Vitrysk tv från Polen

Belsat.euNär jag för några månader sedan försökte få in Belsat på min satellitmottagare lyckades jag inte. Förmodligen hade kanalen ännu inte börjat sända från satelliten Sirius som jag kan ta in. I dag gick det däremot oväntat bra. Bilden är perfekt.

Att titta på Belsat är en något märklig upplevelse, för Belsat är en tv-kanal från ett land som inte finns, ett demokratiskt Vitryssland där vitryska är huvudspråket.

I verkligheten sänder kanalen från Polen, men precis som den amerikanskfinansierade radiokanalen Svaboda kan också Belsat göra intervjuer i Vitryssland, även om journalisterna inte får officiell ackreditering och därför oftast inte kan få information från officiella instanser. Men de kan i alla fall arbeta i Vitryssland, även om de givetvis är bevakade.

Vitrysk stats-tv sänder nästan uteslutande på ryska, och inslag med oppositionspolitiker förekommer aldrig. På Belsat är allt på vitryska, och oppositionens presidentkandidat Aleksandr Milinkevitj dyker upp redan i kvällens första nyhetsinslag som handlar om 75-årsminnet av 1930-talets stora hungersnöd.

Milinkevitj pratar givetvis vitryska, men de flesta andra intervjupersonerna talar ryska, som är det vanliga umgängesspråket i Vitryssland. Som tur är, och till skillnad från radio Svaboda, låter Belsat bli att dubba till vitryska. I stället gör man som på ukrainsk tv: de som vill prata ryska får göra det, det går precis lika bra, eftersom alla ändå förstår. Det är ett bra och pragmatiskt val, som dessutom gör livet lättare för mig. För visst går det att förstå vitryska hyfsat om man kan ryska – men bara hyfsat.

Men jag misstänker att nyhetsinslagen och diskussionsprogrammen på Belsat blir en bra språkskola för mig.

Belsat har en webbplats på adressen belsat.eu, och kan tas in gratis från satelliterna Astra och Sirius. Programmen finansieras av regeringarna i Polen och Litauen. Tydligen finns det diskussioner kring möjligt svenskt stöd till projektet, men hur det eventuella stödet kommer att utformas vet jag inte.

PS: Tittade lite mer på söndagskvällen. Satirprogrammet Zjeltucha var på ryska, kanske därför att en del av inslagen var inköpta från Ryssland. En stor fördel för mig. Speciellt tv-kocken som tillagade sallad av kål och vitryska småsedlar var dessutom riktigt rolig. Varje morgon visar vitrysk stats-tv en tv-kock i ett stort, skinande modernt kök. Då är sedelkockens kök mycket mer realistiskt.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.