Aids, cancer, blind? Förbannad lögn!

Ingen rysk tv-kanal har berättat att förre Yukos-chefen Michail Chodorkovskij har påbörjat en hungerstrejk i sitt fängelse vid rysk-kinesiska gränsen. Då behöver man ju inte heller berätta vad det är Chodorkovskij kräver: att en dödssjuk man som suttit i häktet i 21 månader, under tiden blivit nästan blind, och troligen fått tuberkulos, till slut får adekvat vård.

Den dödssjuke mannen är den nu 36-årige juristen Vasilij Aleksanjan, som under fem dagar i början av april 2006 hann vara vice vd i Yukos innan han greps. Efter snart två år i förundersökningshäkte ställs han nu inför rätta för skattebrott och förskingring i mångmiljardklassen, som han enligt anklagelsen skulle ha gjort sig skyldig till för många år sedan. Själv säger han att anklagelserna är ett rent påhitt och att han greps bara därför att han blev vice vd i Yukos.

Under häktningstiden har det upptäckts att Aleksanjan är hiv-smittad och har cancer i levern. Uppgiften om att Aleksanjan har aids har spridits av den ryska kriminalvårdsmyndigheten utan Aleksanjans medgivande, efter det att han klagat på att han inte får den vård han behöver.

Europeiska människorättsdomstolen har tre gånger begärt att Aleksanjan ska flyttas till ett specialiserat sjukhus – utan resultat. Ryska myndigheter hävdar att Aleksanjan själv vägrat ta emot den vård han erbjudits, medan Aleksanjan berättar att han lovats all hjälp och vård han behöver – bara han först ger de vittnesmål som det ryska åklagarämbetet vill höra för att döma hans förre chef Michail Chodorkovskij till ett nytt långt fängelsestraff.

Rättegången mot Aleksanjan började på onsdagen, efter det att rätten konstaterat att den anklagades hälsotillstånd är tillfredsställande. Snart tillkallades ambulans och Aleksanjan fördes till sjukhuset. Aleksanjan satt åter i buren i rättssalen när rättegången fortsatte på torsdagen, och på fredagen avböjde rätten försvarets begäran om att Aleksanjan ska beredas vård på ett specialiserat sjukhus.

Även chefen för förundersökningshäktet har enligt Vasilij Aleksanjans advokat Jelena Lvova lämnat in en begäran om att Aleksanjan ska få specialistvård utanför häktet, men utan resultat. Jelena Lvovas klagomål har ändå till slut lett till åtminstone ett konkret resultat.

– På grund av ett flertal uttalanden som inte stämmer överens med sanningen och misskrediterar vår myndighet har förundersökningshäktets ledning fattat beslut att stämma advokaten Lvova, sade kriminalvårdsmyndighetens chef Jurij Kalinin till nyhetsbyrån Interfax på fredagen.

Stämningen ska enligt honom stödja sig på en lagparagraf om “försvar av heder och värdighet”.

PS: REN-tv har i alla fall berättat om fallet Aleksanjan, skriver Susanna Niinivaara. Och till slut har Aleksanjan nu flyttats till ett specialiserat sjukhus. Det tog inte ens två år.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Aids, cancer, blind? Förbannad lögn!”

Detta: “På grund av ett flertal uttalanden som inte stämmer överens med sanningen och misskrediterar vår myndighet har förundersökningshäktets ledning fattat beslut att stämma advokaten Lvova.”

Vem som ljuger får man ju bestämma själv.

Stängt för kommentering.