Nyckeln till framgång: en Lada på Youtube

För fem år sedan skrev Pjotr Nalitj en skojig låt på knackig engelska. Förra året åkte han till datjan utanför Moskva med en massa kompisar och spelade för skojs skull in en video till låten. Videon lade han ut på nätet. Nu är han en världsstjärna.

I alla fall har han fått spela succélåten Gitar (jo, det stavas så) både för Kazakstans president Nursultan Nazarbajev och Putins rådgivare Sergej Jastrzjembskij. Fast live kan låten nog inte uppnå den höjd av absurditet som har gett snutten på Youtube ett par miljoner besök. Det genialiska består i att videon hela tiden ligger på gränsen – den är gjord på skoj, men skoj på allvar. Eller kanske är den allvarligt töntig?

Pjotr Nalitj läste först till arkitekt och ritade ett par småhus. Så tröttnade han, bytte bana och valde att satsa på musiken.

Efter den oväntade Youtubesuccén satte han ihop ett band, spelade på klubbar i Moskva, och nu har han släppt ett album. Man kan tycka att just låten Gitar är inte riktigt lika bra på skivan som på Youtube, versionen på skivan är lite för mycket på allvar.

Men det finns andra bra låtar på albumet. Framför allt gillar jag låten Nikogda (“Aldrig”) – där har Pjotr Nalitj lyckats förädla något av det spontana och skojiga från Gitar till nya höjder, och han sjunger riktigt bra. Också Davaj razvedjomsia (“Låt oss skiljas”) är fin, och på något sätt är den en spegelbild av Nikogda. Och förresten, efter att ha lyssnat några fler gånger på Gitar så måste jag medge att också skivversionen är rätt häftig.

Fint är det också att Nalitj har bestämt sig för att ge något tillbaka till internetanvändarna som gjort honom känd – hela albumet går att ladda ner gratis från hans webbplats, låt för låt eller alla låtar i en zip-fil.

Vilken låt tycker ni är bäst?

PS: Det finns en remixversion av kultvideon som är inspelad i Holland. :-)

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Nyckeln till framgång: en Lada på Youtube”

Jag har helt fått de här låtarna på hjärnan och har lyssnat på dem flera gånger om dagen ända sedan ditt blogginlägg ovan… :) Många av låtarna på skivan är riktigt bra.

Jag har för mig att jag röstade på Nikogda. Efter att ha laddat ner hela skivan och lyssnat igenom den flera gånger så måste jag dock säga att jag (förutom Gitar och Nikogda naturligtvis) också gillar bl a “Kryl’ja”, “Serdtse poeta”, “Santa Lucia” och “Disappointment” starkt. “Davaj razvedjomsja” gillar jag däremot inte alls.

Stängt för kommentering.