Domstol förbjöd ukrainska Melodifestivalen

Det ukrainska domstolsväsendet är riktigt roligt. För oss som inte bor i Ukraina, alltså. Jag kan gissa att ukrainarna har lättare att hålla sig för skratt. Landet är rättshaveristernas paradis, men raka motsatsen för alla som vill att domstolar ska avgöra tvistemål i stället för att skapa nya på löpande band.

I Ryssland vet man ju att domstolarna i regel gör som de är tillsagda, åtminstone i viktiga mål – exempelvis när det gäller Chodorkovskij. Och till stor del gäller samma sak också i Ukraina. Skillnaden är bara den att man aldrig riktigt vet vilken gruppering som bestämmer i vilken domstol. Eller jag vet det i alla fall inte. De som går till rätten verkar veta, för de brukar få det domslut de vill ha.

Domstolar har i Ukraina använts till allt möjligt – premiärministern har exempelvis gått till domstolen för att stoppa presidentens beslut om nyval. Då avskedade presidenten hela domstolen som vågade sig på att ta emot ärendet. Under gaskriget i januari 2009 upphävde en domstol plötsligt hela gasleveransavtalet mellan Ryssland och Ukraina, med förevändningen att ministern som skrev under avtalet tre år tidigare inte hade befogenhet att göra så. Och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med en ukrainsk domstol om man har rätt kontakter.

Ändå upphör man aldrig att förvånas. Inte jag i alla fall. Nu har nämligen en domstol i Kiev bestämt sig för att stoppa den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen – den nationella uttagningen till Eurovision Song Contest.

Varför det, frågar kanske vän av ordning? Jo, en av de tävlande, Anastasia Prichodko, har vänt sig till domstolen efter att hon diskvalificerats i en deltävling. Anledningen till diskvalificeringen var bland annat att hennes låt var betydligt längre än tävlingens regler tillåter. Men det var inget mot de regelbrott som juryn gjorde sig skyldig till, menar hon.

Nu kräver hon att deltävlingen genomförs en gång till, med en helt ny jury. I väntan på huvudförhandlingen har domstolen beslutat om inhibition: tävlingen får inte gå vidare innan domstolen har fattat beslut om saken. Det i sin tur kan innebära att Ukraina inte kan delta i Eurovision Song Contest i Moskva i maj – senast den 16 mars måste man nämligen anmäla vilken låt som ska representera landet.

Fast det är ingen fara, meddelar Ukrainas nationella tv-bolag NTKU. Dels har bolaget ännu inte fått något officiellt besked från domstolen om att tävlingen ska stoppas. Och även om ett sådant besked skulle komma så kan NTKU i sin tur överklaga beslutet om inhibition. Eller så kan man göra precis som innan och välja bidrag helt utan kvalificeringstävling.

Det märkligaste i hela historien är ändå att Anastasia Prichodko under tiden vänt sig till den allra högsta instansen: Moskva. När hon fick nobben i Ukraina deltog hon i stället i den ryska kvalificeringstävlingen – och vann hela potten. Nu ska hennes låt representera Ryssland i årets tävling.

Tänk om hon får rätt i den ukrainska domstolen och vinner också den ukrainska uttagningen – då får hon ju tävla mot sig själv i maj. Det skulle kunna bli riktigt spännande – om det inte hade varit så att tjejen inte alls kan sjunga. Kan man möjligen vända sig till människorättsdomstolen i Strasbourg för att slippa höra eländet?

PS: Den ukrainska finalen på söndagskvällen ställdes inte in. Segern gick till Svеtlana Loboda. Men resultatet kan givetvis upphävas av domstol.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

14 svar på ”Domstol förbjöd ukrainska Melodifestivalen”

Dessutom lär hon ha sjungit sitt bidrag till den ukrainska uttagningstävlingen på ryska och vunnit sen ryska uttagningen med en låt hon framfört på ukrainska.

Det stämmer inte riktigt. Det är samma låt, och hon sjöng den delvis på ryska, delvis på ukrainska (refrängen) i den ryska uttagningen.

I Ukraina verkar låten ha varit helt på ukrainska, åtminstone i den här ukrainska sändningen som dock inte är själva uttagningen – den har jag ännu inte hittat på nätet.

Däremot stämmer det att hon i Ryssland anklagas för att vara ukrainska, och förmodligen tvärtom för att vara ryska i Ukraina, hon har ju vunnit den ryska idoltävlingen.

Förresten låter hon lite bättre i den ukrainska varianten än i den ryska – kanske var hon inte lika nervös?

