Ryska partiledare om Putins besked

jedinaja.jpgAlla betydelsefylla politiker i Ryssland har under veckan hunnit kommentera Vladimir Putins beslut att ställa upp på stödpartiet Enade Rysslands lista i höstens parlamentsval. Alla är överens att Putins parti nu får egen majoritet i statsduman. I övrigt har ledarna för andra partier mycket olika uppfattningar om vad Putins besked egentligen betyder.

Det nyare, mindre, och något mer vänsterinriktade Putin-trogna stödpartiet Rättvisa Ryssland drabbas kanske hårdast av Putins besked, eftersom partiet inte längre kan få samma draghjälp från Putin. Ändå menar partiledaren Sergej Mironov att Putin nu har tagit det första steget mot införande av tvåpartisystem i Ryssland. Ingen annan verkar hålla med.

Mironov vill gärna se sig som ledare för det andra stora partiet, trots att kommunisterna har mycket större väljarstöd än hans parti.

Allt prat om tvåpartisystem är trams, tycker Grigorij Javlinskij, ordförande för vänsterliberala partiet Jabloko, som knappast kan klara spärrgränsen.

– Det här är tvärtom ett steg mot enpartisystem.

Gennadij Ziuganov är ledare för kommunistpartiet som är det näst största partiet efter Enade Ryssland och med stor säkerhet kommer in i duman. Han anser att beskedet är ett svaghetstecken från Enade Ryssland som inte vågar tro på sina chanser ens i fingerade val.

– Hela partiet har fegat ut och gömt sig bakom herr Putins rygg.

Extremnationalisten Vladimir Zjirinovskij, vars så kallade Liberaldemokratiska parti har chans att komma in i duman, menar att Putin själv blivit skrämd av det komplicerade valresultatet i Ukraina, och på detta sätt vill se till att Enade Ryssland verkligen får stor majoritet i duman.

Nikita Belych är ledare för högerliberala partiet SPS som knappast kan klara spärrgränsen. Han tycker att Vladimir Putins beslut är bra och ärligt, eftersom han nu öppet visar det alla ändå vetat: Enade Ryssland är Putins parti.

Enligt honom innebär Putins beslut problem bara för dem som försökt sitta på två stolar samtidigt: de som kritiserat regeringens politik men samtidigt försökt snylta på presidentens popularitet. Han är också säker på att Putin inte tänker släppa makten efter valet.

– Det är helt säkert att han lämnar presidentposten. Samtidigt förblir han den viktigaste makthavaren i landet.

(Citat enligt intervjuer på radiokanalen Echo Moskvy samt andra ryska massmedier.)

Fakta: Kommande val i Ryssland
Parlamentsval, december 2007:
Sexton partier får delta i valet. En ny vallag stoppar oberoende kandidater, förbjuder valförbund och höjer valbarhetsspärren till sju procent. Därmed väntas bara tre eller möjligen fyra partier komma in i statsduman, parlamentets underhus.
Presidentval, mars 2008:
En oändlig källa för spekulationer. Den kandidat som Vladimir Putin pekar ut i sista stund kommer troligen att vinna valet. Själv får han inte ställa upp.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.