Ryska stridsvagnar i Georgien

Nu rullar ryska stridsvagnar in i grannlandet Georgien. Frågan är hur långt Ryssland är berett att gå, och vem som egentligen skickade in den ryska pansarkolonn som dök upp i Sydossetien under fredagseftermiddagen.

Det första oroväckande tecknet såg vi redan i början av juli. Då protesterade Georgien över det att ryska stridsplan demonstrativt flugit in i landets luftrum och cirkulerat över utbrytarrepubliken i tre kvart. Enligt den officiella ryska kommunikén var syftet att “kyla ner hethuvuden i Tbilisi”.

Nedkylningen verkar inte ha lyckats. Den konserverade konflikten i Sydossetien har under senare år brunnit på sparlåga, men nu har parterna skruvat upp värmen ordentligt. Som vanligt skyller alla på varandra, medan den oskyldiga civilbefolkningen lider.

Osseterna är ett litet persisksläktat folk som bor dels i Nordossetien i Ryssland, dels i Sydossetien, som är en del av Georgien. Under sovjettiden spelade det mindre roll var den administrativa gränsen gick, men när georgiska nationalister fick makten i Tbilisi ville många sydosseter inte längre vara med i det landet.

Efter våldsamheter mellan osseter och georgier i Sydossetiens huvudstad Tschinvali skickades sovjetiska inrikestrupper till området. När Sovjetunionen slutligen föll samman 1991 blev Georgien ett självständigt land, och de lokala makthavarna i Tschinvali krävde i sin tur självständighet från Georgien.

Läget i Sydossetien var kaotiskt och strider pågick fram till sommaren 1992. Då kom Georgien och Ryssland överens om att området skulle bevakas av ryska, georgiska och ossetiska fredstrupper.

Sedan dess har större våldsamheter kunnat undvikas, men Sydossetien har knutit allt närmare band till Ryssland. Ryssland i sin tur har bedrivit en smygande annektering genom att dela ut ryska pass till invånarna. Minst två tredjedelar av Sydossetiens befolkning beräknas nu vara ryska medborgare, däribland också utbrytarrepublikens president Eduard Kokojty.

Därmed kan Ryssland nu hävda att ryska trupper måste skickas in i Sydossetien för att skydda ryska medborgare.

Ett litet problem är att Ryssland fortfarande erkänner Georgiens suveränitet över området. En idé som länge diskuterats i maktens korridorer i Moskva är, att Ryssland borde erkänna de georgiska utbrytarrepublikernas självständighet, på samma sätt som andra länder erkänt Kosovo.

Sydsvenskan 2008-08-09

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ryska stridsvagnar i Georgien”

Interfax visar prov på vad som i mina ögon framstår som närmast sovjetisk desinformation med uppvigling som syfte:
http://www.interfax.ru/news.asp?id=26129 Ospecificerade “ögonvittnen” påstås ha sett både registreringsnummerlösa (varför?) bilkolonner med NATO-militärmateriel på väg mot Sydossetien och turkiska (NATO) krigsfartyg nära Batumi.
Det verkar som att ryssarna inte önskar något hellre än att framställa situationen som om Ryssland stod under attack från NATO.

Såg denna i Sydsvenskan och det är väldigt bra skrivet! Jag rekar den som intro till mina kompisar som frågar om vad konflikten handlar om.

Jag skulle gärna se att du utvidgar tankarna i första stycket lite grand: “och vem som egentligen skickade in den ryska pansarkolonn dom dök upp i Sydossetien under fredagseftermiddagen.”
Menar du här att de inte stod under Kremls befäl?

Finns det några uppgifter om vad de ryska förbanden i Armenien gör?

Stängt för kommentering.