Anteeksi, tuli moka. Du har rätt och jag hade fel – det var inte samma låt i den ukrainska uttagningen, har någon påpekat för mig. Men fortfarande har jag inte hittat någon video från den ukrainska uttagningen. Inte för att jag skulle ha letat så mycket heller.

sangen er “За тебе знов” (for dere som snakker russisk: “Все за тебя”):
http://www.youtube.com/watch?v=aJ1oLRHXjsc
jeg synes de politiske implikasjonene med at hun deltar for russland med en sang som er delvis på ukrainsk er det som gjør dette spennende. russland-aktuell skriver at russland kan bruke prikhod´ko til å påpeke at russland og ukraine er faktisk et land:
http://www.aktuell.ru/russland/kultur/eurovision_vs_gasstreit_kiewerin_singt_fuer_russland_655.html
det er en pr-stunt som russland godt kan bruke…

Tack. Fast den var ju helt på ukrainska, inte ett ord på ryska så vitt jag kunde höra. Men den var klart längre än det tillåtna (3 min), och framför allt sjunger ju hon riktigt uselt även här. Fast det sistnämnda är givetvis ingen grund för diskvalificering.

“За тебе знов” finns ju dock uppenbarligen även i en rysk version (som jag tycker är låter något bättre): http://www.youtube.com/watch?v=5BxjBDGvKQQ För övrigt kan jag inte låta bli att faktiskt gilla en del i Prichod’kos stil. Precis som hos vår egen lundensiska “idol” Amanda Jenssen tycker jag oftast det känns helt OK att det är skrikigt och blir lite falskt ibland. Den här Tsoj-tolkningen är t.ex. ganska häftig och visar att hon har ett väldigt brett röstregister: http://www.youtube.com/watch?v=Z47w_pF8RBY

De rättsliga turerna och det faktum att hon vunnit uttagningen i Ryssland efter att ha blivit diskvalificerad i Ukraina är ju humor på högsta nivå.

Tycker för övrigt inte att låten var så hemsk. Det kanske dessutom visar sig vara ett genidrag att sjunga både på ryska och ukrainska för att fiska röster både här och där…

Lysande inlägg (som vanligt) av Dig, Kalle. Detta är ju schizofreni i den högre skolan!

Tack.

Det finns en lika absurd fortsättning på historien från den ryska sidan.

Den ryska sångerskan Valeria samt hennes manager rusade ut från studion när det visade sig att Anastasia Prichodko tagit hem segern. Nu kräver managern att Prichodko diskvalificeras därför att hon sjöng på ukrainska, då har ju hennes låt “inget med Ryssland att göra”.

Allt bra så länge – men Valerias låt råkar vara på engelska, så hon borde väl också diskvalificeras?

Mer i Komsomolskaja Pravda.

… och i Skåne pratar dom ju inte svenska, de pratar skånska. Och i USA, där pratar man faktiskt amerikanska…

God beskrivning av det ukrainska rättssystemet. Det där är ju också en slags pluralism.

Själva historien är ju enastående, och visar väl hur Ryssland och Ukraina på många sätt existerar i samma mentala rum och därför upplevs som i någon mening utbytbara. Man kan göra en del intressant här med begreppet “föreställda gemenskaper”.

nämen, klart att det ukrainska rättsystemet ser så där ut, jag är född i Ukraina och jag vet hur det fungerar där. Men alla som bor där har redan vant sej vid att det är så och det inte går att göra nåt. min pappa säger att dom riktiga medborgarna var avrättade före elelr efter andra världskriget så att nu är det bara “bönder” och deras ätlingar som är kvar, och visst är det lätt att styra landet på vilket sätt som helst, som politiker gör förresten. Så att… ja, bättre att inte blanda sej in i allt det där.

Jag gick i samma skola med Nastja Prihodko, och känner henne väl. fast vi inte hade haft nån kontakt sen jag flyttade från ukraina. Jag vet att hon har en röst. det som kallas för “folk”-röst, alltså en speciell sorts röst som är anpassad till folksång. Men låtval till Eurovision var säkert fel, det lät som Alla Pugachova på 80-talet i Sovjet Unionen (om ni vet va jag menar). Norsk-vitrysk kille Rybak lät på samma sätt, det var omöjligt att lyssna på. Sån där ska inte en 20-åring sjunga, annars blir det kört på en gång. Sen är det inte så konstigt att det blev så många skandaler – Nastja är skandalös, alla lärarna på skolan visste det och ingen försökte ssäga nåt emot, annars skulle det gå riktigt illa. Kanske så ska man göra om man vill vara en “stor sångerksa” eller kändis, även om kariären är kort… hehe…

Stängt för kommentering.