Medvedev sitter på två stolar

Hundratals ryska stridsvagnar har stormat in på georgiskt territorium och bombarderat georgiska trupper. Ryska flygvapnet har bombat både militära och civila anläggningar djupt inne i Georgien, däribland även bostadshus och minst en bro inne i Stalins födelsestad Gori. Ryska flottan förbereder en blockad av georgiska hamnar.

Det är uppenbart för alla att de ryska stridskrafterna gått långt över de befogenheter som landet har enligt de internationella avtalen om fredsbevarande trupper i Sydossetien. I allt väsentligt är Ryssland i krig med Georgien – men av någon anledning vill ingen rysk politiker öppet ta ansvar för detta sakernas tillstånd.

I stället för att förklara för medborgarna och omvärlden vad som händer, åker premiärminister Vladimir Putin till Vladikavkaz i ryska Nordossetien för att ta hand om flyktingarna.

När USA:s president George W. Bush lyckas få tag i president Dmitrij Medvedev får han höra att Rysslands enda önskan är att våldshandlingarna ska upphöra snarast, och att Ryssland därför nu ska ”tvinga den georgiska sidan till fred”.

Den omfattande ryska interventionen var planerad – pansarkolonnerna stod och väntade på signalen i på ryska sidan av gränsen, i närheten av den tunnel som förbinder Sydossetien med Ryssland. Vad som inte är uppenbart är vem som förberedde interventionen, eller vem som gav klartecken till den.

Det formella ansvaret ligger givetvis hos överbefälhavaren, president Dmitrij Medvedev. Men det är långt ifrån säkert att inmarschen är hans initiativ. I Kremls korridorer finns många olika intressegrupperingar.

Kriget i Georgien kan stärka militärens och säkerhetstjänsternas aktier i det ryska maktspelet, men bidrar knappast till Dmitrij Medvedevs internationella anseende.

I början av juli kränkte ryska stridsflygplan demonstrativt Georgiens luftrum – en uppenbar varning till Georgien, men kanske också ett subtilt tecken i den interna maktkampen i Kreml. Dmitrij Medvedev kommenterade inte händelsen.

Det är värt att lyssna på vad det är Dmitrij Medvedev inte säger nu.

Sydsvenskan 2008-08-10

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Medvedev sitter på två stolar”

Kriget startade den 7 augusti och det startades av Georgien. Men den här artikeln snidvrider fakta_ det var inte Ryssland som startade kriget.
Ryssland kom in i bilden bara ett dygn efter att de civila i Tshinvali bombades urskinnigslöst av GEORGIEN.

Det står väl ingenstans att det var Ryssland som började? Artikeln handlar inte om vad som hände den 7 augusti, den handlar om vad som hände den 9 augusti.

Stängt för kommentering.