Televizor i ett halvår, efter att gruppen offentligt spelat två låtar som inte var officiellt godkända. Till sin 25-årsdag har Televizor kommit med ett nytt album med namnet Deja-vu, som börjar säljas i dag den 25 april, på jubileumskonserten i S:t Petersburg. Namnet anspelar på den återkomst till 80-talets politiska klimat som Televizor sjunger om.

Dagen till ära har jag textat en av Televizors bästa nya låtar, Zakolotite podval. Skruva gärna upp volymen lite, låten kräver det. Musiken är rätt hård, men det är orden också – precis som verkligheten de handlar om. Och videon är inte gruppens egen, den har signaturen Moscover177 gjort och lagt ut lagom till jubileet. En mp3-fil med låten finns här.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Televizor syns inte i rysk tv”

om jag ska vara helt ärlig har jag faktiskt aldrig hört talas om dem, känner till Пугачёва, ДДТ, Алиса, Кино (Цой), Сплин итд. итп., мен инте Телевизор.. хар альдриг хёрт талас ом дом фактискт… så jag vet inte om det är så konstigt att de inte visas på TV. Jag känner till många band som var populära under slutet av 80 och hela 90 talet, men jag kan inte påstå att jag hörde någon låt med dem inte ens under Jeltsins tid.

Televizor var visst kända under 90-talet – jag bodde då långt från både Sankt P o Moskva och fann dem.

Jo, men deras stora glansperiod var väl andra hälften av 80-talet, när de var bland de fem största banden i Sovjet. Sedan hade de en svacka under andra hälften av 90-talet. Så det är inte så konstigt om inte alla känner till dem.

Gillar låten, och videon! Måste dock erkänna att jag inte heller kände till dessa trots att jag lyssnar på ganska mycket rysk musik.

Ord och inga visor, och, nej, jag hade heller inte hört talas om dem. Men en positiv överraskning.

Här är vad som spelas av Televizors låtar i rysk radio: moskva.fm

Observera att det är väldigt lite, och mest gamla låtar. Den här låten har inte spelats alls. Så det är inte så konstigt att folk inte känner till gruppen.

Stängt för kommentering.