Pippis häst bodde i lilla Tarjas etta

Styvfadern tyckte att lilla Tarja skulle skaffa sig en utbildning. Tarja Halonens dotter Anna räddade mammas liv redan före sin födsel. Likhet med en amerikansk komiker hjälpte henne att bli omvald.

I Finland är den amerikanske komikern Conan O’Brien mest känd för att han liknar Tarja Halonen. I USA är Finlands president å andra sidan mest känd för att hon liknar Conan O’Brien, så det går på ett ut.

Tarja Halonen föddes i Helsingfors på julaftonen 1943, mitt under brinnande krig mot Sovjetunionen.
Att bli känd för sitt utseende i USA var inget hon drömde om när hon växte upp i en etta i arbetarstadsdelen Berghäll. Hennes föräldrar skilde sig direkt efter kriget, när hon var två år gammal. Hon växte upp med sin mamma som var hemsamarit och sin styvfar som var elmontör.

Under ett par år gick Tarja på ett daghem för arbetarbarn. Där fick hon göra sandkakor inomhus, det minns hon fortfarande. Och en gång trillade hon ner från en vedhög. Redan på dagis ville hon klättra högt.

När hon blev lite större brukade hon sitta på biblioteket i Berghäll och göra läxorna. Händerna skulle tvättas både före och efter biblioteksbesöket, det höll Tarjas mamma hårt på. Det kunde ju finnas baciller i böckerna.

Pippi Långstrump blev en av Tarjas favoritböcker, och hon hävdade att det visst fanns plats för en häst i familjens etta. Inte blev det någon häst, och ingen apa heller, men i Tarjas fantasi bodde hästen där ändå.

Tarja Halonen blev den första i hela släkten som tog studenten.

Så läste hon juridik, blev den första kvinnliga juristen på finska LO, anslöt sig till socialdemokraternas vänsterfalang, var aktiv i finska motsvarigheten till RFSL, gick ur statskyrkan som diskriminerade kvinnor och minoriteter, var statsminister Kalevi Sorsas politiska riksdagssekreterare, flyttade ihop med socialdemokratiska politikern Kari Pekkonen, blev gravid – och där kunde det ha varit slut.

I början av oktober 1978 deltog Tarja Halonen i en försvarsutbildning tillsammans med ett antal andra politiker. Den 3 oktober störtade ett flygplan med tolv kursdeltagare i en sjö i östra Finland. Alla dog. Tarja Halonen skulle ha varit med, men på grund av sin graviditet hade hon fått rekommendationen att inte flyga.

Våren 1979 valdes Tarja Halonen in i finska riksdagen. När andra firade valsegern bytte hon blöjor på sin lilla dotter. 1987 blev hon minister för första gången, och i februari 2000 valdes hon till Finlands första kvinnliga president.

Som president blev hon omåttligt populär, eftersom hon inte är det minsta högfärdig mot vanligt folk, men kan sätta Vladimir Putin på sin plats eller rätta till George W. Bushs slips om det behövs.

Under omvalskampanjen på hösten 2005 fick hon oväntad draghjälp av den amerikanske tv-komikern Conan O’Brien, när en finne i hans studiopublik i USA påpekade att han liknade Halonen.

O’Brien ställde sig bakom sin tvillingsyster. “Jag gillar att se ut som en president, även om det är en kvinna”, förklarade han i sitt tv-program.

Halonen blev omvald. Efteråt tog hon emot O’Brien på presidentslottet.

Tarja Halonen

Jobb: Republiken Finlands president. Vald för första gången 2000, för andra gången 2006. Kan inte ställa upp i presidentvalet 2012.
Tjänar: 110 000 svenska kronor i månaden skattefritt.
Bor: Talludden i västra Helsingfors. Boyta 680 kvadratmeter.
Kontor: Presidentslottet vid Salutorget i Helsingfors.
Fritidsintressen: Skönlitteratur, konst, teater och simning.
Barn: Dottern Anna (född 1978) med tidigare sambon Kari Pekkonen. Maken Pentti Arajärvi har en vuxen son. I familjen ingår även katterna Miska och Rontti samt sköldpaddorna Miki och Kiki.
Aktuell: Fyller 65 år den 24 december.

Sydsvenskan 2008-12-22

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Pippis häst bodde i lilla Tarjas etta”

Stängt för kommentering.