Paragrafrytteri som rysk nationalsport

hrw.jpgPå onsdagen publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch en omfattande rapport om ideella organisationers villkor i dagens Ryssland. Den nya lagen om icke-kommersiella organisationer som gäller sedan 2006 har enligt HRW kunnat användas för att försvåra kritiska och besvärliga organisationers arbete på många olika sätt.

Den 72-sidiga rapporten, som baserar sig bland annat på ett stort antal intervjuer med ryska människorättsaktivister, bekräftar mångas fördomar om paragrafrytteri som rysk nationalsport.

Tanken var att amerikanske HRW-chefen Kenneth Roth skulle ha presenterat rapporten på en presskonferens i Moskva, men han lyckades inte få visum. I stället svarade han på journalisternas frågor per telefon från USA. Enligt honom är det första gången sedan sovjettiden en officiell representant för HRW nekats visum till Ryssland.

Samtidigt bör det påpekas att HRW faktiskt har ett eget kontor i Moskva, något som givetvis var helt otänkbart på sovjettiden. Av någon anledning finns dock ingen kontaktinformation för Moskvakontoret på HRW:s hemsida.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.