Korruption kan ligga bakom storbrand

Rysk tv visar bilder från nattklubbsbrandenKorrupta brandskyddsinspektörer och oförsiktig användning av fyrverkeripjäser misstänks ligga bakom storbranden på en nattklubb i ryska miljonstaden Perm natten mot lördagen. Minst 106 besökare avled och långt över hundra skadades, många av dem svårt.

Den populära nattklubben Halta hästen (Chromaja losjad) är belägen på första våningen i ett bostadshus från Sovjettiden, nästan granne med brandkåren.

Lokalen var tidigare en möbelaffär. När den för åtta år sedan byggdes om till nattklubb täcktes alla fönster över och innertaket kläddes med lättantändligt material.

Över tvåhundra personer fanns i lokalen för att fira klubbens födelsedag när det halmprydda taket intill scenen antändes, troligen av en fyrverkeripjäs. Gästerna uppmanades att lämna lokalen under ordnade former. När rökutvecklingen ökade och belysningen släcktes uppstod panik.

Det fanns ingen nödutgång och ingen nödbelysning. En del av gästerna lyckades ta sig ut bakvägen, genom personalingången, men de flesta sprang mot huvudingången som inte är bredare än en vanlig lägenhetsdörr.

Ryska NTV visar bilder från brandplatsen.Flera personer trampades ihjäl i paniken, andra dödades av brandröken eftersom de inte lyckades ta sig ut. Brandkåren var på plats inom några minuter, men kunde inte ta sig in i lokalen eftersom den smala dörren blockerades av flyende gäster.

De lokala brandskyddsmyndigheterna hade tidigare upprepade gånger inspekterat klubben och hotat den med stängning på grund av brister i säkerheten, senast i december förra året. På något sätt lyckades klubbägaren alltid komma överens med myndigheterna.

Det är mycket vanligt att ryska brandskyddsinspektörer kräver mutor av företagare. Parlamentsledamoten Nikolaj Kovaljov, tidigare chef för säkerhetstjänsten FSB, är övertygad om att så också är fallet när det gäller inspektörerna som kontrollerade Halta hästen.

– Vi talar om total korruption där alla är inblandade. De ena vill göra så stor vinst som möjligt, de andra blundar för alla möjliga regelbrott i utbyte mot pengar, säger han till den ryska tidnignen Gazeta.

Klubbens två ägare, två anställda och fyrverkerioperatören greps på lördagen, misstänkta för brott mot brandsäkerhetsföreskrifterna. De hotas nu av fängelsestraff på upp till sju år.

Sydsvenskan 2009-12-06

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

14 svar på ”Korruption kan ligga bakom storbrand”

Kunde ju gärna statuera exempel här och hitta de tjänstemän som godkänt brandskyddet i lokalen (eller låtit bli att underkänna). Märkligt om bara de cyniska ägarna sätts det. Här har man ju chansen att visa att man vill något och man har säkert ett massivt folkligt stöd bakom sig för hårdare tag här.

Tack! Även konstruktiv kritik emottages tacksamt. Men jag tycker den är snyggare och mer funktionell än den gamla i alla fall. Och mer plats till twittersnuttar.

Tyckte rubriken var något missvisande till denna annars utmärkta artikel. Korruptionen var ju inte orsak till branden men försvårade däremot förstås sannolikt dess följder. Den direkta orsaken till branden var av allt att döma en mycket olycklig kombination av fyrverkerier(fortfarande oklart om de ens var licensierade för inomhusbruk) och ett lågt hängande lättantändligt plast-innertak format ungefär som bambumattor. (Det syns ganska tydligt på den här videon där man först ser “fyrverkerierna” och sedan det brinnande innertaket: http://www.youtube.com/watch?v=lgG8QsbqDao) Här finns en tydlig bild på det extremt brandfarliga innertaket i lokalen: http://www.clubxl.ru/sites/default/files/image20091116/IMG_7619.JPG

Jag ogillade däremot TT/DN:s artikel (“Sorg och ilska…”) som genast började beskriva andra bränder i Ryssland och den generellt dåliga brandsäkerheten i Ryssland. Tyckte nästan det var osmakligt när man har att göra med en extrem katastrof i den här skalan. Liknande nattklubbsbränder har dessutom nyligen skett i många andra länder också (Thailand, USA, Argentina, Kina och Sverige för att nämna några) så den generella brandsäkerheten i Ryssland känns inte jätterelevant.

Fyrverkerierna var nog lämpade för inomhusbruk i största allmänhet. Men inte med sådant här innertak. Taket verkar bestå av någon sorts grenar eller ris. Ovanpå detta hade man åtminstone intill scenen lagt cellplast (!!) för att få bättre ljud. Plasten antändes snabbt, smälte och rann brinnande ner på den panikdrabbade publiken.

