Stygg presspolis, snäll presspolis?

sinienosy.jpgDet ryska maktpartiet Enade Ryssland har svårt att bestämma sig. Den 25 mars ställde partiets alla dumaledamöter (minus en) sig bakom ett lagändringsförslag som skulle göra det lättare att stänga elaka tidningar. Nu gör partiet helt om – eller kanske ändå inte?

Förslaget gick ut på att tidningar, radiostationer eller tv-kanaler som två gånger under ett år har publicerat “uppenbart falska påståenden som är skadliga för en persons ära och värdighet eller undergräver hans anseende” skulle kunna stängas med ett enkelt myndighetsbeslut.

Nu har maktpartiet, som i första omgången ställde sig helt bakom förslaget, plötsligt kommit fram till att förslaget är “juridiskt ogenomtänkt och meningslöst” och ska stoppas.

Då är väl allt frid och fröjd, och den ryska pressfriheten kommer inte att begränsas ytterligare? Nja. Av någon anledning har maktpartiets ledning nu i stället kommit fram till att hela massmedielagen måste göras om. Och det var inte alls något misstag att det märkliga ändringsförslaget godkändes i första omröstningen, säger talmannen och faktiske partiledaren Boris Gryzlov enligt tidningen Kommersant:

– Det var nödvändigt att skicka en signal till alla inblandade, till makthavare på alla nivåer och till fjärde statsmakten.

Vad då för signal? Jo, att man ska vara försiktig med vad man publicerar för uppgifter, vad skulle det annars kunna vara?

Enligt den oppositionella före detta parlamentarikern Vladimir Ryzjkov håller maktpartiet bara på med sitt vanliga dubbelspel: först lägger en enskild parlamentsledamot fram ett mycket strängt lagförslag. Så lovar partiet att förslaget ska förbättras, men resultatet blir alltid att skruvarna dras åt.

Förslaget till en helt ny rysk massmedielag ska vara färdigt före november. Vi väntar med spänning.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.