Luzjkov får 32 av 35 platser i Moskvaduman

När 87 procent av rösterna i lokalvalen i Moskva var räknade hade maktpartiet Enade Ryssland fått 66 procent av dessa. Om siffran inte ändras leder det ryska valsystemet till att borgmästare Luzjkovs parti får 32 av de 35 platserna i stadsduman.

Kommunisterna såg ut att få 13 procent av rösterna och kan troligen räkna med tre platser i stadsduman. Alla andra partier hamnade under sjuprocentsspärren. (Zjirinovskij 6,3%, Rättvisa Ryssland 5,3%, Jabloko 4,7%, Rysslands patrioter 1,9%.)

Valdeltagandet ser ut att hamna strax över 35%, eller aningen högre än i förra valet i december 2005. Då fick Enade ryssland 47% av rösterna.

Oppositionsföreträdare är skeptiska till siffrorna och påpekar bland annat att valdeltagandet ännu två timmar före stängningen av vallokalerna såg ut att hamna på under 30%. Det finns åtminstone en vallokal där det officiella valdeltagandet var 100% redan vid öppnandet, och i en annan vallokal steg deltagandet först till 100% men sjönk sedan några procentenheter, hur det nu ska ha gått till.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.