Firtasj talar ut

Intressant intervju med den ukrainske oligarken Dmitrij Firtasj i Echo Moskvy i dag. (Videon från Vedomosti är del 1. Del 2 finns här.)

Det är ju han som åtminstone utåt är den ukrainska halvan av det gåtfulla mellanhandsbolaget RosUkrEnergo. Fast han hävdar ju att bolaget inte alls är någon konstig mellanhand utan sysslar med legitim export av gas från Turkmenistan till väst, tjänar bra på det och hjälper Ukraina få billig gas från Ryssland eftersom “systemet måste vara i balans” för att hans affärsidé ska fungera. Det blir problem direkt när statliga Naftogaz försöker ta hand om pengarna, säger han och pekar på de senaste veckornas kaos.

Jag vet inte om jag riktig hängde med i hans förklaring av RosUkrEnergos verksamhet, det var väldigt många miljoner kubikmeter och dollar hit och dit, men det blev i alla fall klart att bolaget är en central del i gaskonflikten. Firtasj hävdar att Tymosjenko vill få bort RosUkrEnergo eftersom hon inte kan tjäna pengar på bolaget. I stället vill hon göra plats för något annat företag som hon kan utnyttja. Nåväl, det kan man ju ta med en nypa salt med tanke på vem det kommer ifrån.

Klart är att Tymosjenko vill får bort RosUkrEnergo från gashandeln mellan Ukraina och Ryssland. Det intressanta skulle vara att veta vem som vill ha kvar bolaget, och varför – förutom Firtasj alltså, han tjänar ju uppenbarligen bra på detta, hur det än går till.

PS. Inte heller Sergej Parchomenko förstod Firtasjs komplicerade förklaring om RosUkrEnergos affärsidé. Parchomenko menade att Firtasj blandade bort korten med flit, eftersom han inte ville säga hur RosUkrEnergo tjänar sina pengar. Trevligt att det inte bara är jag som inte förstod.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.