När Putin kom fick alla sparken

Putin träffar myndighetspersoner i Perm. Foto: www.premier.gov.ru.Vladimir Putin har varit på besök. Alla fick sparken. Cheferna på brandskyddsmyndigheten, stadsplaneringschefen och hela regionregeringen i Perm har tvingats avgå efter katastrofbranden på nattklubben Halta hästen.

Den gamla butikslokalen på första våningen till ett sovjetiskt bostadshus byggdes om till restaurang och nattklubb för åtta år sedan. Förmodligen försvann de stora butiksfönstren i samband med ombyggnaden. Enligt bygglovet är fönstren fortfarande kvar.

Vid senaste brandsyn för ett år sedan anmärkte inspektörerna på att stolar stod i korridorerna mellan borden. Serienumret på en eldsläckare stämde inte med dokumentationen, påpekade de också, och skrev ut ett mindre bötesbelopp. Ingen lade märke till det lättantändliga taket eller avsaknaden av fönster och andra nödutgångar.

Halta hästen låg i stadens centrum, bara några hundra meter från brandkåren och regionregeringens byggnad. Nu har myndigheterna vaknat. På sin blogg ber guvernören stadsborna skicka in foton de tagit på Halta hästen, för att fastställa när fönstren försvann.

När Rysslands premiärminister Vladimir Putin i början av veckan besökte Perm var “slarv” det vänligaste ord han hade med i bagaget.

– Slarv är det minsta man kan säga. Men det är möjligt att det fanns andra anledningar till den brist på aktivitet som myndighetspersoner utvisat, sade han.

Putin sade inte ordet, men han anspelade på korruption. Efter hans besök har regionregeringen, stadsplaneringschefen, stadsdelschefen och de sju högsta tjänstemännen på den lokala brandskyddsmyndigheten lämnat sina poster.

Den brandinspektör som för sex år sedan godkände brandskyddet på Halta hästen kan däremot inte få sparken. Enligt officiella dokument hade han avskedats redan ett år tidigare. Frågan är vem som egentligen har skrivit under de officiella brandskyddsdokumenten, och hur de kan ha godkänts.

– Det här är klart kriminellt. Vem som är den skyldige får polisen ta reda på, sade Jurij Desjovych, chef för den interna granskningsenheten på ryska räddnings-ministeriet.

Nattklubbens officiella ägare avled på en intensivvårdsklinik i Moskva i går eftermiddag. Den andra utpekade ägaren är anhållen men säger att han inte hade något med klubben att göra.

Sammanlagt har 125 personer avlidit som en följd av nattklubbsbranden.

Sydsvenskan 2009-12-10

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”När Putin kom fick alla sparken”

Dödssiffran kommer nog att överstiga 150 innan det här är över. Enligt vissa källor är det redan över 135 döda och för ytterligare fler än 30-40 personer på sjukhus är läget fortfarande ytterst kritiskt.

De måste ju nästan sätta ett exempel här så att myndighetspersoner börjar tänka sig för innan de slarvar eller tar mutor. Slarv och korrumption verkar som kärnan av problemen i Ryssland. Tycker inte synd om de ansvariga – ger man sig in i leken får man tåla den.

Vore intressant att veta vad dessa personer har för löner respektive fasta utgifter. Om det inte går ihop ALLS så är de ju i en omöjlig situation. Men om mutorna är för att finansiera nya bilar, hus och semestrar borde de åka dit så det ryker..

Stängt för kommentering.