Ska vi prata om det över lunch?

Nu är grälet slut. Nato och Ryssland pratar med varandra igen.

För Ryssland är Nato den stora stygga vargen. År för år efter Sovjetunionens sönderfall har den fientliga militäralliansens gräns krupit närmare Ryssland. Nu är både Baltikum och Polen med i Nato, och Ryssland är granne med sin gamla ärkefiende.

I augusti började grannarna gräla. Anledningen var femdagarskriget i Georgien, där ryska trupper gick in i utbrytarprovinsen Sydossetien och fortsatte djupt in på georgiskt territorium.

Nato anklagade Ryssland för en invasion av en självständig stat, Georgien. Ryssland anklagade i sin tur Nato och USA för att stå bakom Georgiens försök att återta kontrollen över Sydossetien med vapenmakt.

– Nu pratar vi inte längre med er, sade Nato.

Alla möten i Nato-Rysslandsrådet ställdes in.

– Nähej, det är vi som inte pratar med er, sade Ryssland.

Samarbetet mellan Ryssland och Nato i programmet Partnerskap för fred ställdes in, Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer var inte välkommen på besök i Moskva och Natos informationskontor i samma stad tvingades stänga.

Rysslands representant i vargens kula, Natos högkvarter i Bryssel, är Dmitrij Rogozin. Hans parti ströks från valsedeln i Moskva för tre år eftersom den använde främlingsfientliga slagord i valkampanjen. En stor stygg varg han också.

Senare fann Vladimir Putin det lämpligt att skicka den obekväma ryska nationalisten till Bryssel, som Rysslands ambassadör hos Nato.

Ryssland och Nato kan inte flytta isär. Förr eller senare måste de två stora stygga vargarna därför prata med varandra igen. På fredagseftermiddagen träffades Jaap de Hoop Scheffer och Dmitrij Rogozin över en lunch i Bryssel. Det sades inte så mycket, men de åt i alla fall inte upp varandra. Stora beslut får vänta tills USA får en ny president.

Det stora trätoämnet grannarna emellan är den missilbas som USA planerar att bygga i Natolandet Polen.

– Missilerna ska försvara oss, de är inte riktade mot er, säger USA.

– Det är de visst, säger Ryssland.

Som ett motdrag har Rysslands president Dmitrij Medvedev hotat placera egna Iskanderrobotar i den ryska Kaliningradenklaven som ligger bekvämt inklämd mellan Natoländerna Polen och Litauen. Robotarna skulle kunna användas för att slå ut de amerikanska missilerna innan de kan användas för att slå ut ryska missiler.

Inför fredagens möte kom Ryssland med ett nytt förslag: låt bli att placera ut missiler på vår bakgård, och vi behöver inte förnya hela vår kärnvapenarsenal. Nu är det USA:s tur att tiga. Alla väntar på det första mötet mellan Barack Obama och Rysslands president som just nu heter Dmitrij Medvedev.

Sydsvenskan 2008-12-20

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.