Östersjöstädernas hymn blir bara bättre

Av någon anledning fick jag rapporten från 10:e generalkonferensen av Östersjöstädernas Förbund på mitt bord. Visste inte ens att ett sådant förbund fanns, än mindre vad de gör. Men det här måste vara de två viktigaste ärenden på mötets dagordning…

1. Umeå får Östersjöstädernas miljöpris för projektet “inga taxibilar på tomgång”. Priset är på 5.000 euro.

2. Östersjöstädernas hymn har fått ett nytt, bättre arrangemang samt engelsk text inför uppförandet på generalkonferensen. Exakt så här står det i handlingarna, som givetvis är på det stora Östersjöspråket dålig engelska:

Anthem for the UBC
In 1993 famous Russian composer Aleksandra Pakhmutova composed an anthem for the UBC. On the occasion of the X General Conference the song was performed by the choir with a new arrangement and English lyrics. The CDs with the anthem were forwarded to the participants.

CD-skivan med hymnen blir säkert ett samlarobjekt. Hymnen kan även avlyssnas på förbundets hemsida, en bit ner i vänsterspalten.

Mötet ägde förresten rum i Kristiansand, Norge. Man skulle kunna tro att det var världens västligaste Östersjöstad, men så är det inte, även Bergen är med. Så nu vet vi, Östersjön tar inte alls slut vid Kattegatt.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Östersjöstädernas hymn blir bara bättre”

Jag tog en titt på hemsidan och som alltid ska man vara misstänksam mot en hemsida som helt saknar en länk som säger Mission. Jag kunde faktiskt inte förstå det primära syftet med Östersjöstädernas Förbund. Men det känns tryggt att det är offentligt finansierat, dvs. med dina och mina pengar.

Det finns ett väldigt långt dokument som tar upp organisationens syften här, och mer luddigt snack här.

Jag bläddrade lite i den tjocka bok med handlingar från 10:e generalkonferensen som av någon anledning hade skickats till Sydsvenskans redaktion, och höll på att kasta den när jag såg det här om hymnen. Fascinerande. Tyvärr skickade de inte med cd-skivan, kunde ha sålt den till högstbjudande.

Stängt för kommentering.