I Putins skugga

medvedputin.jpgRysslands blivande president Dmitrij Medvedev följer i Vladimir Putins fotspår. Inte heller Medvedev kommer att delta i några tv-debatter inför valet den 2 mars. Beskedet lämnades av hans kampanjstab på måndagen, med hänvisning till att Medvedev inte har tid. Efter det har kommunisterna meddelat att Gennadij Ziuganov troligen inte heller kommer att delta några tv-debatter.

Kvar är då pajasen Zjirinovskij och fickdemokraten Bogdanov. (Han har kallats så, eftersom han sitter tryggt i Putins innerficka.) Även Zjirinovskij har nu sagt att han kanske avstår. Då får Bogdanov debattera med sig själv.

I stället för att debattera på tv har Medvedev nu öppnat en webbplats där han för sin talan. En av bilderna på webbplatsen visar tydligt vad som gäller: den blivande presidenten gömmer sig bakom den store ledaren. Frågan är hur bilden ändras efter presidentvalet den 2 mars.

Förresten är det intressant att fickdemokraten Andrej Bogdanov, vars parti i dumavalet i december fick ihop mindre än 90.000 röster, nu plötsligt har lyckats samla in 2 miljoner godkända namnunderskrifter till sitt stöd. Inte kan det väl vara så att någon hjälpt honom? Men visst ser det bra ut att det finns fler motkandidater till Medvedev än bara Ziuganov och Zjirinovskij. Och den före detta premiärministern Michail Kasianov får ju inte ställa upp, eftersom det – som väntat – visade sig, att de 2 miljoner namnunderskrifter han samlat in inte kunde godkännas.

PS: Till slut bestämde Ziuganov sig för att ändå delta i tv-debatterna.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”I Putins skugga”

Stängt för kommentering.