Förbjudet tv-program från 2005

Någon gång i februari 2005 intervjuades ryskjudiska internetgurun Anton Nosik i tv-programmet Sjkola zloslovija i NTV. Programmet sändes aldrig, och programledarna måste nog redan 5-10 minuter in i inspelningen ha förstått att det aldrig skulle sändas.

Nu har programmet läckt ut på internet.

Inga sensationella avslöjanden, men intervjun är riktigt intressant och rolig, jag skrattade högt ett par gånger. Speciellt beskrivningen av oppositionspartierna SPS och Jabloko är intressant, likaså prognosen om Kremlsponsrade högerpartier som nu blivit sann.

Roligt blir det också när Nosik beskriver vart Ziuganov hade fått stoppa sina kommunistiska slagord om han hade valts till president 1996 och hur ont det skulle ha gjort. Han har nog rätt i att det hade varit bäst för Ryssland om valet 1996 inte hade manipulerats med den massiva massmediekanonad för Jeltsin och mot Ziuganov som ägde rum då. Det var där rysk demokrati fick sitt nådaskott.

Euforin över den orangea revolutionen är förståelig med tanke på inspelningstidpunkten, men känns lite märklig nu, med tanke på det politiska kaos som rått i Ukraina sedan dess. Å andra sidan så är kanske kaos att föredra om alternativet är kadaverdisciplin och censur.

Intervjun diskuteras nu flitigt på Anton Nosiks blogg.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Förbjudet tv-program från 2005”

Stort tack för tipset! Det var väl spenderade 45 minuter. Mycket intressant att få lära känna denne kloke “Internetguru” närmare!

Stängt för kommentering.