Inga ryska pengar till Island?

Löftet om ryskt finansiellt stöd till Island har inte varit speciellt populärt i Ryssland, där många undrat om det verkligen inte finns bättre användning för pengarna i Ryssland.

Många har också undrat vilka dolda syften som ligger bakom stöderbjudandet. Det vanligaste svaret har varit att inflytelserika personer nära ryska regeringskretsar använt Island som ett skatteparadis för sina förmögenheter, och att dessa personer inte vill bli av med sina pengar. Inga bevis har dock framkommit.

I dag skriver den ofta välunderrättade tidningen Moskovskij Komsomolets att det ryska stödpaketet till Island till slut kanske inte alls blir av:

Även om den officiella informationen om förhadlingarna gällande ett fördelaktigt ryskt lån till Island slutar i ett pseudooptimistiskt meddelande om att förhandlingarna kommer att fortsätta, är MKs källa i finanskretsar övertygad om att ett negativt beslut har fattats i denna fråga. En indirekt bekräftelse kan man se i det faktum att inget datum har fastställts för nästa förhandlingsomgång.

MK har också pratat med isländska radions korrespondent i Moskva (uppenbarligen finns det en sådan!), Haukur Hauksson. Han menar att länder i väst kanske tänkt om och ger Island stöd nu när Island börjat leta efter nya vänner i öst.

Den isländska förhandlingsdelegationen är i alla fall inte kvar i Moskva. Enligt Haukur studerar den ryska sidan just nu de dokument som islänningarna kommit med. Man skulle gärna vilja veta vad det står i de pappren.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.