Vad gäller rubriken så har jag inte sett vad det blev i dagens tidning (fick ingen tidning i dag av någon anledning), men mitt föreslagna rubrik när jag skickade in texten var “Mutor kan ligga bakom brandkatastrof”. Den rubriken tycker jag det finns teckning för. En omutad brandinpektör med sina sinnens fulla bruk hade väl knappast godkänt en takkonstruktion av det här slaget. Och utan takkonstruktionen hade inte branden inträffat. Dessutom tycker jag att det i rubriken är värt att visa att artikeln inte bara är en rekapitulering av det som många redan sett på tv kvällen innan.

Förresten, nog är det lite intressant med den generellt dåliga brandsäkerheten i Ryssland. Här hittade jag intressanta siffror:

Avlidna i bränder i USA år 2008: 3.320
Avlidna i bränder i Ryssland år 2008: 15.165

Tar man hänsyn till befolkningen är det tio gånger fler som dör i bränder i Ryssland än i USA.

Visst är det säkert så även om man ska vara försiktig med slutsatser baserade på sådan statistik. Det finns ju förmodligen en lång rad orsaker till att offren för bränder är fler i Ryssland: mycket högre andel rökare, mycket högre andel berusade, betydligt högre andel flerfamiljshus, betydligt sämre utrustad brandkår, för att inte nämna den generella levnadsstandarden. Jag skulle inte bli förvånad om det finns ett tydligt samband mellan generell levnadsstandard och risken att råka ut för branddöd. Intressantare jämförelse hade kanske varit med t.ex. Kina.

Det jag främst vände mig emot, var att i den första artikeln efter en extrem katastrof som denna börja hacka på Rysslands generella brandsäkerhet, när det i mina ögon hade varit mer relevant med paralleller till nattklubbsbranden på Rhode Island, som också orsakades av inomhusfyrverkerier och lättantändlig inredning (http://www.youtube.com/watch?v=LZx4i1TwZME – varning för rätt obehagliga bilder), eller den i Bangkok för mindre än ett år sedan (som också sannolikt orsakades av inomhusfyrverkerier).

För att förtydliga mig ytterligare så menar jag alltså att den här typen av nattklubbsbränder (där elden kanske pga ljud/ljus-situationen upptäcks sent och där panik utbryter när en folkmassa ska ut samtidigt) är ett “fenomen” i sig som inte direkt har att göra med den generellt dåliga brandsäkerheten i Ryssland.

Noterar ny layout på bloggen. Trevligt, men ovant!

Angående branden så verkar den ha mycket stora likheter med den på Rhode Island 2003. I båda fallen verkar det ha varit inomhusfyrverkerier som antände lättantändligt och snabbrinnande skumplastmaterial som satts upp som ljudisolering i tak och väggar. Åtminstone i Perm-fallet hade denna ljudisolering satts upp efter att grannar hade klagat (där var ju ett bostadshus i samma byggnad rakt ovanför). http://lenta.ru/news/2009/12/08/sixfold/

Jo, jag hade tröttnat på det gamla utseendet, började kännas lite mossigt. Experimenterar med en ny variant, den här inte helt klar än men jag tycker den känns fräschare.

Jovisst finns det likheter med andra discobränder, även Göteborgsbränden där nödutgången var blockerad. Den branden var dock anlagd.

Nu har Medvedev i alla fall rutit till och högsta cheferna för brandväsendet i Perm har avskedats. En enorm mängd olika slags regelbrott har upptäckts när polisen har börjat utreda fallet. Men sanningen är väl att man skulle kunna hitta lika många regelbrott nästan var som helst i det ryska samhället, bara man börjar gräva.

Självklart är det så. Korruption och regelverk som i praktiken är omöjliga att följa lever ju i symbios överallt i Ryssland.

Bara en sådan sak som att som västerlänning åka och hälsa på och bo hos vänner i Ryssland är hopplöst krångligt om man ska följa alla regler – vilket jag personligen stör mig mycket på.

Marknaden för företag och andra fixare som mot betalning ordnar lösningar som kringgår byråkratin fortsätter därför att blomstra.

Nu har tydligen hela ledningen för Perm-regionen avgått. http://lenta.ru/news/2009/12/09/perm1/
Frågan är väl om dessa massuppsägningar kommer att leda till något bättre. De flesta av de uppsagda kan ju i bästa fall högst indirekt belastas för katastrofen.

Egentligen har bara tre regionministrar (de som direkt ansvarar för företagsutveckling och handel, byggärenden och säkerhet) avgått på riktigt, de andra sitter kvar som “tf ministrar”. De kanske får bli riktiga ministrar igen när det har blåst över?

Stängt för kommentering.